Supermaisto kategorijoje galima atrasti labai daug sveikų produktų, išskiriame jums kelis produktus, kuriuos galėsite nesunkiai pritaikyti savo kasdienėje mityboje.
Ispaninio šalavijo (chia) sėklos
Šios sėklos į Lietuvą atkeliavo palyginti neseniai, bet pasaulyje jos naudojamos daugiau nei 4000 metų. Jų maistingumas yra nuodugniai ištirtas, tad abejonių, jog sėklos turi didžiulę naudą organizmui, nekyla.
Ispaninio šalavijo sėklų gebėjimas absorbuoti vandenį padeda prailginti ir išlaikyti hidrataciją visame organizme, ypač fizinio aktyvumo metu. Šios savybės dėka yra užtikrinamas normalus elektrolitų pasiskirstymas ir perėjimas per ląstelių membranas.
Sportininkams šios sėklos padeda ne tik palaikyti organizmo hidrataciją, bet ir atsistatyti po traumų, greičiau atgauti jėgas reabilitacijos metu. Vartojant šias sėklas pašalinamas uždegimas ir skausmas raumenyse bei sąnariuose.
Ispaninio šalavijo sėklose yra:
- 8 kartus daugiau omega-3 negu lašišoje,
- 6 kartus daugiau kalcio nei piene,
- 3 kartus daugiau geležies nei špinatuose,
- 2 kartus daugiau kalio negu bananuose,
- 15 kartų daugiau magnio nei brokoliuose,
- 2 kartus daugiau ląstelienos nei sėlenose,
- 6 kartus daugiau baltymų nei pupelėse,
- 4 kartus daugiau seleno nei linų sėklose.
Ananasas
Dėl mažo kaloringumo ir daugybės biologiškai veiklių medžiagų ananasas laikomas vienu tinkamiausių dietinių vaisių. Ananasas malšina alkio jausmą ir yra nepakeičiamas vaisius, norint pagražinti kūno linijas.
Geriant ananasų sultis galima ne tik sustabdyti svorio didėjimą, bet ir ilgainiui sumažinti jau esamas riebalų sankaupas.
Jei turite antsvorio – rekomenduojama vieną kartą per savaitę daryti ananasų iškrovos dieną, valgyti tik ananaso minkštimą. Po sočių pusryčių ar pietų patartina išgerti ananasų sulčių arba suvalgyti riekelę šviežio ananaso. Tai padės išvengti sunkumo jausmo skrandyje ir greičiau pasisavinti baltyminį maistą.
Ananasų sultys stimuliuoja virškinimo fermentų gamybą, šalina iš žarnyno toksinus, lėtina aterosklerozės vystymąsi. Šis vaisius taip pat gali pasigirti ir gausiu skysčių ir skaidulų kiekiu, todėl valgant ananasus valosi inkstai. Nustatyta, kad 1 g bromelaino (baltymus skaidantis fermentas) gali „sudeginti“ apie 900 g riebalų. Todėl manoma, kad reguliariai geriant ananasų sultis galima ne tik sustabdyti svorio didėjimą, bet ir ilgainiui sumažinti jau esamas riebalų sankaupas.
Ananaso minkštimas ir sultys turi antimikrobinių, uždegimus slopinančių savybių, daug vitaminų, skatina šlapimo išsiskyrimą, taip pat mažina kraujo klampumą, stiprina kraujagyslių sieneles. Ananasas itin naudingas sergant depresija, kadangi šis vaisius gerina nuotaiką.
Dygliuotojo ožerškio (goji) uogos
Uogose yra nemažas kiekis (per 5 %) žmogui reikalingų amino rūgščių, polisacharidų, stiprinančių imuninę sistemą, bei įvairių naudingųjų karotenoidų (stiprina akis, kovoja su laisvaisiais radikalais bei kt.). Taip pat gausu ir kitų įvairių vitaminų ir mineralų.
Kinijoje šios uogos vadinamos amžinos jaunystės ir ilgo gyvenimo uogomis.
Šios uogos gydymui naudojamos 2 000 metų kaip vienas svarbiausių vaistų tradicinėje kinų medicinoje. Jos praverčia kraujo ir viso kūno stiprinimui, organizmo tonizavimui bei išsekimo gydymui po ligų, nuo įvairių kepenų ligų ir ypač regėjimo gerinimui. Dygliuotojo ožerškio uogos lėtina senėjimą, normalizuoja kraujo spaudimą, stiprina imunitetą, gerina miegą, padeda sergant diabetu ir menopauzės metu. Kinijoje šios uogos vadinamos amžinos jaunystės ir ilgo gyvenimo uogomis.
Šiuos produktus nesunku įtraukti į kasdienę mitybą.
Ispaninio šalavijo sėklas galima berti ant salotų, jomis gardinti jogurtą ar vandenį, dėti į pudingus. Ananasą nesunku skanauti kaip desertą, o dygliuotojo ožerškio uogas galima valgyti vienas bei gardinti jomis salotas. Visus šiuos produktus lengva naudoti plakant vaisių kokteilius – glotnučius.
Šaltinis – „Vitamin Day Plus“