Tačiau daugybė kitų produktų, kurie ne tik sveiki, bet ir labai maistingi, kažkodėl lieka užmiršti. Pavasaris skatina atsigręžti į sveikesnį gyvenimo būdą, todėl įtraukime į valgiaraštį daugiau įvairaus maisto.
Brokoliniai kopūstai
Šiose daržovėse labai mažai kalorijų – 100 g vos 30 kcal. Be to, brokoliniai kopūstai puikiai tinka valgyti tiek su mėsa, tiek su įvairiomis kruopomis, troškiniais. Galite skanauti žalius, troškintus, virtus ar keptus – tai jau skonio reikalas. Brokoliniuose kopūstuose gausu mineralinių medžiagų: kalcio, kalcio, fosforo, geležies, natrio, seleno, saugančio nuo vėžio, o štai vitamino C daugiau net 2,5, karto.
Ingredientai
Džiovintos vyšnios: 2.00 valg. š.
Sultys:
1.00 valg. š. (citrinų - padažui)
Imbieras:
1.00 arbat. š. (trintas - padažui)
Kuminai:
1.00 arbat. š. (1/4 - padažui)
Česnakai:
1.00 skiltelės (trinto - padažui)
Kaip gaminti
- Brokolius apvirkite 2-6 minutes ir atvėsinkite šaltame vandenyje. Susmulkinkite.
- Sumaišykite visus ingredientus ir pagardinkite padažu.
Suskleisti
Lęšiai
Ankštinės daržovės ilgam suteikia sotumo jausmo, o lęšiai išvis puikus pasirinkimas dėl to, kad stiprina imunitetą, teigiamai veikia žarnyno veiklą, nes turi daug ląstelienos, yra gausūs mums naudingos folio rūgšties. Lęšiai tinka ir sriuboms, ir troškiniams, ir valgyti tiesiog su daržovėmis.
Kaip gaminti
1. Šaltame vandenyje valandą pamirkykite lęšius.
2. Svogūnus supjaustykite. Vieną svogūną sudėkite į puodą kartu su lęšiais ir virkite, įdėkite truputį duskos.
3. Į keptuvę sudėkite kitą svogūną ir suberkite gvazdikėlius, imbierą bei cinamoną. Baigiant kepti, įkrėskite pomidorų padažo bei viską sumaišykite su virtais lęšiais. Skanaus.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
Suskleisti
Šparaginės pupelės
Gardžiosios šparaginės pupelės taip pat nepelnytai pamirštos, o juk jose gausu mineralų, vitaminų, folio rūgšties, ląstelienos. Šios daržovės teigiamai veikia virškinimo, nervų sistemą, mažina cukraus kiekį kraujyje, taip pat iš kūno pašalina druskas, toksinus ir kitas nuodingas medžiagas.
Ingredientai
Žirniai:
200.00 g (žalieji žirneliai)
Citrinos:
1.00 vnt. (0,5 sulčių - padažui)
Medus:
1.00 arbat. š. (0,5 skysto - padažui)
Kaip gaminti
1. Šparagines pupeles nuplaukite, jei reikia, nupjaukite galus. Patrumpinkite sumedėjusius smidrų galus, atsargiai paskuskite sukietėjusias žieveles. Cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Pupeles, smidrus, cukinijas ir žirnelius keptuvėje užpilkite vandeniu (kad apsemtų) ir virkite kelias minutes, kol suminkštės. Nukoškite.
3. Iš nurodytų produktų išmaišykite padažą.
4. Į lėkštę sudėkite šiltas virtas daržoves, apipilkite padažu, patiekite su gražgarstėmis.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
TAIP PAT SKAITYKITE: 20 veiksmingų būdų sulieknėti darbe
Spalvingi kopūstai
Jeigu įprasti baltagūžiai kopūstai yra dažnas svečias mūsų virtuvėje, tai raudongūžiai kažkodėl pastebimi gerokai rečiau. O vertėtų skanauti ir pastaruosius. Ir ne tik dėl vitaminų, mineralų ir kitų naudingųjų medžiagų, bet ir dėl beta karoteno, kurio net keturis kartus daugiau nei baltagūžiuose. Beta karotenas – tai galingas antioksidantas, kuris užkerta kelią senėjimo procesams, teigiamai veikia odą, plaukus, nagus, saugo nuo vėžio rizikos, stiprina imunitetą ir padeda įveikti begalę ligų.
Ingredientai
Kopūstai:
1.00 vnt. (nedidelis raudonas)
Kaip gaminti
- Į didelį puodą sudėkite pjaustytus kopūstus, supilkite balzaminį actą, suberkite cukrų, įtarkuokite česnako skiltelę bei imbierą. Užpilkite vandeniu ir virkite uždengę 25 minutes. Kartais pamaišykite, o jei išgaruos vanduo, įpilkite dar.
- Salotas galite tiekti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų arba kaip atskirą patiekalą.
|
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Putpelių kiaušiniai
Nors mažučiai, tačiau labai sveiki – juose net 2,5 karto daugiau naudingųjų medžiagų nei vištų kiaušiniuose. Aminorūgštys, vitaminai padeda iš organizmo pašalinti blogąjį cholesterolį, atjaunina, tvirtina imunitetą. Tinka ir vaikams, kadangi labai gerai veikia protinį aktyvumą.
Ingredientai
Grūdėtosios garstyčios (pagal skonį) 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
1. Bulves išvirkite su lupenomis, supjaustykite stambiai.
2. Į verdantį vandenį dėkite putpelių kiaušinukus ir virkite 3 minutes.
3. Į kitą puodą taip pat į verdantį vandenį suberkite žirnelius ir virkite 2-3 minutes.
4. Svogūnų laiškus supjaustykite.
5. Dėkite viską į lėkštę: pjaustytas bulves, pjaustytus ridikėlius, smukintus svogūnų laiškus, per pusę perpjautus putpelių kiaušinius, ant viršaus užberkite žirnelius.
6. Salotas apšlakstykite padažu. Padažą ruoškite taip: į dubenėlį sukrėskite grūdėtąsias garstyčias, supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Išmaišykite.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
Suskleisti
Špinatai
Tikri pavasario šaukliai špinatai žavi savo galimybėmis pagardinti bet kokį patiekalą: salotos, sriubas, varškę, makaronus, įvairias kruopas. Špinatai greitina medžiagų apykaitą, stiprina kraują, iš kūno pašalina šlakus ir toksinus, stiprina širdies veiklą, regėjimą.
Ingredientai
Miltai:
130.00 g (ryžių - lietiniams)
Pienas:
250.00 ml (lietiniams)
Kumpis:
100.00 g (mėgstamo (nebūtina) - įdarui)
Kaip gaminti
PARUOŠKITE ĮDARĄ
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus.
- Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepinkite, kol šis taps skaidrus ir suminkštės.
- Suberkite kapotą česnaką ir pakepinkite dar minutę.
- Jei naudojate, suberkite į keptuvę kubeliais supjaustytą mėgstamą kumpį ir pakepinkite, kol šis gražiai apskrus.
- Suberkite špinatų lapus ir pakepinkite, kol jie suminkštės.
- Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir išmaišykite.
- Atidėkite į šalį (jei tik įmanoma, šiltai), kol iškepsite lietinius blynus.
IŠKEPKITE LIETINIUS BLYNUS
- Į dubenį įmuškite kiaušinį, suberkite ryžių miltus ir supilkite pieną. Išplakite iki vientisos masės.
- Ištepkite keptuvę šlakeliu alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies. Kai aliejus įkais, sumažinkite ugnį.
- Pilkite samtį tešlos į keptuvės centrą ir nedelsdami, paėmę keptuvę už rankenos ir ją judindami, paskirstykite tešlą tolygiai per visą keptuvės dugną.
- Kepkite apie 1–2 minutes, kol blynas gražiai apskrus.
- Atsargiai apverskite apkepusį blyną jums įprastu būdu – ore, rankomis anr mentele.
- Kitą blyno pusę taip pat kepkite apie 1–2 minutes, kol gražiai apskrus.
- Išimkite iškepusį blyną iš keptuvės į lėkštę ir atidėkite į šalį.
- Vėl keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus. Taip iškepkite visus lietinius blynus.
- Ant kiekvieno lietinio blyno ketvirtadalio paskleiskite po šaukštą paruošto įdaro, ant viršaus užbarstykite po saują trupinto fetos sūrio. Perlenkite blyną per pusę ir dar kartą per pusę, kad gautumėte trikampio formą.
- Patiekite nedelsdami.
Suskleisti