Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 02

Jaučiate skausmą sekso metu? Ginekologė paaiškino, kas tai gali lemti

Vaginizmas yra nevalingi makšties raumenų spazmai arba mėšlungis, dažniausiai atsirandantis dėl bandymo įsiskverbti į makštį. Esant šiai būklei, visavertis lytinis aktas daugeliu atveju yra neįmanomas, nes moteris jaučia skausmą, dėl to neretai kaltina save, užsisklendžia ir niekur nesikreipia. Pasak gydytojos akušerės ginekologės, genetikės Sandros Tumėnės, šią būklę gali išprovokuoti daugelis priežasčių, tačiau svarbiausia – to neneigti, laiku kreiptis pagalbos ir pradėti gydymą.
Anemija dažnai sukelia galvos svaigimą ar skausmą.
Moteris vonios kambaryje / Fotolia nuotr.

Vaginizmo užuomazgos mergaitei gali pasireikšti jau ankstyvoje vaikystėje, tačiau, kaip portalui manodaktaras.lt sakė gydytoja, apie šią būklę sužinoma tik prasidėjus pirmiesiems lytiniams santykiams arba pirmą kartą apsilankius pas ginekologą. Būna ir taip, jog vaginizmas moteriai pasireiškia jau sukūrus šeimą, susilaukus vaikų ar gana brandžiame amžiuje.

„Makštį gaubiantys raumenų spazmai įvyksta savaime, nepriklausomai nuo moters pastangų ar noro. Sueities metu ji nebegali atsipalaiduoti, nes jaučia stiprų skausmą, todėl ilgainiui pradeda vengti lytinių santykių. Kai kurios moterys dėl šios būklės nebegali įsidėti į makštį net tampono ar žvakutės, nes bet koks bandymas įeiti į makštį jai yra be galo skausmingas ir praktiškai neįmanomas“, – kalbėjo gydytoja akušerė ginekologė S.Tumėnė, pridurdama, jog ši būklė mūsų šalyje nėra itin reta, ji vargina maždaug kas trisdešimtą suaugusią moterį.

Asmeninio archyvo nuotr./Sandra Tumėnė
Asmeninio archyvo nuotr./Sandra Tumėnė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas