Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jei imunitetas pavasarį tirpsta lyg sniegas: vaistininko Petro Vaitiekūno patarimai

Antroji pavasarį kilusi gripo banga – tarsi ženklas, kad mūsų imunitetas nėra pakankamai stiprus. Vaistininkas Petras Vaitiekūnas dalija patarimus, kaip pavasarį sustiprinti imunitetą. Doc. Ksaveros Vaištarienės ir liaudies medicinos specialistės Nijolės Degutienės patarimų ieškokite po tekstu tarp susijusių naujienų.
Vaistininkas Petras Vaitiekūnas
Vaistininkas Petras Vaitiekūnas / facebook/asmeninio archyvo nuotr.

Pasibaigus savuose sklypuose išaugintų daržovių atsargoms, žmonės vaistinėse ima ieškoti vitaminų kompleksų. Juos tikrai reikėtų gerti norint pavasarį sustiprinti organizmą. Akivaizdu, kad vitaminų trūksta – pažvelkite į vaikus. Pavasarį vaikai tampa irzlesni, pritrūksta energijos, greitai pavargsta. Sloguoja, kosti, praleidžia pamokas. Žinoma, rūpestingiems tėvams tai kelia nerimą.

Natūralūs, sintetiniai vitaminai ir naujos mados

Vaistinėse pateikiamas vitaminų asortimentas labai įvairus, galima patenkinti pačius įvairiausius poreikius. Tarkime, vieni tėveliai labia vertina natūralius vitaminus, pagamintus iš vaisių, uogų ar daržovių. Jie pateikiami tirpalo pavidalu. Naturalūs yra žymiai brangesni nei sintetiniai. Žinoma, dažnas vaistininkas lankytojams siūlo naudoti žuvų taukus, erškėtuogių sirupą. O iš „madingiausių“ produktų – multivitaminų kompleksus (kramtomus ar sirupų pavidalu).

Kita vertus, daugelis tėvelių, besirūpinančių vaikų sveikata, dar prisimena tuos laikus, kai buvo teigiama, kad vienintelis efektyvus organizmo stiprinimo būdas – leidžiami vitaminai. Tačiau dabar vyrauja kitos mados. Retas ieško leidžiamų vitaminų. Daugeliui svarbu, kad vartoti vitaminus būtų paprasta ir patogu.

Vitaminas D ypatingai svarbus vaikams.

Kai kurie žmonės iki šiol tiki, kad injekcinė forma yra paveikesnė. Bet daugėja profesionalų nuomonių, kad organizmas vitaminus geriausiai įsisavina tik per virškinimo traktą. Leisti vitaminų į raumenis tikrai nebūtina, juo labiau, kad injekciniai vitaminai dažnai sukelia alergines reakcijas. Taigi aklai griebtis švirkšto neverta. Tarkime, įvyks alerginis anafilaksinis šokas, ir žmogus nežinos ką daryti. Tad injekcijas P.Vaitiekūnas linkęs palikti profesionalams. O mėgėjai tevartoja piliules ir sirupus.

Kiekvienas organizmas individualus

Vaistininkas negali tiksliai pasakyti, ko konkrečiai trūksta kiekvieno žmogaus organizmui. Tai yra labai individualu. Bet aišku, kad vis didesnę svarbą įgyja vitaminas D. Štai ir iš JAV mus pasiekia naujos idėjos – šis vitaminas laikomas svarbiausiu peršalimo ligų profilaktikos prasme. Netgi daugelį metų labai svarbiu laikytas vitaminas C jau užleidžia pirmąją poziciją.

Vitaminas D ypatingai svarbus vaikams. Juk labai sunku priversti juos maitintis pilnavertiškai: jie nenori tai to, tai ano. Tarkime, apie žuvį kai kurie net negalvoja. „Jeigu norite apsidrausti ir išvengti imuninės sistemos susilpnėjimo, vartoti vitaminus tikrai reikėtų“, – sako vaistininkas P. Vaitiekūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas