Bendrovės „Herbalife” Baltijos šalyse atlikto tyrimo rezultatai parodė, jog net gerai suprasdami maistinių skaidulų svarbą sveikatai, 34 proc. Lietuvos respondentų kasdien nesuvartoja reikiamo jų kiekio.
Žino, bet nepaiso
Tyrimas atskleidė įdomią tendenciją – 75 proc. Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų supranta skaidulinių medžiagų vartojimo svarbą. Tačiau atsakymai į klausimą, kaip dažnai vartoja skaidulinių medžiagų turinčio maisto, pvz., vaisių, daržovių, grūdinių produktų, parodė prieštaringą situaciją.
Priklausomai nuo kūno svorio, žmogui reikia apie 25 g skaidulų per dieną.
Iš visų atsakiusiųjų, jog žino apie skaidulų svarbą organizmui, 34 proc. respondentų Lietuvoje nurodė, kad kasdien nevartoja skaidulinių medžiagų turinčių produktų. Latvijoje ši situacija prasčiausia – ten nevartojantys skaidulinių medžiagų kasdien atsakė 45 proc. respondentų.
Taip pat skaitykite: Lieknėjimo pagalbininkai: 22 produktai, turintys daug maistinių skaidulų
„Tai, kad žmonės žino ir supranta skaidulų vartojimo svarbą, yra geras žingsnis sveikos gyvensenos link. Kasdien suvartodami pakankamą kiekį šių medžiagų, darome teigiamą poveikį savo sveikatai ir kūnui – tai padeda kontroliuoti cukraus kiekį organizme, išlaikyti sveiką odą ir širdį, skaidulos yra svarbios mažinant ir kontroliuojant svorį, taip pat sumažina tulžies ir inkstų akmenų susidarymo riziką.
Deja, šiandien įvairios aplinkybės ir laiko stoka lemia tendenciją, kad žmonės, net ir suprasdami šią svarbą, realiame gyvenime to neįgyvendina“, – tyrimo rezultatus komentavo „Herbalife“ Mitybos konsultacinės tarybos ekspertas gydytojas A. Martynčiukas.
Ne visi produktai tinkami
Priklausomai nuo kūno svorio, žmogui reikia apie 25 g skaidulų per dieną. Pasak gydytojo A. Martynčiuko, skaidulinės medžiagos teigiamai veikia lipidų santykį (skirtingų riebalų kiekį ir lygį kraujyje). Pakankamas skaidulų vartojimas leidžia lengviau ir saugiau mažinti svorį.
Produktai, kuriuose gausu skaidulinių medžiagų, suteikia sotumo jausmą ilgesnį laiką, todėl rečiau pasijuntame alkani.
„Dauguma suaugusiųjų vidutiniškai suvartoja 10 g mažiau skaidulų nei reikėtų, todėl šį trūkumą galima kompensuoti vartojant specialius produktus ar papildus. Jei mums trūksta laiko, reikiamą skaidulų kiekį galima suvartoti kitu būdu – gerdami skaidulinius gėrimus, kuriuose yra skaidulų iš natūralių šaltinių – avižų, obuolių, kukurūzų, sojų, cikorijų, citrusinių vaisių.
Mano profesinė patirtis rodo, kad nemažai žmonių šiam tikslui vartoja netinkamus produktus, pavyzdžiui, sausus pusryčius, kuriuose dažnai būna pridėta daug organizmui nereikalingo cukraus”, – sakė gydytojas.
Klaidingai vertina skaidulų įtaką
Tyrimo metu respondentai Lietuvoje kaip pagrindinius skaidulinių medžiagų vartojimo privalumus nurodė pagerėjusį virškinimą (91 proc.) ir suteikiamą sotumo jausmą (61 proc.). Vis dėlto 33 proc. lietuvių klaidingai mano, kad skaidulos padeda skaidyti kūno riebalus.
Taip pat skaitykite: 4 ženklai, kad valgote per mažai ląstelienos
„Vertindami teigiamą skaidulų poveikį, žmonės dažnai painioja du dalykus – riebalų skaidymą ir pagalbą kontroliuojant kūno svorį. Skaidulos neskaido riebalų, jos padeda kontroliuoti svorį. Produktai, kuriuose gausu skaidulinių medžiagų, suteikia sotumo jausmą ilgesnį laiką, todėl rečiau pasijuntame alkani”, – aiškino gydytojas A. Martynčiukas.
Internetinė „Herbalife“ Baltijos šalių gyventojų apklausa buvo atlikta 2015 metų gegužę. Tyrimo metu buvo apklausta 1516 respondentų nuo 18 iki 64 metų amžiaus.