Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką daryti išsiliejus gyvsidabriui: ar žinote, kodėl negalima siurbti ir šluoti?

Nors gyvsidabriniai termometrai Lietuvoje neparduodami jau nuo 2009 m., tačiau kai kurie gyventojai vis dar turi, taip pat ir naudoja juos. Deja, tikrai ne visi žino ar pamena, ką daryti, o ko – tikrai nedaryti, gyvsidabriui išsiliejus.
Gyvsidabriniai termometrai
Gyvsidabriniai termometrai / Jarosław Kwoczała/ Matteo Fusco / Unsplash.com nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai perspėja, kad gyvsidabris yra nuodingas sunkusis metalas, galintis smarkiai paveikti nervų sistemą ir sukelti smegenų veiklos sutrikimus. Tiesa, pats gyvsidabris, kaip metalas, nėra labai pavojingas, kur kas pavojingesni jo garai. Ypač dėl to, kad dažniausiai žmogus jų nejaučia – nemato, neužuodžia, nes gyvsidabrio garai neturi nei spalvos, nei kvapo.

Gyventojų klausimų dėl išsiliejusio gyvsidabrio vis dar sulaukiantys visuomenės sveikatos specialistai primena, ką daryti nutikus tokiai nelaimei. Taip pat paaiškina, kuo gali baigtis netinkami sprendimai.

wikimedia.org nuotr./Gyvsidabris
wikimedia.org nuotr./Gyvsidabris

Ko nedaryti?

Niekada išsiliejusio gyvsidabrio nesiurbkite dulkių siurbliu

Temperatūra dulkių siurblyje yra aukštesnė nei patalpose, todėl gyvsidabrio garavimas bus daug kartų intensyvesnis, o tai dar labiau užterš gyvenamąsias patalpas ir negrįžtamai užterš dulkių siurblį.

Nešluokite gyvsidabrio

Taip jį suskaidysite į dar mažesnius lašelius ir paskleisite dar plačiau

Nepilkite į nuotekų sistemą

Gyvsidabris gali patekti į paviršinius vandenis ir juos užteršti.

Jei gyvsidabrio užlašėjo ant rūbų, avalynės, neskalbkite jų

Gyvsidabris negrįžtamai užterš skalbimo mašiną – po tokio skalbimo jos nebegalėsite naudoti, nes kils pavojus užteršti visus kitus skalbinius.

Nemesti į ugnį

Aukštoje temperatūroje susidaro pavojingos gyvsidabrio garų koncentracijos.

Ką daryti?

Išsiliejus gyvsidabriui rekomenduojama nedelsiant kreiptis bendruoju pagalbos telefonu 112. Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai saugiai surinks išsiliejusį gyvsidabrį ir atliks pirminę demerkurizaciją, t.y. pašalins gyvsidabrį iš aplinkos.

Jeigu namuose turima priemonių gyvsidabrio surinkimui, tuomet tai galima padaryti savarankiškai. Tačiau tai daryti taip pat reikia laikantis saugumo rekomendacijų.

Gyvsidabrį reikia rinkti nuo užteršto ploto pakraščių vidurio link. Iš patalpos reikėtų išvesti vaikus.

NVSC specialistai pataria pasiruošti stiklinį indą su vandeniu ir sandariu kamščiu, turėti lazdelę (medinę arba stiklinę), guminę kriaušę, voką arba storesnio popieriaus lapą, lipnią juostą arba klijais pateptą popieriaus lapą.

Pačius didžiausius gyvsidabrio rutuliukus lazdele reikėtų sustumti į voką arba ant storesnio popieriaus ir supilti į butelį. Paskui gumine kriauše susiurbti mažesnius rutuliukus, o pačius mažiausius lašelius surinkti su lipnia juosta ar klijais suteptu popieriumi.

Visą surinktą gyvsidabrį supilame į stiklinį indą su vandeniu ir sandariai uždarome.

Svarbu nepamiršti, kad negalima išmesti jo į buitinių atliekų konteinerį! Indą su gyvsidabriu būtina pristatyti į savivaldybės atliekų priėmimo aikštelę arba kitą pavojingų atliekų surinkimo vietą.

Paviršių, ant kurio išsipylė gyvsidabris, reikėtų nuvalyti 0,2 proc. vandeniniu kalio permanganato tirpalu (2 g kalio permanganato 1 l vandens) arba muilo ir sodos tirpalu (52 g sodos ir 45 g muilo 1 litrui vandens). Po to rekomenduojama patalpas išplauti ir gerai išvėdinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas