Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką daryti persivalgius?

Jei sveikas žmogus vieną kartą persivalgys, galimas daiktas jokių rimtų bėdų dėl to nepatirs. Jei valgoma nesaikingai kelias dienas, jau gali kilti nemalonumų dėl virškinimo. Na, o jei persivalgymo epizodai kartojasi be paliovos, sveikata gali sušlubuoti ne juokais.
Priklausomybė maistui
Priklausomybė maistui / Fotolia nuotr.

Nuolatiniai persivalgymai gresia ne tik virškinimo negalavimais bei tuštinimosi problemomis, bet ir padidėjusiu kraujospūdžiu, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, nutukimu, cukriniu diabetu, depresija ir pan.

Taip pat skaitykite: Maisto produktai, sukeliantys alkio jausmą

Ką daryti jei per šventes nepavyko susilaikyti, konsultuoja Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šeimos klinikos gydytoja Edita Navickaitė.

  • Po persivalgymo kitą dieną bent pusdienį išvis nieko nevalgykite, tik gurkšnokite negazuotą mineralinį vandenį.
  • Nesėdėkite prie televizoriaus, o kuo aktyviau pajudėkite: pasportuokite ar bent pasivaikščiokite. Judėjimas gerina virškinimą, aktyvina medžiagų apykaitą.
  • Po pusdienio iškrovos, neskubėkite vėl prikrauti į skrandį sunkiai virškinamo maisto (mėsos patiekalų, riebių mišrainių, saldumynų). Verčiau suvalgykite grūdų košės, daržovių ar vaisių.

Anot gydytojos, kur kas sveikiau ir protingiau ne persivalgyti, o sėdant prie švenčių stalo iš anksto pagalvoti apie saikingumą.

Archyvo nuotr./šeimos klinikos gydytoja Edita Navickaitė
Archyvo nuotr./šeimos klinikos gydytoja Edita Navickaitė

„Turėkite galvoje, kad skrandyje telpa apie 500–700 g maisto. Labai paprasta nustatyti vienos porcijos dydį: vienu kartu suvalgykite tiek maisto, kiek tilptų jūsų delne.

Yra apskaičiuota, kad normalaus, neištampyto skrandžio talpa maždaug tolygi žmogaus kumščio dydžiui. Kadangi sukramtyto maisto tūris sumažėja, galima suvalgyti šiek tiek daugiau“, – pataria E. Navickaitė.

Taip pat skaitykite: Patikrinkite, kiek laiko virškinami kai kurie šventiniai produktai

Beje, mitybos specialistų įrodyta, kad valgant lėtai ir gerai sukramtant kiekvieną kąsnį, ne tik lengviau virškinama, bet ir pasisotinama mažesniu kiekiu maisto nei valgant paskubomis.

Verta įsidėmėti!

  • Valgykite neskubėdami, gerai sukramtykite kiekvieną kąsnį;
  •  Valgydami negerkite skysčių;
  •  Prie švenčių stalo (ir ne tik) mėgaukitės ne tik maistu, bet ir bendravimu;
  •  Vienu metu nemaišykite daug skirtingų patiekalų (kaip antai kepsnio su tortu);
  •  Nepamirškite, kad sotumo jausmas pajuntamas po valgio praėjus maždaug 20 minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?