Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką iš pėdų galima pasakyti apie jūsų sveikatą?

Anot gydytojų, nekreipdami dėmesio į tai, kaip atrodo mūsų pėdos, galime praleisti įvairių ligų atsiradimą. Gal dažnai šąla ar tinsta pėdos? Naktį kojas traukia mėšlungs? O gal ant pėdų yra nereikšminga, bet ilgai negijanti žaizdelė? Šie ir kiti požymiai praneša apie galimas ligas ir negalavimus.
Pėdos
Pėdos / „Fotolia“ nuotr.

Pėdų tinimas

Pėdos gali tinti dėl daugelio priežasčių: ilgo sėdėjimo, stovėjimo ar vaikščiojimo, nėštumo metu, dėl netinkamos avalynės ir pan. Tačiau jeigu tinimas tęsiasi kelias savaites, reikėtų apsilankyti pas gydytoją. Kojos nuolat tinti gali dėl susikaupusių skysčių organizme, kai yra širdies nepakankamumas, inkstų ar kepenų ligos.

Jeigu kojų tinimą lydi sunkumas kvėpuoti ar galvos svaigimas, būtina kreiptis į gydytoją. Tai gali reikšti, jog formuojasi krešuliai, galintys užkimšti kraujagysles.

Šąlančios ir/arba pamėlusios pėdos

Dažniausiai tai prastos kraujotakos požymis. Jeigu pėdos šąla nuolat arba net iki pamėlynavimo, vertėtų sunerimti, nes tai gali rodyti plaučių funkcijos sutrikimą, kai sumažėja jų pajėgumas optimaliai absorbuoti deguonį.

Jeigu pėdos šąla nuolat arba net iki pamėlynavimo, vertėtų sunerimti, nes tai gali rodyti plaučių funkcijos sutrikimą.

Šaltumas pėdų srityje gali atsirasti ir esant nervų galūnių užspaudimui, nes nervų pažeidimai sutraukia kraujagysles ir slopina kraujo pratekėjimą.

Taip pat kojos šąla sergant cukriniu diabetu, sutrikus skydliaukės veiklai ar sumažėjus kraujyje hemoglobino. Beje, arterijas taip pat siaurina nuovargis, stresas ir rūkymas.

Taip pat skaitykite: Dalykai, kurių stengiamės atsikratyti, bet jie mums reikalingi

Gausus pėdų prakaitavimas

Pėdose yra daugiau prakaito liaukų negu bet kurioje kitoje kūno dalyje, o kai kurie žmonės tiesiog linkę daugiau prakaituoti. Gausiai prakaituojančios ir smirdančios pėdos sukelia nemažai rūpesčių, tačiau tai retai būna kokios nors rimtos ligos ženklas.

Patarimas: kruopščiai plaukite kojas su muilu ir gerai jas nusausinkite, dažniau keiskite kojines, padus įtrinkite specialiu antiperspirantu. Jeigu šios priemonės nepadeda, o nemalonus pėdų kvapas vis nepraeina, tai gali būti grybelinės infekcijos ženklas.

Fotolia nuotr./Kūno priežiūra
Fotolia nuotr./Kūno priežiūra

Geltoni, deformuoti kojų nagai

Sveiki nagai turi būti lygūs, rausvos spalvos. Jeigu jūsų kojų nagai yra įdubę, tai gali būti geležies trūkumo arba anemijos ženklas. Pageltonavę, deformuoti, sukietėję nagai informuoja apie grybelinę infekciją. Pažengusi infekcija sukelia diskomfortą, tampa sunku vaikščioti ir nukirpti sukietėjusius nagus.

Todėl jeigu jums nieko neskauda, bet iš nagų būklės įtariate, kad galėjo įsimesti gybelinė infekcija, skubėkite pas gydytoją. Vėliau, kai infekcija bus toli pažengusi, nereceptiniai tepaliukai gali nebepadėti. Beje, nagų grybelis dažniausiai taikosi į sergančius diabetu ir turinčius kraujotakos sutrikimų žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas