Ką lietuviai valgė per karantiną? Pernokusių bananų duona, šaltiena butelyje ir sovietinio paveldo grįžimas

Priversti gaminti namuose, kai kurie – su vaikais ant galvos ir galimybe simuliuoti darbą – truputį išėjome iš proto. Gal todėl, kad nuobodulys paskatino kūrybą, gal todėl, kad maiste ieškojome paguodos, o gal tiesiog artėjam prie išprotėjimo ribos. Bet kuriuo atveju, kai kurie virtuvės eksperimentai tapo populiaresni už kitus. Todėl šiandien aptarsiu karantino maisto „trendus“.
Karantino patiekalai
Karantino patiekalai / 15min nuotr.

Ką gamina pasaulis

Vienareikšmiškai daugiausiai populiarumo sulaukęs kepinys – duona su raugu, arba sauerdau (angl. sourdough). Antrasis pagal populiarumą pasaulyje ir vėl kepinys – pernokusių bananų duona (veukt). Nors Lietuvoje daug populiaresnės buvo šleikščiai saldžios bandelės su cinamonu.

Dabar cukraus poreikį dauguma malšina kepdami Dutch baby blyną orkaitėje. Pas mus jį smarkiai išpopuliarino Virtuvės būrelis, o pasaulinis trendas, įtariu, prasidėjo nuo britų. Jie, negalintys gyventi be savo Sunday roast, buvo priversti išmokti kepti Jorkšyro pudingus, nesaldžius Dutch baby pusbrolius. O nuo Yorkshire pudding iki Dutch baby – tik vienas šaukštas cukraus.

Oksanos Galiūnienės nuotr./Virtuvės tendencijos
Oksanos Galiūnienės nuotr./Virtuvės tendencijos

Ką gamina lietuviai

Be jau minėtų pasaulinių trendų, lietuviai dargi prisiminė Kuršėnų vyniotinį, pirmai saulei išlindus mokėsi šaltibarščių gaminimo paslapčių, o mamos ilgesį slopino smulkindami bulves baltai mišrainei.

Buvo įdomu stebėti sovietinio paveldo sugrįžimą.

Kalbant apie mamos ilgesį, man pačiai buvo įdomu stebėti sovietinio paveldo sugrįžimą. Negalėdami gauti savo migdolų pieno latės su karameliniu sirupu prie avokado skrebučio, bandėm prisiminti viską, kuo vaikystėje mus maitindavo mamos ir močiutės. Šlapenkė, ekhem, daktariška dešra, įtariu, pasiekė rekordinius pardavimus, dešrelių aštuonkojai, varškėtukai, makaronai su kečupu ir, žinoma, vieninteliai ir nepakartojami karšti sumuštiniai su jau minėta šlapenke ir sūriu. Visi šie kulinariniai šedevrai, anksčiau valgyti pasislėpus ir tikintis, kad niekas nesužinos, kad ne visada valgai hipsteriškus patiekalus, dabar tapo savotišku pasididžiavimo objektu.

Tai kas keistesnio?

Nors internetuose ir nedažnai matomi, o ypač šitaip glamūrizuoti, anksčiau minėti patiekalai, pripažinkim, nenustebins nei vieno lietuvio. Bet mes visada buvom kūrybiški, todėl prisigalvojom ir gerokai keistesnių dalykų.

Živilės Agurkytės nuotr./Virtuvės tendencijos
Živilės Agurkytės nuotr./Virtuvės tendencijos

Matėme ir kiaušinienę su virtais kiaušiniais, ir šūdo formos kakavinius varškėčius, kiaulės formos šaltieną butelyje, makaronus su varške ir spirgais, visas asiliuko kūno dalis, indiško jūros ryžio grybo arbatą, pieniškas sriubas (daržovių, vaisių ir net lašinukų), virtus kiaušinius su grietine vietoj majonezo.

Lauryno Mažuolio nuotr./Virtuvės tendencijos
Lauryno Mažuolio nuotr./Virtuvės tendencijos

Kur link lenkiu? Iš tikrųjų, kai pagalvoji, gal ir nieko čia tokio keisto mes negaminam. Keisčiau yra tai, kad anksčiau dalijęsi tik prabangiais patiekalais, dabar drąsiai keliam savo buitinių sovietinių šedevrų nuotraukas į plačiuosius internetus ir nematom vargo, kad mūsų pomėgiai nėra labai jau instagraminiai.

Ką aš žinau, gal ir gerai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis