Ką gamina pasaulis
Vienareikšmiškai daugiausiai populiarumo sulaukęs kepinys – duona su raugu, arba sauerdau (angl. sourdough). Antrasis pagal populiarumą pasaulyje ir vėl kepinys – pernokusių bananų duona (veukt). Nors Lietuvoje daug populiaresnės buvo šleikščiai saldžios bandelės su cinamonu.
Dabar cukraus poreikį dauguma malšina kepdami Dutch baby blyną orkaitėje. Pas mus jį smarkiai išpopuliarino Virtuvės būrelis, o pasaulinis trendas, įtariu, prasidėjo nuo britų. Jie, negalintys gyventi be savo Sunday roast, buvo priversti išmokti kepti Jorkšyro pudingus, nesaldžius Dutch baby pusbrolius. O nuo Yorkshire pudding iki Dutch baby – tik vienas šaukštas cukraus.
Ką gamina lietuviai
Be jau minėtų pasaulinių trendų, lietuviai dargi prisiminė Kuršėnų vyniotinį, pirmai saulei išlindus mokėsi šaltibarščių gaminimo paslapčių, o mamos ilgesį slopino smulkindami bulves baltai mišrainei.
Buvo įdomu stebėti sovietinio paveldo sugrįžimą.
Kalbant apie mamos ilgesį, man pačiai buvo įdomu stebėti sovietinio paveldo sugrįžimą. Negalėdami gauti savo migdolų pieno latės su karameliniu sirupu prie avokado skrebučio, bandėm prisiminti viską, kuo vaikystėje mus maitindavo mamos ir močiutės. Šlapenkė, ekhem, daktariška dešra, įtariu, pasiekė rekordinius pardavimus, dešrelių aštuonkojai, varškėtukai, makaronai su kečupu ir, žinoma, vieninteliai ir nepakartojami karšti sumuštiniai su jau minėta šlapenke ir sūriu. Visi šie kulinariniai šedevrai, anksčiau valgyti pasislėpus ir tikintis, kad niekas nesužinos, kad ne visada valgai hipsteriškus patiekalus, dabar tapo savotišku pasididžiavimo objektu.
Tai kas keistesnio?
Nors internetuose ir nedažnai matomi, o ypač šitaip glamūrizuoti, anksčiau minėti patiekalai, pripažinkim, nenustebins nei vieno lietuvio. Bet mes visada buvom kūrybiški, todėl prisigalvojom ir gerokai keistesnių dalykų.
Matėme ir kiaušinienę su virtais kiaušiniais, ir šūdo formos kakavinius varškėčius, kiaulės formos šaltieną butelyje, makaronus su varške ir spirgais, visas asiliuko kūno dalis, indiško jūros ryžio grybo arbatą, pieniškas sriubas (daržovių, vaisių ir net lašinukų), virtus kiaušinius su grietine vietoj majonezo.
Kur link lenkiu? Iš tikrųjų, kai pagalvoji, gal ir nieko čia tokio keisto mes negaminam. Keisčiau yra tai, kad anksčiau dalijęsi tik prabangiais patiekalais, dabar drąsiai keliam savo buitinių sovietinių šedevrų nuotraukas į plačiuosius internetus ir nematom vargo, kad mūsų pomėgiai nėra labai jau instagraminiai.
Ką aš žinau, gal ir gerai?