Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką reikia žinoti, jei viduriavimas užklumpa keliaujant?

Pagaliau sulaukus ilgai planuotų atostogų, jas netikėtai gali sugadinti... viduriavimas. Dėl pasikeitusios aplinkos ir maisto pasikeičia žarnyno mikroflora – viršinamąjį traktą kolonizuoja neįprastos bakterijos ir prasideda viduriavimas. Be to, atostogautojus net ir egzotiškose kraštuose gali užpulti noro bei roto virusai.
Pilvo skausmas
Pilvo skausmas / Vida Press nuotr.

Apie tai, kaip kontroliuoti ir sušvelninti viduriavimą keliaujant, kada verta sunerimti ir kreiptis į gydymo įstaigą bei kuo gali būti pavojingas viduriavimas, pasakoja Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja gastroenterologė Agnė Šiatkienė.

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro nuotr./Gastroenterologė Agnė Šiatkienė
Medicinos diagnostikos ir gydymo centro nuotr./Gastroenterologė Agnė Šiatkienė

Netikėtas bakterijų židinys – ledukai gėrimuose

„Susidūrimą su svetimomis bakterijomis ir jų sukeltą viduriavimą patiria maždaug pusė keliautojų. Deja, dažnai viduriavimą sukelia ne tik maistas, pavyzdžiui, netinkamai apdorota mėsa ar jūros gėrybės, bet ir geriamas vanduo, pienas, ledukai gėrimuose, apie kurių keliamą pavojų neretai pamiršta net patyrę keliautojai“, – pasakoja gydytoja gastroenterologė A.Šiatkienė.

Pajutus pirmuosius keliautojų diarėjos simptomus – iki 3-4 kartų per parą padažnėjusį tuštinimąsi, panikuoti neverta, nes yra tikimybė, kad tai „vienetinė“ organizmo reakcija, kuri greitai praeis. Ji daugeliui pasireiškia per pirmąsias 2 keliavimo savaites. Tačiau jeigu viduriavimas varginantis, vandeningas, trunka ilgiau nei 4 dienas, pakyla temperatūra, vemiama, jaučiamas bendras silpnumas, spazminis, nuolatinis noras tuštintis, išmatose pastebima kraujo, reikia skubiai kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą.

„Nekontroliuojamas tuštinimasis, kaip ir vėmimas, pavojingas tuo, kad prarandama daug skysčių ir elektrolitų, dėl ko organizmas pavojingai nusilpsta, gali atsirasti ir negrįžtamų organų pažeidimų, kurie kelia pavojų gyvybei. Pastebime, kad žmonės dažnai to neįvertina ir net nežino, kodėl reikėtų atidžiai stebėti ir kontroliuoti viduriavimą bei aktyviai padėti organizmui susitvarkyti su šiuo iššūkiu, o ne laukti „savaiminio“ pagerėjimo“, – pabrėžia gydytoja gastroenterologė.

Fotolia nuotr./Gėrimai su citrinomis ir ledukais
Fotolia nuotr./Gėrimai su citrinomis ir ledukais

Diarėjos negalima stabdyti vaistais

Tarp svarbiausių prevencinių priemonių, galinčių sušvelninti keliautojų diarėją ar net jos visai išvengti – probiotikai, kuriuose yra gerųjų bakterijų.

„Gerąsias bakterijas rekomenduoju gerti visą kelionės laiką, nepriklausomai nuo to, ar susirgote keliautojų diarėja, ar ne. Pirmiausia, dėl gerųjų bakterijų svetimų bakterijų užsisėjimas žarnyne vyksta lėčiau, o tai reiškia ir mažesnę sveikatai pavojingo viduriavimo riziką.

Antra, jeigu jau viduriuojate, gerosios bakterijos sutrumpins viduriavimo trukmę ir leis greičiau atsistatyti įprastai žarnyno mikroflorai. Apskritai, papildai su gerosiomis bakterijomis, tarp kurių, pavyzdžiui, gali būti ir papildai su mielagrybiais Saccharomyces boulardi, kurie yra vieni labiausiai ištirtų mielagrybių rūšių – yra viena natūraliausių ir saugiausių priemonių, padedančių kovoti su viduriavimu“, – pasakoja gydytoja gastroenterologė.

Kiekvieno keliautojo krepšyje taip pat turėtų atsirasti vietos druskų tirpalams, kurie padeda atstatyti būtinų mineralų kiekį viduriuojant ir karščiuojant. „Taip pat svarbu įsidėmėti, kad jokiu būdu negalima vartoti vaistų, kurie stabdo viduriavimą. Jeigu viduriavimas sukeltas bakterinės infekcijos, o būtent ji yra 80 proc. visų viduriavimo atvejų sukėlėja, viduriavimą stabdančių vaistų vartojimas gali baigtis pavojingu storosios žarnos išsiplėtimu ar net plyšimu“, – pabrėžia A.Šiatkienė.

Jeigu kelionėje jus užklupo sunkesnės formos keliautojų diarėja ar apsinuodijimas, ir dėl to vartojate antibiotikus, patartina vartoti probiotikus: „Apskritai, su antibiotikų sukeltu viduriavimu susiduriama labai dažnai, ypač jeigu organizmas nusilpęs, pacientas – vyresnio amžiaus, sergama lėtinėmis ligomis.

Todėl tam, kad gydantis nuo vieno, nesusirgti kitu, nuo pat pirmos antibiotikų vartojimo dienos reikia gerti ir prebiotikus, pavyzdžiui, inuliną – gerųjų bakterijų „maistą“, ir probiotikus – pačias gerąsias bakterijas. Svarbu pažymėti, kad probiotikų neatstoja kefyras ar kiti rauginto pieno produktai, nors žmonės dažnai galvoja, kad juos vartojant, papildų, atstatančių žarnyno mikroflorą, nebereikia. Greičiau tai terpė gerosioms bakterijoms gyventi ir maitintis.“

Fotolia nuotr./Moteris vonios kambaryje.
Fotolia nuotr./Moteris vonios kambaryje.

Viduriavimą keliaujant gali sukelti ir Lietuvoje pažįstami virusai

Keliaujant susiduriama ir su Lietuvoje pažįstamais noro bei roto virusais ir jų sukeltu viduriavimu. Šių virusų sukelto viduriavimo gydymas ir prevencija nesiskiria nuo keliautojų diarėjos – geriausia apsauga yra rankų plovimas bei higienos laikymasis.

„Tiesa, kadangi šie virusai dažniausiai puola mažus vaikus, rekomenduočiau pasirūpinti, kad jie gerųjų bakterijų gautų ne tik keliaujant, bet ir prieš kelionę, nes taip gerosios bakterijos efektyviau kolonizuos žarnyną ir neleis daugintis blogosioms. Beje, gerosios bakterijos gali apsaugoti vaikus ne tik kelionėse, bet ir vaikų darželiuose, mokyklose, kai būna šių virusinių susirgimų protrūkiai“, – pasakoja A. Šiatkienė ir atkreipia dėmesį, kad vaikams viduriavimas – daug pavojingesnis nei suaugusiems žmonėms, todėl stebėti vaikų valgomą maistą ir laikytis higienos normų kelionėje su mažais vaikais – ypač svarbu.

Vida Press nuotr./Mergaitė užkandžiauja
Vida Press nuotr./Mergaitė užkandžiauja

„Dar viena rizikos grupė, kuri turėtų pasirūpinti visomis įmanomomis priemonėmis, leidžiančios kontroliuoti viduriavimą kelionėje, – tai žmonės, kenčiantys nuo lėtinio viduriavimo, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromo, maisto netoleravimo, uždegiminių žarnų ligų ir t. t. Jiems svarbiausia kelionėse, kaip ir namuose, nepamiršti vartoti gydytojo paskirtų medikamentų bei gerųjų bakterijų.

Galiausiai, visiems keliautojams, nepriklausomai nuo to, kiek toli jie ruošiasi atostogauti, patariame laikytis paprastos taisykles – viską ką vartojame tolimuose kraštuose reikia išvirti, iškepti, nulupti arba – išmesti, jeigu nei vienos iš šių procedūrų atlikti neįmanoma“, – akcentuoja gydytoja gastroenterologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai