Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kad gerybinė prostatos hiperplazija netrukdytų laimingam gyvenimui

Gerybinė prostatos hiperplazija – dažniausia vyresnių nei 50 metų urogenitalinė patologija. Ši liga sudėtinga tuo, kad ji gali sukelti labai daug nepatogumų, o negydoma patologija gresia rimtesnėmis komplikacijomis, tokiomis kaip ūminis šlapimo susilaikymas ar inkstų funkcijos sutrikimai. Tad kas yra gerybinė prostatos hiperplazija, kaip ji paplitusi, kokios jos simptomai ir kaip ji gydoma?
Vizitas pas gydytoją
Vizitas pas gydytoją / Fotolia.com nuotr.

Viena dažniausių vyresnių vyrų ligų

Gerybinė prostatos hiperplazija (GPH) – tai viena dažniausių urologinių ligų, kuriai būdingas gerybinės eigos progresuojantis prostatos didėjimas. Vyrų gyvenimo trukmei ilgėjant, didėja ir šios ligos pasireiškimo dažnis. Skaičiuojama, kad ji pasireiškia bent kas antram 60-70 metų vyrui, o dar vyresniame amžiuje jos paplitimas siekia net iki 80-90 procentų. Žinoma, pirmieji pakitimai pastebimi jau jaunesniems vyrams, tad ligos simptomai gali pradėti kamuoti ir anksčiau, nesvarbu, kad jie visiškai silpni ir vos juntami. Šios ligos metu veši, didėja, proliferuoja prostatos audiniai, todėl vyrui kyla daugiau ar mažiau išreikštų apatinių šlapimo takų simptomų. Jų sunkumas ir išreikštumas labai priklauso nuo individualaus atvejo – didesnis prostatos tūris nebūtinai sukelia sunkesnius simptomus ir atvirkščiai.

GPH sukeliami simptomai gali trikdyti gyvenimo kokybę

GPH sukeliami simptomai skirstomi į dvi pagrindines grupes – obstrukcinius ir iritacinius apatinių šlapimo takų simptomus. Obstrukciniai arba normalų praeinamumą trikdantys simptomai apima didelių pastangų poreikį, kai norima nusišlapinti, taip pat pastebima pakitusi ir silpna šlapimo srovė, kamuoja ne visiškas šlapimo pūslės ištuštinimo jausmas bei įkyrus lašėjimas baigus šlapintis (galiausiai, dalis šlapimo lieka apatinėse kelnėse, tad sukelia ne tik nemalonų drėgmės pojūtį, bet gali atsirasti ir nemalonus kvapas). Iritaciniai arba dirginantys apatinių šlapimo takų simptomai susiję su padažnėjusiu naktiniu ir dieniniu šlapinimusi, neatidėliotinu ir netikėtu noru šlapintis, nors pasišlapinta buvo gana neseniai. Taigi obstrukciniai simptomai labiau susiję su pastangomis, reikalingomis norint sėkmingai pasišlapinti, o dirginantys simptomai apima dažną poreikį šlapintis bet kuriuo paros metu. Vienam GPH sergančiam vyrui gali pasireikšti visa puokštė simptomų, tarp jų ir diskomfortas ar skausmas šlapinantis, šlapimo nelaikymas, bėdos lytiniame gyvenime ir t.t. Itin GPH varginamas vyras gali pradėti vengti socialinio gyvenimo, tad išryškėja įvairiapusė ligos keliama žala.

GPH gydymo metodai parenkami pagal simptomų sunkumą ir išreikštumą

Simptomų sunkumas įvertinamas surinkus anamnezę, atlikus reikalingus tyrimus. Dažnai naudojamas specialius standartizuotas klausimynas – tarptautinė prostatos simptomų skalė (TPSS), į kurio klausimus GPH paliestas vyras turi atsakyti kuo nuoširdžiau. Jei liga dar tik prasidėjusi ir pacientas nejaučia arba beveik nejaučia jokių simptomų, tuomet gali pakakti ir stebėjimo, reguliaraus lankymosi gydytojo urologo kabinete ir neatidėliotinų veiksmų, kai būklė pablogėja. Jei simptomai kamuoja tik kartais ir nėra sunkūs, gali pakakti tradicinių augalinių vaistinių preparatų. Pavyzdžiui, Prostamol Uno yra vaistas, kurio efektyvumas įrodytas klinikiniais tyrimais, o šis požymis nebūdingas maisto papildams, kurių pasirinkimas dabar itin didelis ir efektyvumas tikrai nėra garantuotas (maisto papildams neatliekama itin griežta kokybės kontrolė, nereikalingi klinikiniai tyrimai ir t.t.).

Prostamol Uno yra tradicinis augalinis vaistinis preparatas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu, skirtas su gerybine prostatos hipertrofija susijusių apatinių šlapimo takų simptomų lengvinimui, gydytojui paneigus sunkias būkles. Kiekvienoje kapsulėje yra 320 mg Serenoa repens (Bartram) Small, fructus (sabalpalmių vaisių) tirštojo ekstrakto. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Jei simptomai vargina dažniau, stebėjimo gali ir nepakakti. Tuomet siūlomas medikamentinis gydymas, kuris dažniausiai paremtas alfa blokatorių (tamsulozino, alfuzozino, doksazosino ir kt.) ir (arba) 5 alfa reduktazės inhibitorių (finasterido, dutasterido) vartojimu. Šie cheminės kilmės preparatai gali būti sėkmingai derinami su augaliniais vaistiniais preparatais, taip išgaunant labai palankų efektyvumą.

Jei pacientus vargina vidutinio sunkumo ar sunkūs simptomai, tuomet gali būti svarstoma chirurginio gydymo galimybė. Tradiciniai chirurginio gydymo metodai apima atvirą prostatektomiją ar transuretrinę prostatos rezekciją, tačiau kai kuriais atvejais šie metodai gali sukelti ir komplikacijų, pavyzdžiui, lytinės funkcijos sutrikimus. Stengiamasi rinktis kuo saugesnę ir kuo mažiau invazijų sukeliančią chirurginę procedūrą – kiekvienas atvejis vertinamas individualiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas