Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada ir kodėl reikalinga deguonies terapija?

Ilgalaikė deguonies terapija namuose padidina kai kuriomis ligomis sergančiųjų išgyvenamuma, o taip pat daliai ligonių pagerina gyvenimo kokybę, sumažina nerimą ar depresijos lygį. Kas yra deguonies terapija ir kada ji rekomenduojama?
Kada ir kodėl reikalinga deguonies terapija?
Kada ir kodėl reikalinga deguonies terapija? / Partnerio nuotr.

Deguonies terapija, dar vadinama oksigenoterapija, – tai gydymas deguonimi. Tyrimais įrodyta, kad sergant tam tikromis ligomis deguonies terapija prailgina gyvenimo trukmę ar pagerina jo kokybę.

Gydymas deguonimi namuose

Toks gydymas šiandien įmanomas ir namuose. Tam naudojami kelių rūšių deguonies gamybos aparatai – deguonies koncentratoriai. Jie iš aplinkos oro išskiria deguonį, jį filtruoja, koncentruoja ir tiekia pacientui per kaukę arba nosies andėklą. Namuose galima naudoti į elektros tinklą jungiamus deguonies koncentratorius arba mobilius, kurie veikia nuo įkraunamų baterijų ar mažų balionėlių, kuriuos namuose užpildo deguonies pildymo sistema.

Gydytojui pulmonologui paskyrus deguonies terapiją namuose deguonies koncentratorių galima išsinuomoti net neišėjus iš namų. Užtenka paskambinti nurodytais telefonais ir aparatas bus pristatytas per parą visoje Lietuvoje. Dabar nuomojami ir stacionarūs (stovintys namuose), ir mobilūs (su kuprinėje nešiojamais deguonies balionėliais) aparatai.

Priklausomai nuo ligos stadijos, Valstybinė ligonių kasa kompensuoja šią terapiją. Tokiu atveju aparato atvežimas, apmokymas juo naudotis ir jo priežiūra ligoniui nekainuoja.

Kada reikia papildomo deguonies?

Kvėpavimo pagrindinė funkcija – prisotinti kraują deguonies ir iš organizmo pašalinti anglies dioksidą. Trūkstant deguonies pablogėja visos organų funkcijos, žmogus jaučiasi pavargęs, padidėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Be to, trūkstant deguonies ir nepakankamai kvėpuojant pasunkėja žmogaus judėjimas ir padidėja nepakankamo judėjimo sukeliamų ligų rizika.

Jeigu žmogus serga plaučių liga ir sunkiai pasisavina deguonį, jo savijautą žymiai pagerinti galima įkvepiant daugiau deguonies, nei jo yra ore. Papildomas deguonis skatina kvėpavimo funkcijas ar suteikia energijos, užtikrina, kad visas organizmas ir organai geriau funkcionuotų bei atliktų savo užduotis. Todėl esant plaučių edemai, dėl širdies nepakankamumo, plautinei hipertenzijai ar policitemijai papildomas deguonis pagerina ligonių gyvenimo kokybę.

O sergant lėtine obstrukcine plaučių liga ir esant deguonies trūkumui ilgalaikė deguonies terapija pagerina šių ligonių išgyvenamumą.

Prieš pradedant deguonies terapiją atliekami keli tyrimai: rentgeno, išmatuojamas gyvybinis plaučių tūris, ištiriamos arterinio kraujo dujos, nustatomas deguonies kiekis kraujyje ramybės būsenoje ir judant. Jeigu nustatomas deguonies trūkumas, atliekama kraujo analizė (arterinio kraujo dujų matavimas).

Deguonis naudojamas pagal gydytojo rekomendacijas, reikalingas deguonies kiekis nustatomas tyrimais. Dažniausiai vienokios dozės reikia ramybės būsenoje ir kitokios esant apkrovai, pavyzdžiui, vaikščiojant. Deguonies dozių jokiu būdu nereikėtų keisti nepasikonsultavus su gydytoju. Geresni deguonies terapijos rezultatai pasiekiami tada, kai deguonies įkvėpimas vyksta visą parą. Organizme deguonies sukaupti neįmanoma – jis sunaudojamas per maždaug 5 minutes.

Žinotina, kad patalpoje, kurioje atliekama deguonies terapija, draudžiama rūkyti ir dirbti su atvira ugnimi. Todėl, jei esate rūkalius, prieš deguonies terapiją turite mesti rūkyti.

Deguonies kon­centratorių nuoma, pristatymas į namus visoje Lietuvoje.

Partnerio nuotr./Deguonies koncentratorių nuoma, pristatymas į namus visoje Lietuvoje
Partnerio nuotr./Deguonies koncentratorių nuoma, pristatymas į namus visoje Lietuvoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas