Svarbu nebadauti
Nors dažnas galvoja, kad sergant geriau gerti tik skysčius ir visai atsisakyti
maisto, tačiau medikai teigia, kad su virusu kovojančiam organizmui maistas yra būtinas. Valgyti patariama nekaloringą, lengvai virškinamą maistą. Peršalus kartais skundžiamasi apetito stoka, todėl geriau neapsunkinti virškinimo labai riebiais, sunkiais produktais. Iš savo dietos ligos metu geriau išbraukti riešutus (pastarieji sunkiai virškinami), greitą maistą ar pusfabrikačius, nevartoti kepto maisto.
Geriau pajutus peršalimo sindromus valgyti lengvai virškinamą sriubą, virtas ar troškintas daržoves, kuriose gausu vitaminų ir mineralų reikalingų organizmo imuninei sistemai. Valgyti rekomenduojama mažesnėmis porcijomis nei įprastai, tačiau dažnai – kas 2-3 valandas. Taip neapkrausite virškinimo sistemos ir padėsite organizmui lengviau kovoti su užpuolusia infekcija.
Atsisakykite kai kurių pieno produktų
Karštą pieną su medumi susirgus vartoja bene kiekvienas. Šios liaudiškos priemonės griebiamasi, kai kamuoja gerklės skausmas, karščiavimas ar kosulys. Tačiau medikai įspėja, kad pieno produktai susirgus – ne pats geriausias pasirinkimas. Pieno produktai dažnai yra riebūs, todėl sunkiai virškinami, todėl atsisakyti patariama ne tik pieno, bet ir sviesto bei grietinės. Taip pat pastebima, kad vartojant pieno produktus, sinusuose ir bronchuose suaktyvėja gleivių gamyba, o jų pasišalinimas tampa sudėtingesnis, todėl organizmui tampa sunkiau „išsivalyti“. Dėl šios priežasties gali užtrukti gijimo procesas.
Tiesa, raugintų pieno produktų – kefyro, jogurto ar pasukų – vartoti sergant patariama. Ypač jie naudingi tiems, kuriems paskirta gydytis antibiotikais, nes raugintuose pieno produktuose gausu gerųjų bakterijų, kurių tuo metu ypač trūksta žarnynui.
Saldumynai silpnina imunitetą
Kitas produktas, kurio primygtinai susirgus atsisakyti pataria medikai, yra cukrus. Įrodyta, kad 8 šaukšteliai cukraus žymiai sumažina leukocitų galimybę gaminti antikūnius - taigi ir organizmo galimybę kovoti su infekcijomis. Toks poveikis gali tęstis net iki 5 valandų. Daug cukraus turintys produktai taip pat išbalansuoja žarnyno mikroflorą, nuo kurios priklauso imuninės sistemos funkcionavimas.
Siekiantiems greičiau įveikti peršalimą patariama apriboti suvartojamo cukraus kiekį, ypač svarbu nevartoti rafinuoto cukraus: atsisakyti saldžių kepinių, saldintų gėrimų ir sulčių, saldumynų. Saldumo poreikį sergant geriau tenkinkite valgydami šiek tiek saldžių vaisių ar daržovių, iš jų gausite dar ir kitų naudingų medžiagų – skaidulų, vitaminų.
Atsargiai su aštriu maistu ir karštais gėrimais
Nors tikima, kad aštrus maistas naikina virusus ir infekcijas, tačiau peršalus jį verčiau vartoti atsargiai. Aštrūs patiekalai yra sunkiai virškinami, dirgina skrandį, todėl tokiu būdu kovojant su sloga ar karščiavimu, galima „prišaukti“ skrandžio ar virškinamojo trakto problemas. O tai tikrai nepadės greičiau pasveikti.
Kita populiari priemonė, kuria puolama gydytis susirgus – karštų arbatų gėrimas. Nors visuotinai sutariama, kad užpuolus peršalimui gerti daug skysčių, ypač arbatų, būtina, tačiau visi gėrimai turi būti tinkamos temperatūros. Jei peršalimą lydi ir gerklės skausmas, karšta arbata gali tik pakenkti – medikų teigimu, labai karštų gėrimų gėrimas yra toks pat žalingas kaip ir labai šaltų. Todėl sergant geriausia gerti daug tik šiltas, bet ne karštas arbatas ir gėrimus.