Kramtoma guma
Pradėsime nuo to, ką kramtome kone kasdien ir nesusimąstome, kad tai gali paskatinti pilvo pūtimą. Tai kramtoma guma. Kramtant ją, į mūsų organizmą patenka oro. Jis užstringa virškinamajame trakte, ir pradeda pūsti pilvą. Todėl jei norisi gaivaus kvapo, gal geriau išsivalykite ar praskalaukite dantis arba sučiulpkite mėtinuką?
Dujas skatinantys produktai
Yra tam tikras kiekis dujų, kuris gali būti mūsų virškinamajame trakte. Jei jis viršijamas, tai sukelia pilvo pūtimą. Ir tiems, kuriems dujos lengvai nepasišalina iš organizmo, tai sukelia labai nemalonių pojūčių.
Apdorotos daržovės virškinamajame trakte užima mažiau vietos, taigi ir pilvas taip nesipučia.
Taigi, ko nereikėtų valgyti, jei planuojate laiką leisti ne namie. Visų pirma, tai visų rūšių ankštinių produktų: pupų, žirnių, avinžirnių, lęšių. Taip pat – brokolių, Briuselio kopūstų, svogūnų, rukolos, lapinių salotų, kalafioro, paprikos ir pan. Šios daržovės labai reikalingos, tačiau daugumai nuo jų smarkiai pučia pilvą. Mat jose yra enzimų, kurie skatina kauptis dujas.
Žalios daržovės apskritai turi tokį nemalonų šalutinį poveikį kaip pilvo pūtimas. Todėl šaltuoju sezonu, kai norisi šiltesnio maisto, geras pasirinkimas pavirti daržoves garuose ar pagaminti troškinį. Apdorotos daržovės mūsų virškinamajame trakte užima mažiau vietos, taigi ir pilvas taip nesipučia. O jei labai norisi ankštinių, prieš vartodami labai gerai juos išvirkite.
Panašiai pūsti pilvą gali ir nuo kai kurių vaisių. Dažniausiai dujos kaupiasi nuo kriaušių, obuolių, slyvų.
Pieno produktai
Tiems, kurie bent šiek tiek netoleruoja laktozės, pieno produktai sukelia pilvo pūtimą. Net jei tai kava su pienu. Pieno produktuose yra dviejų rūšių baltymų: išrūgų ir kazeino, ir nemažai žmonių reaguoja į kurį nors iš šių baltymų. Tai paskatina imuninio pobūdžio susirgimus arba pilvo pūtimą ir maudimą. Jeigu blogai jaučiatės, nevartokite karvės pieno – vietoj jo rinkitės ožkos pieną arba fermentuotus pieno produktus.
Sūrus maistas
Dauguma mūsų vartoja per daug druskos, nors, norint maitintis sveikai, reikėtų suvartoti tik arbatinį šaukštelį – įskaitant visą maistą, kuris suvartojamas per dieną. Druska sulaiko skysčius mūsų organizme, dėl to ne tik jaučiamės, bet ir atrodome išbrinkę. Ypač tai matyti, jei sūriai užvalgoma vakare – ryte atsikeliama patinusiu veidu ir išpūstu pilvu.
Jei atkreiptumėte dėmesį į etiketes, pamatytumėte, kad druskos dedama į įvairiausius produktus, jau nekalbant apie tai, kad dar patys esame linkę jos užbarstyti ant patiekalų. Gal vietoj jų patiekalams gardinti rinkitės prieskoninių žolelių ir pipirų?