Kai suprastėja savijauta: kaip atpažinti, kad organizmui trūksta skaidulų?

Šiandieniame pasaulyje, kai neturime pakankamai laiko rūpintis sveika mityba, labai svarbu žinoti, kaip galima pagerinti savo sveikatą be didelių pastangų. Vienas iš būdų tai padaryti – papildyti savo kasdienę mitybą didesniu kiekiu skaidulų. Šios medžiagos ne tik padeda kovoti su virškinimo problemomis ir pilvo pūtimu, bet ir pagreitina medžiagų apykaitą bei išvalo organizmą nuo toksinų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Maistas
Maistas / 123RF.com nuotr.

Tad kiek skaidulų per dieną reikėtų suvartoti? Kas išduoda, kad organizmui jų trūksta, ir kokius produktus įtraukti į savo mitybą, norint užtikrinti pakankamą jų kiekį?

Skaidulų trūkumą gali išduoti ir nuovargis

Mityboje trūkstant skaidulinių medžiagų didėja nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, vėžinių susirgimų, antro tipo cukrinio diabeto atsiradimo rizika, auga įvairių virškinimo sutrikimų tikimybė. Dėl nepakankamo jų kiekio gali kamuoti vidurių užkietėjimas, varginti skrandžio skausmai. Kad jums trūksta skaidulų išduoti gali ir staiga sumažėjęs energijos lygis, atsiradęs nuovargio jausmas ar suprastėjusi odos būklė.

Kad su šiais pojūčiais netektų susidurti, per dieną moterims patariama suvartoti 25, o vyrams 38 gramus skaidulinių medžiagų. Tai – rekomenduojama paros norma, padėsianti palaikyti normalią virškinamojo trakto veiklą.

Šis skaičius gali būti nesunkiai pasiekiamas kasdien suvartojant bent dvi porcijas grūdinių kultūrų produkcijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamus 400 gramų daržovių bei vaisių. Deja, daugelio Europos šalių, taip pat ir Lietuvos, gyventojai šių rekomenduojamų normų nepasiekia. Ypač skaidulų trūksta vaikų mityboje, nes mažieji dažnai nenori valgyti daržovių, jiems sunku įsiūlyti ir kai kuriuos vaisius.

Padeda greitinti medžiagų apykaitą

Svarbu prisiminti, kad nors skaidulos ir yra viena iš angliavandenių rūšių, tačiau jos priskiriamos lėtiesiems, sudėtiniams angliavandeniams. Tai reiškia, kad jos ne tik reguliuoja gliukozės koncentraciją kraujyje, bet ir neapkrauna kasos virškinimo metu.

Maistinės skaidulos padeda užtikrinti didesnį sotumo pojūtį – skrandyje sugerdamos skysčius, jos padidina maisto tūrį, todėl sotumo jausmas išlieka gerokai ilgiau. Dėl šios priežasties daug skaidulų turintis maistas itin aktualus lieknėjantiems – skaidulos pagerina virškinimo procesus, dėl ko pagreitėja ir medžiagų apykaita.

Specialistai teigia, kad, norint suvartoti pakankamą skaidulų kiekį, rekomenduojama rinktis visų grūdo dalių duoną, makaronus, miltus, kruopas ir kitus produktus. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad grūdinės kultūros būtų neskaldytos, jos turėtų būti išvalytos natūraliais būdais.

Siekiant suvartoti daugiau skaidulų, mitybą reikėtų papildyti ir įvairiais riešutais, ispaninių šalavijų sėklomis, linų sėmenimis, ankštiniais produktais, tokiais kaip avinžirniai, lęšiai ar pupelės. Padidinti skaidulų kiekį organizme padės ir obuolių, aviečių, morkų, avokadų, bananų, brokolių, saldžiųjų bulvių, žirnių ir lapinių kopūstų vartojimas.

Galima rinktis ir liofilizuotus produktus

Tiesa, net ir žinant visas rekomendacijas, reikiamą skaidulų normą suvartoti gali būti nelengva. Dažnas mūsų nemėgsta eksperimentuoti virtuvėje ir nežino, kaip jas įtraukti į savo pamėgtus receptus, kiti tam neranda laiko, o tretiems paprasčiausiai nepatinka daržovių ir vaisių, kurie yra bene geriausias skaidulų šaltinis, skonis.

Tokiais atvejais rekomenduojama atkreipti dėmesį į liofilizuotus produktus, kurie džiovinimo šaltyje metu išsaugo visas naudingas medžiagas.

„Liofilizavimas – tai toks konservavimo būdas, kai džiovinimo šaltyje metu, išgarinus visą vandenį, vitaminų bei kitų naudingų medžiagų koncentracija produkte padidėja iki dešimties kartų. Liofilizavimo metu išsaugomos visos produktuose esančiose skaidulos, antioksidantai ir kiti mikroelementai“, – teigia „fruttberry“ įkūrėja Paulina Gruodienė.

Skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi

Skaidulų vartojimas itin svarbus ir norint sudaryti palankią aplinką gerųjų bakterijų dauginimuisi. Tai itin aktualu, jeigu neseniai teko vartoti antibiotikų – geriant juos, organizme smarkiai sumažėja gerųjų bakterijų skaičius, todėl norint jas atkurti svarbu padidinti suvartojamų skaidulų kiekį.

Skaidulos labai naudingos ir daug sportuojantiems bei aktyviu ritmu gyvenantiems žmonėms. Jos – puikus energijos šaltinis, tad pajutus jėgų stygių, rekomenduojama vartoti daugiau skaidulų turintį maistą. Tačiau svarbu prisiminti, kad jeigu anksčiau suvartodavote itin nedidelį skaidulų kiekį, jį reikėtų didinti pamažu. Staigus šių medžiagų antplūdis kai kuriems žmonėms gali sukelti pilvo pūtimą ar kitus nemalonius pojūčius. Dėl šios priežasties, labai svarbu organizmui leisti priprasti prie didesnio skaidulų kiekio, jį didinant po truputį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis