Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip bananai veikia žarnyno sveikatą ir kiek jų galima suvalgyti per dieną

Turbūt dažno žmogaus namuose rastume bananų, kurie gali būti pasitelkti patiems įvairiausiems patiekalams – nuo kokteilių iki košių ar desertų.
Bananai
Bananai / Shutterstock nuotr.

Bananuose yra daug naudingų medžiagų, pavyzdžiui, kalio, kuris puikiai veikia širdies sveikatą. Galima paminėti ir kitas bananuose esančias maistines medžiagas – antioksidantus, vitaminą C, folio rūgštį ir skaidulas, rašoma „Health Digest“.

Štai minėtos skaidulos puikiai tinka žarnyno sveikatai. Kasdien valgant po bananą, tikėtina, virškinimas bus sklandesnis. Jei jus vargina vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas ir dujų kaupimasis, bananų įtraukimas į mitybą gali padėti sumažinti šias problemas.

„Bananuose esančios skaidulos padeda atkurti žarnyno funkcijas, nes jos virškinimo trakte prisijungia prie atliekų ir toksinų, padėdamos jiems pasišalinti iš organizmo“, – paaiškino dietologė Rachael Link.

Tačiau tai dar ne viskas, ką šie ryškiaspalviai vaisiai gali padaryti jūsų žarnynui.

Bananai gali padėti žarnyno mikrobiomai

Pastaruoju metu vis dažniau kalbama apie sveiką žarnyną, todėl žmonės ieško tinkamų maisto produktų, kuriuos reikėtų valgyti, ir tų, kurių reikėtų vengti. Bananai patenka į pirmąją kategoriją.

Bananuose esančios tirpios skaidulos yra labai svarbios žarnyno mikrobiomai, rašo The Healthy. Sveikas žarnynas yra labai svarbus, nes turi įtakos imuninei sistemos sveikatai, virškinimui, širdies sveikatai ir cukraus kiekiui kraujyje. O jei girdėjote, kad bananai gerina nuotaiką, tai yra dar vienas šalutinis gero žarnyno palaikymo produktas.

2021 m. PLOS ONE žurnale paskelbto tyrimo duomenimis, bananuose esančios žarnyno sveikatai naudingos skaidulinės medžiagos – pektino – daugiau yra neprinokusiuose vaisiuose. Būtent todėl žali bananai rekomenduojami žmonėms, sergantiems dirgliosios žarnos sindromu (DŽS). Kaip paaiškino integruotos medicinos gydytoja ir dietologė Dr. Amy Burkhart, žali bananai laikomi mažai FODMAP (angl. fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols) turinčiais maisto produktais. „FODMAP yra angliavandenių grupė, kuri kai kuriems žmonėms, pavyzdžiui, sergantiems jau minėtu DŽS, sukelia skrandžio problemų“, – pridūrė ji. Tai reiškia, kad mažai minėtų angliavandenių turintys produktai yra geresnis pasirinkimas. Tačiau verta žinoti ir tai, kad bananų nepatariama valgyti be saiko.

Kaip bananus įtraukti į mitybą?

Svarbu nepamiršti, kad, nepaisant to, jog bananai yra naudingi žarnyno sveikatai, jie vis tiek yra daug angliavandenių turintis maisto produktas, teigiama „Eating Well“. Tai reiškia, kad šiuose vaisiuose yra tik nedidelis kiekis baltymų ir riebalų.

123RF.com nuotr./Bananai
123RF.com nuotr./Bananai

Be to, vaisiuose, ypač prinokusiuose, esantis cukraus kiekis gali kelti problemų, jei jų suvalgysite per daug. Vis dėlto manoma, kad daugumai žmonių saugu kasdien suvalgyti maždaug 1–2 bananus. Jei turite įprotį bananus supjaustyti griežinėliais ir skanauti su jogurtu bei riešutais, tai geras būdas subalansuoti vaisių skaidulas, angliavandenius, baltymus ir sveikuosius riebalus.

Bananus galite pasitelkti ir kokteiliams kartu su avižomis, špinatais, riešutų sviestu, mėlynėmis ir kt. Šie vaisiai puikūs tuo, kad juos lengva vartoti nesvarbu, kur bebūtumėte – namuose, kelionėje, darbe ar net kaip užkandį prieš treniruotę. Tereikia nulupti ir valgyti. Tačiau jei turite sveikatos nusiskundimų, tuomet pasitarkite su specialistu dėl savo mitybos įpročių, kuris padės susidėlioti geriausią rutiną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas