Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip išlaikyti sveikus inkstus: 8 patarimai, kurie padės tą užtikrinti

Aktyvus gyvenimo būdas ir visavertė mityba gali padėti išvengti inkstų problemų. Vis dėlto tam tikri veiksniai gali padidinti riziką susirgti inkstų ligomis, tad ką svarbu žinoti, kad pavyktų nuo to apsisaugoti?
Moteris jaučia skausmą
Moteris jaučia skausmą / 123RF.com nuotr.

Inkstai yra kumščio dydžio organai, esantys krūtinės ląstos apačioje, abiejose stuburo pusėse. Jie atlieka keletą funkcijų – svarbiausia, kad filtruoja atliekas, vandens perteklių ir kitus kraujo nešvarumus. Visa tai kaupiasi šlapimo pūslėje ir vėliau pašalinama su šlapimu, rašoma „Healthline“.

Be to, inkstai reguliuoja pH, druskos ir kalio kiekį organizme, gamina hormonus, kurie kontroliuoja kraujospūdį bei raudonųjų kraujo kūnelių gamybą. Inkstai taip pat yra atsakingi už vitamino D, kuris padeda organizmui pasisavinti kalcį, aktyvavimą.

123RF.com nuotr./Inkstai
123RF.com nuotr./Inkstai

Inkstų būklė yra svarbi jūsų bendrai sveikatai ir gerai savijautai. Turint sveikus inkstus, organizmas tinkamai filtruos, šalins atliekas bei gamins hormonus, padedančius organizmui tinkamai funkcionuoti.

Pateikiame kelis patarimus, kurie padės išsaugoti sveikus inkstus.

1. Palaikykite aktyvumą ir gerą fizinę formą

Reguliari mankšta naudinga ne tik jūsų kūno formoms – tai gali sumažinti lėtinių inkstų ligų riziką. Taip pat gali sumažinti kraujospūdį ir pagerinti širdies sveikatą, o tai svarbu norint išvengti inkstų pažeidimų.

Nebūtina bėgioti maratonus, kad gautumėte naudos iš fizinio aktyvumo. Vaikščiojimas, bėgimas, važinėjimas dviračiu ir net šokiai yra labai naudingi jūsų sveikatai. Raskite užsiėmimą, kuris jums teiktų malonumą – bus lengviau laikytis režimo bei pasiekti puikių rezultatų.

2. Valdykite cukraus kiekį kraujyje

Sergantiems diabetu arba liga, dėl kurios padidėja cukraus kiekis kraujyje, gali atsirasti inkstų pažeidimų. Kai organizmo ląstelės negali panaudoti kraujyje esančios gliukozės (cukraus), inkstai priversti dirbti itin sunkiai, kad filtruotų kraują. Per daugelį metų trunkantį krūvį tai gali sukelti gyvybei pavojingą pažeidimą.

Jeigu galite valdyti cukraus kiekį kraujyje, sumažinsite pažeidimo riziką. Be to, jei žala pastebima anksti, gydytojas gali imtis priemonių, kad sumažintų papildomą žalą arba jos išvengtų.

3. Stebėkite kraujospūdį

Didelis kraujospūdis gali pažeisti inkstus. Jei aukštas kraujospūdis pasireiškia kartu su kitomis sveikatos problemomis, pavyzdžiui, diabetu, širdies ligomis ar padidėjusiu cholesterolio kiekiu, poveikis jūsų organizmui gali būti didelis.

Sveikas kraujospūdis yra 120/80. Gyvenimo būdo ir mitybos pokyčiai gali padėti jį sumažinti. Jei jūsų kraujospūdis nuolat viršija 140/90, gali būti, kad turite aukštą kraujospūdį. Turėtumėte pasikalbėti su gydytoju apie reguliarų kraujospūdžio stebėjimą, gyvenimo būdo keitimą ir galimą vaistų vartojimą.

4. Stebėkite svorį ir maitinkitės subalansuotai

Žmonėms, turintiems antsvorio arba nutukimą, gresia daugybė sveikatos sutrikimų, galinčių pakenkti inkstams – diabetas, širdies ir inkstų ligos.

Subalansuota mityba, kurioje mažai natrio, perdirbtos mėsos ir kitų inkstus žalojančių maisto produktų, gali padėti sumažinti inkstų pažeidimo riziką. Daugiausia dėmesio skirkite šviežiems ingredientams, kuriuose natūraliai yra mažai natrio, pavyzdžiui, žiediniai kopūstai, mėlynės, žuvis, neskaldyti grūdai ir kt.

123RF.com nuotr./Svarbu valgyti sveiką maistą
123RF.com nuotr./Svarbu valgyti sveiką maistą

5. Gerkite daug skysčių

Banalus patarimas išgerti aštuonias stiklines vandens per dieną nėra stebuklingas, tačiau tai geras tikslas. Reguliarus ir pastovus vandens vartojimas yra sveikas jūsų inkstams.

Vanduo padeda iš inkstų išvalyti natrį ir toksinus. Jis taip pat mažina lėtinių inkstų ligų riziką.

Siekite, kad per dieną jo būtų suvartojama ne mažiau kaip 1,5–2 litrai. Kiek tiksliai vandens jums reikia, labai priklauso nuo jūsų sveikatos ir gyvenimo būdo. Planuojant kasdienį vandens suvartojimą, svarbu atsižvelgti į tokius veiksnius, kaip klimatas, fizinis aktyvumas, lytis, bendra sveikatos būklė, taip pat į tai, ar esate nėščia, ar maitinate krūtimi.

Reguliarus ir pastovus vandens vartojimas yra sveikas jūsų inkstams.

Žmonės, kurie anksčiau yra turėję inkstų akmenų, turėtų gerti šiek tiek daugiau vandens, kad ateityje išvengtų jų susidarymo.

6. Nerūkykite

Rūkymas pažeidžia jūsų kūno kraujagysles, todėl kraujotaka visame kūne ir inkstuose sulėtėja.

Dėl rūkymo taip pat padidėja inkstų vėžio rizika. Jei nustosite rūkyti, rizika sumažės. Visgi prireiks daug metų, kad grįžtumėte į rizikos lygį, kuris būdingas niekada nerūkiusiam asmeniui.

7. Sekite, kiek vartojate nereceptinių vaistų

Jei reguliariai vartojate nereceptinius vaistus nuo skausmo, galite pakenkti inkstams. Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, įskaitant ibuprofeną ir naprokseną, gali pakenkti inkstams, jei juos reguliariai vartojate nuo lėtinio skausmo, galvos skausmo ar artrito.

Nacionalinio inkstų fondo duomenimis, šių vaistų negalima vartoti ilgiau kaip 10 dienų nuo skausmo arba ilgiau kaip tris dienas nuo karščiavimo. Reguliariai vartojant daugiau kaip aštuonias aspirino tabletes per dieną, gali laikinai arba visam laikui susilpnėti inkstų funkcija.

Žmonėms, neturintiems inkstų problemų ir retkarčiais vartojantiems šį vaistą, tikėtina, nieko negresia. Tačiau jei šiuos vaistus vartojate kasdien, galite rizikuoti savo inkstų sveikata. Pasitarkite su gydytoju apie inkstams saugius gydymo būdus, jei kovojate su skausmu.

8. Pasitikrinkite inkstus

Jei yra didelė inkstų pažeidimo arba inkstų ligos rizika, verta reguliariai atlikti tyrimus. Jie gali būti naudingi toliau išvardytiems žmonėms:

  • vyresniems nei 60 metų žmonėms
  • žmonėms, kurie gimė mažo svorio
  • žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis arba turintiems sergančių šeimos narių
  • žmonėms, kurie turi arba kurių šeimoje yra buvę aukšto kraujospūdžio atvejų
  • žmonėms, kurie yra nutukę
  • žmonėms, kurie mano, kad gali turėti inkstų pažeidimų

Reguliarus inkstų funkcijos tyrimas yra puikus būdas sužinoti savo inkstų būklę ir patikrinti galimus pokyčius. Užbėgdami už akių bet kokiems pažeidimams, galite sulėtinti būsimus pažeidimus arba užkirsti jiems kelią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas