Koks maistas tinkamas vaikams?
„Vaiko mityba turi būti palanki jo augimui, vystymuisi, sveikatai: kad jis galėtų mokytis, tobulėti, jam pakaktų energijos“, – pasakoja dietistė R.Bogušienė. Anot jos, tėvai pirmiausia turėtų įsitikinti, jog vaikų mityba subalansuota, aprėpianti visus maisto komponentus – baltymus, angliavandenius, riebalus. Ar su maistu gaunama pakankamai vitaminų ir mineralų.
„Svarbu suplanuoti ir laikytis vaiko valgymo rutinos: kad jis kasdien tuo pačiu metu valgytų pusryčius, pietus, vakarienę, gautų sveikų užkandžių. Tai padės jam visą dieną išlaikyti energijos lygį ir gerai jaustis, – teigia specialistė. – Nors tenka pripažinti, kad sunku prižiūrėti ir užtikrinti, kaip ir kada vaikai pietauja ugdymo įstaigose, bet jei nuo mažens jiems įdiegsite gerus įgūdžius, didelė tikimybė, kad ir įgavę savarankiškumo jie išliks sveikatai palankios mitybos kelyje“.
Dietistė pataria nuo mažens vaikus pratinti valgyti daug vaisių ir daržovių: tai ir vitaminų, ir skaidulų šaltinis, padėsiantis vaikui sveikai augti. „Kalbant apie grūdinius produktus, svarbu rinktis viso grūdo duoną ir kitus kepinius, košes, makaronus. Nes kaip juokingai beskambėtų, makaronas nelygus makaronui, kaip ir blynai gali būti iš baltų rafinuotų miltų, o gali būti ir iš sveikatai palankių pilno grūdo rupaus malimo miltų“, – dalijasi patirtimi R.Bogušienė.
„Į vaiko mitybą būtina įtraukti kuo įvairesnių baltymų: liesą mėsą, žuvį, ankštinius, riešutus, sėklas. Sveikatai palankūs baltymai būtini vaiko augimui, – teigia specialistė, pabrėždama, jog baltymų šaltinis yra ir pieno produktai, bet juos reiktų rinktis neriebius ir nesaldžius, pavyzdžiui, vietoj saldžių varškės sūrelių – varškę su uogomis. – Ir be abejo, reiktų riboti cukrų bei sočiuosius riebalus, kurių gausu perdirbtuose produktuose“.
Anot dietistės, vienas svarbiausių uždavinių tėvams įpratinti vaiką gerti pakankamai vandens. Kad jis taptų pagrindiniu pasirinkimu, o ne saldieji gazuoti gėrimai.
Vaikas atsisako sveiko maisto. Ką daryti?
„Matyt, svarbiausia apsiginkluoti kantrybe. Bet kuriam sveikam įgūdžiui išugdyti reikia laiko“, – šypsosis dietistė. Ji pasakoja, kad yra labai daug skirtingų metodų, kaip pakeisti vaiko įsitikinimus apie maistą. „Pavyzdžiui, palaipsniui įtraukime vis daugiau sveikatai palankių produktų: ant picos uždėkime daugiau daržovių“. Taip pat specialistė įspėja, jog tėveliams teks būti nuosekliems ir laikytis susitarimų, nepradėti vaikams pataikauti, tenkinti jų pageidavimus ir pirkti, pavyzdžiui, nesveikus saldumynus. „Būkite pavyzdys savo vaikams. Vaikai mus mėgdžioja. Matydami, kaip valgote jūs, jie irgi valgys sveiką maistą“.
Specialistė pastebi, jog vaikams labai patinka ruošti maistą, jie tai priima kaip žaidimą: „Visada įtraukite mažuosius, kai gaminate maistą šeimai. Jie tikrai norės paragauti to, ką patys gamino“. Be to, vaikams, kaip ir suaugusiems, svarbus maisto vizualus pateikimas, papuošimas. „Pristatę maistą, kaip pasakų personažus, dekoruotą linksmomis spalvomis ar formomis neabejotinai sulauksite populiarumo“, – šypsosi dietistė.
Dar vienas patarimas – visada leisti rinktis: iš kelių patiekalų, kad jie jaustųsi galį kontroliuoti, ir kad jiems neprimetama tėvų valia. „Dažnai tėvams atrodo, kad vaikams nereikia nieko aiškinti, kad tiesiog jie turi priimti jų nustatytas taisykles ir tiek, be jokio išsamesnio aiškinimo. Bet tai netiesa. Daugelis vaikų mėgsta paaiškinimus, mielai klausosi papildomos informacijos, jei ji pateikiama jiems suprantama kalba. Todėl aiškinkite, koks maistas ir kodėl yra svarbus“, – dalijasi patirtimi R. Bogušienė.
Viena didžiausių tėvų daromų klaidų, pasak dietistės, vaikams siūlomas atlygis premija už gerus poelgius – saldumynai. „Reikėtų atrasti kitas formas, kaip skatinti vaikus: gal tai mažas žaisliukas, gal papildomas laikas baseine ir pan.“
Svarbiausi patarimai tėvams
Reguliari vaikų mitybą
Dietistė R. Bogušienė teigia, kad viena svarbiausių taisyklių augančiam organizmui – reguliarus valgymas: „Vaikai negali nuolat užkandžiauti arba valgyti 1-2 kartus per dieną. Vaikams rekomenduojami 5-6 valgymai per dieną, tai yra 3 pagrindiniai valgymai (pusryčiai, pietūs ir vakarienė) ir 2-3 užkandžiai (priešpiečiai, pavakariai, naktipiečiai). Vaikai turi valgyti ne rečiau nei kas 3,5-4 val.“
Subalansuotas maistas
„Svarbu ne tik kalorijos, bet kad gautų pakankamai baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų. Taip pat svarbu, kad maistas būtų papildomai praturtinamas, pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgštimis, vitaminu C, priklausomai nuo tyrimų vitaminu D ar kitais šiuo laikmečiu imuninę sistemą stiprinančias vitaminais“, – teigia specialistė. Taip pat labai svarbu, kad kiekvieno valgymo metu vaikas gautų subalansuotą maistą, pavyzdžiui, ne tik vištienos maltinuką, šalia grikių garnyrą, bet ir daržovių. Jei vaikas valgo užkandį, geriausia, kad jis irgi būtų subalansuotas, pavyzdžiui, vaisiai su riešutais.
Maistas gaminamas tausojančiu būdu
„Geriausia virtas, troškintas, keptas orkaitėje maistas. Ne per saldus, ne per sūrus, su kokybiškais riebalais. Svarbu vengti rūkytų gaminių, gruzdinto, skrudinto riebaluose maisto, saldumynų pertekliaus, stipriai perdirbto maisto. Maistą ruošti ne per sūriai, ne per saldžiai, ne per riebiai, daugiau daržovių, daugiau viso grūdo produktų“, – teigia dietistė.
Vanduo, o ne limonadai
„Svarbu, kad vaikai gertų ne saldintus limonadus, saldintas arbatėles, o tiesiog vandenį. Nėra nieko blogiau už išgeriamą cukrų ir nieko geriau nei pakankamas kiekis vandens gaunamas kasdien“, – primena R.Bogušienė.