Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito

Kaip ir kiekvienais metais rudens bei žiemos sezono metu suaktyvėja sergamumas peršalimo ligomis. Pajutę peršalimo simptomus dažnai to nesureikšminame ir tikimės, kad šis susirgimas praeis savaime. O ar žinote, kad negydomas ar netinkamai gydomas peršalimas gali komplikuotis į daug rimtesnę ligą – sinusitą?
Sinusitas
Sinusitas / Shutterstock nuotr.

Sinusitas – tai ūminis ar lėtinis prienosinių ančių – sinusų – uždegimas. Ūminį sinusitą sukelia viršutinių kvėpavimo takų mikrobai.

Dažniausiai sinusitui išsivystyti dirvą paruošia nosies virusinės ligos. Jei ūminė sloga užsitęsia ilgiau kaip 10–12 dienų, galima galvoti apie prasidėjusį sinusitą.

Sinusito simptomai

Liga dažniau pasireiškia žmonėms su nosies pertvarų iškrypimais. Vieni iš dažniausių sinusito simptomų yra nosies gleivinės bei skruosto patinimas, skausmas kaktoje, nosies šaknyje ir akiduobėse, tirštos, gelsvos gleivės ar pūlingos išskyros iš nosies, o taip pat apsunkintas kvėpavimas, karščiavimas, galvos skausmas.

Dažnai peršalimą žmonės gydosi druskomis, karštomis bulvėmis ir kitomis liaudiškomis priemonėmis. Pasak specialistų, šios priemonės nėra tinkamos, kadangi yra per silpnos, kad sumažintų peršalimo simptomus. Naudojant jas gali padidėti komplikacijų rizika, kadangi nėra imamasi veiksmingo gydymo, o pasikliaujama vienam ar kitam žmogui galimai padėjusia liaudies išmintimi.

Kaip sutramdyti sinusito riziką

Kaip vienas iš būdų užbėgti sinusitui už akių, yra kombinuoti vaistiniai preparatai, kurių sudėtyje yra nesteroidinis vaistas nuo uždegimo karščiavimui ir uždegimui malšinti bei dekongestantas, kuris sutraukia nosies kapiliarus ir taip mažina nosies gleivinės paburkimą. Laiku pradėtas peršalimo gydymas padėtų išvengti komplikacijų rizikos, todėl labai svarbu atpažinti peršalimo simptomus ir laiku pradėti jų gydymą.

Tad pajutę nosies užgulimą, galvos skausmą ir karščiavimą, nenumokite ranka. Imkitės priemonių, kad negydomas peršalimas nesikomplikuotų į sinusitą ir netaptų daug rimtesne problema.

Nereceptinis vaistinis preparatas ILOXEN 200 mg/30 mg plėvele dengtos tabletės

Spreadway nuotr./ILOXEN
Spreadway nuotr./ILOXEN

ILOXEN 200 mg/30 mg plėvele dengtos tabletės. Nereceptinis vaistinis preparatas. Veikliosios medžiagos ir stiprumas: kiekvienoje plėvele dengtoje tabletėje yra 200 mg ibuprofeno ir 30 mg pseudoefedrino hidrochlorido. Terapinės indikacijos: ILOXEN vartojamas suaugusiųjų ir 15 metų bei vyresnių paauglių peršalimo (nosies užgulimuipasireiškusiam kartu su galvos skausmu ir/arba karščiavimu) simptominiam gydymui. Vartojimo būdas ir dozavimas: tabletę reikia nuryti nepažeistą ir nekramtytą, užgeriant didele stikline vandens, geriausia – valgio metu. Suaugusiesiems ir 15 metų bei vyresniems paaugliams po 1 tabletę kas 6 val. pagal poreikį. Jeigu simptomai sunkesni: po 2 tabletes kas 6 val. pagal poreikį, bet ne daugiau kaip 6 tabletes per parą.

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt. Reklamos teksto parengimo data: 2024-10-08

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant