„Onkologinė liga ir jos gydymas bei gydymo pašaliniai reiškiniai dėl suintensyvėjusių metabolizmo procesų sąlygoja padidėjusį energijos ir baltymų poreikį nei įprastomis sąlygomis. Todėl svarbiausi mitybiniai tikslai yra aprūpinti ligonio organizmą pakankamu kalorijų ir baltymų kiekiu. Pastarasis poreikis ligos metu gali padidėti dvigubai ar net daugiau“, – komentuoja gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.
Ji rekomenduoja maitinant onkologinį ligonį pirmenybę teikti baltymų gausiems aukštos maistinės vertės produktams: paukštienai, žuviai, mėsai, pieno produktams, kiaušiniams. Šie maisto produktai turėtų būti įtraukti kiekvieno valgymo metu.
Valgyti mažesnėmis porcijomis
Gydytoja E.Cikanavičiūtė siūlo raginti artimuosius valgyti mažesnėmis porcijomis, bet dažnai – ne rečiau nei kas 2-3 valandas. Tokiu būdu didėja tikimybė, kad žmogus, valgydamas nedidelėmis porcijomis, bet kur kas dažniau, per dieną suvalgys reikalingą jam maisto kiekį.
„Taip pat rekomenduojama didinti patiekalų kalorijų tankį, siekiant su sąlyginai nedidele porcija gauti kiek įmanoma didesnį energijos kiekį. Pavyzdžiui, vietoje liesų pieno produktų vartoti riebius, kruopas virti ne vandenyje, bet piene ir papildomai pagardinti sviestu, vietoje vandens gerti maistingus gėrimus: pieną ar augalinį pieną, kefyrą, jogurtą, pasukas, sultis, kokteilius“, – vardija ji.
Pagrindinės artimųjų daromos klaidos
Labai svarbu suprasti, kad onkologinio ligonio maitinimosi rekomendacijos ne visais atvejais atitinka visuotinai priimtus sveikatai palankios ir subalansuotos mitybos principus. Pasak gydytojos dietologės, ligos metu pagrindinis tikslas – sumažinti mitybos nepakankamumo riziką, kuris yra itin dažnas onkologinės ligos palydovas, bloginantis ligos ir gydymo rezultatus bei išeitis.
Mitybos nepakankamumą gali išduoti svorio ir kūno masės indekso (KMI) bei suvalgomo maisto porcijos sumažėjimas kamuojant ūminei ar lėtinei ligai.
„To pasiekti pasitelkiant sveikatai palankios ir subalansuotos dietos principus gali nepavykti, kadangi sveikiems žmonėms rekomenduojamo raciono pagrindą turi sudaryti augalinės kilmės produktai, kurie nepasižymi nei dideliu energijos tankiu, nei dideliu baltymų kiekiu. Sveikatai palankios dietos principais svarbiau vadovautis siekiant nesusirgti onkologinėmis ligomis arba jau pasveikus dėl ligos sugrįžimo bei kitų lėtinių ligų prevencijos“, – aiškina gydytoja E.Cikanavičiūtė.
Nepulti į kraštutinumus
Gydytoja dietologė akcentuoja, kad svarbiausia yra nepulti į kraštutinumus – nepaisant to, kad mitybos būklė ir maistas yra svarbi onkologinės ligos gydymo dalis, visgi nereikia perdėtai susikoncentruoti į maitinimą ar bet kokia kaina versti ligonį valgyti, kadangi tai gali sąlygoti priešingą reakciją.
„Valgymas kiek įmanoma turi išlikti malonus, o ligonio maitinimas – būdas bendrauti, išreikšti rūpestį bei meilę. Labai svarbu su ligoniu tartis apie maistą, prioritetą teikti jo norams ir skoniui bei nesibaiminti, jei kartais tie norai atrodo nesuderinami su sveikos mitybos principais“, – atkreipia dėmesį ji.
Maisto gaminimo buitį sunkiausiais ligos periodais gali palengvinti gaminimas ilgesniam laikui ir dalies paruošto maisto šaldymas, pusgaminių pirkimas, taip pat kavinėje ruoštas maistas.
„Rekomenduojama įtraukti ir medicininės paskirties maistą – papildomo maitinimo gėrimus, kuriuos patogu vartoti tiek siekiant praturinti dietą kalorijomis ir baltymais, tiek kai kuriais atvejais jais pakeisti įprastą maistą“, – pataria gydytoja E.Cikanavičiūtė.
Vienas tokių medicininės paskirties gėrimų yra „Supportan“, kuriame yra daug sergančiajam reikalingų baltymų, angliavandenių, riebalų, omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų, skaidulinių ir mineralinių medžiagų.