Kai neįmanoma išvengti patiekalų įvairovės
Pasak specialistės, virškinimo sutrikimai pirmiausia susiję su persivalgymu, t. y. ne su maisto ragavimu ar degustavimu, bet valgymu be saiko. Tai esminė mitybos problema švenčių metu. Žinoma, prisideda ir patiekalų įvairovė, kai pavalgoma silkės, tuomet torto, paskui vištienos su balta mišraine ir galiausiai kavos ir pyragėliu.
„Žinoma, tokie maisto deriniai žalingi virškinimo sistemai. Jei valgome nesuderinamus patiekalus vieną po kito, reikia suprasti, kad pasekmės bus, dėl to šventės, kurios turėtų džiuginti, dėl sutrikusio virškinimo, apsunkimo, o gal ir rimtesnių simptomų daug laimės neatneš. Todėl valgant patariu prisiminti saiką ir susitelkti į maisto ragavimą, o ne į valgymą.
Kita strategija – išsirinkti patiekalus, kuriuos valgysite, užuot valgę viską iš eilės, kas yra ant stalo. Pavyzdžiui, pirmą Kalėdų dieną – tik mėsa su daržovėmis ar mišrainėmis ir želė tortas, antrą dieną – silkė ir kita žuvis su daržovėmis ar mišrainėmis ir desertas. Antrasis būdas geriau tinka tiems, kurie turi mėgstamus patiekalus ir mėgsta valgyti, o ne ragauti visko po truputį“, – patarė R.Bogušienė.
Mitai apie bulves
Kita vertus, apie maisto derinimą, pasak pašnekovės, yra daug mitų, pavyzdžiui, jos manymu, nepelnytai iš sveikos mitybos raciono yra išstumta bulvė.