Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip palengvinti pavasarinės alergijos simptomus?

Daugeliui Lietuvos žmonių pavasaris, lydimas šiltų orų, yra labai lauktas metų laikas. Tačiau tiems, kuriuos vargina alergija augalų žiedadulkėms – priešingai: tai yra diskomforto ir ligų paūmėjimo metas.
Žiedadulkių kelionė
Žiedadulkių kelionė / „Scanpix“ nuotr.

Docentė Odilija Rudzevičienė: alergija – įgimtas dalykas

Kaip galėtume to išvengti ir sau padėti? Kaip pastebėti, kad kūdikis yra alergiškas žiedadulkėms? Docentė daktarė Odilija Rudzevičienė sako, kad alergijos priežastys nėra tiksliai žinomos. Pastebimas aiškus paveldimumo

vaikuligonine.lt nuotr./Gydytoja Odilija Rudzevičienė
vaikuligonine.lt nuotr./Gydytoja Odilija Rudzevičienė

faktorius. Gydytoja pataria jau laukiant ateinančio vaikelio laikytis kai kurių rekomendacijų.
Kol mamytės laukia vaikelio, jos neturėtų rūkyti, taip pat nerekomenduojama to daryti ir tėčiams. Jeigu mama yra alergiška kažkokiam konkrečiam maisto produktui, turėtų jo vengti. Taip pat namų aplinka turi būti sutvarkyta taip, kad kontaktas su alergenu būtų kuo mažesnis. Ypač su namų dulkių erkutėmis.

Taip pat labai svarbu yra mityba.  Besilaukiančios motinos turėtų valgyti tik kokybišką maistą, turintį kuo mažiau priedų. Labai tiktų ekologiška mityba. Šios priemonės tikrai gali pagelbėti. Tai, ką mama valgo ir kokioje aplinkoje gyvena tikrai gali turėti reikšmės.

Kaip pasireiškia alergija?

Alergijos požymiai dažniausiai išryškėja kūdikių odoje. Populiariausi skruostukų bėrimai, bet dažniausiai tai susiję su maisto alergija. Kūdikiams alerginė sloga būna labai retai, ji ima kankinti jau paaugus, šiek tiek vyresniems vaikams.

Pirmiausiai alerginė sloga pasireiškia ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikams. Kaip atpažinti alerginę slogą? Paprastai sergant šia sezonine liga nekarščiuojama, nėra kitų peršalimui būdingų požymių. Staiga pradeda varginti užgulusi nosytė, čiaudėjimas, gali niežėti akis. Žinoma, geriausia apsilankyti pas gydytoją alergologą ir atlikti tyrimus, nustatyti alergenus. Tuomet paskirs atitinkamą gydymą.

Ar vengti pasivaikščiojimų lauke? Na, tai beveik neįmanoma. Bet vartodami gydytojų skirtus vaistukus tikrai pagerinsime savijautą.

Kaip išvengti alergijos simptomų?

Kai žydi medžiai reikėti vengti pasivaikščiojimų miške. Tačiau eidami į parduotuvę ar mokyklą, važiuodami į darbą, žiedadulkių atakos neišvengsime. Grįžus namo alergiškiems žmonėms reikėtų nusiprausti veidą, akis, rankas, išsiplauti nosį. Galima ir jūros vandeniu, kurio rasite vaistinėse.

Žiedadulkės labai dažnai kaupiasi ir plaukuose. Tad jei jus vargina labai stiprūs alergijos simptomai, patartina net ir išsiplauti galvą.

Labai padeda ir kambarių vėdinimas. Geriausia tai daryti, kai palyja. O jei orai saulėti bei vėjuoti, vėdinti geriau arba anksti ryte, arba jau labai vėlų vakarą.

Plačiau skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito