Netgi ne viena, o dvi naujos studijos analizavo jau seniai skelbtus duomenis apie viso grūdo produktų naudą ir atskleidė, kad bent 3 tokie valgymai per dieną gali pailginti gyvenimą.
Vieno tyrimo rezultatai publikuoti BMJ (British Medical Journal). Išanalizavus 45 studijų duomenis, prieita prie išvados, kad trijų grūdinių produktų porcijų skaičius kasdien gali sumažinti širdies ir kraujagyslių, infekcinių ligų, diabeto, vėžio ir kvėpavimo takų ligų riziką.
Kitas tyrimas, pasirodęs naujausiame Amerikos širdies asociacijos žurnalo „Circulation“ numeryje, atskleidė, kad minėtos 3 porcijos per dieną gali sumažinti ankstyvos mirties riziką 20 proc., palyginti su tais, kurie grūdinių produktų valgo mažiau ar išvis jų nevartoja.
Tyrėjų apžvelgtos studijos iš viso įtraukė beveik 800 tūkst. žmonių ir leido pastebėti, kad reguliariai suvartojant tokį kiekį grūdinių produktų, mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų sumažėjo 25 proc., o nuo vėžio – 14 proc.
3 porcijos grūdinių produktų kasdien – taip dabar rekomenduojama ir JAV mitybos gairėse, bet tik nedaugelis šio patarimo paiso. Galbūt dėl to, kad pranešimai apie viso grūdo produktų naudą kartojami „lyg užsikirtusi plokštelė“.
„Žmonės dažnai mano, kad viso grūdo patiekalai nėra skanūs, tačiau internete galima rasti daugybę puikių receptų, kurie pakeistų tokią nuomonę“, – sakė antrojo tyrimo autorė gydytoja Q.Sun.
TAIP PAT SKAITYKITE: Dėmesio – mirtis atidedama iki 120 metų
Tuo tarpu profesorius iš Harvardo universiteto komentavo, kad net jei žmogus nenori atsisakyti savo mėgstamų baltų ryžių, gali vartoti juos sumaišytus su rudaisiais ar surasti kitų alternatyvų. Visai nebūtina kardinaliai keisti savo įpročių. Tačiau, savaime suprantama, negalime tikėtis gyventi ilgiau, jei valgysime pasūdytus spragintus kukurūzus, gausiai aplietus sviestu.
Deja, nėra nė vieno maisto produkto, kuris būtų tarsi magiška piliulė, sako tyrėjai. Tačiau tyrimai rodo, kad valgyti viso grūdo produktus būtų verta.