Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip šaldytuvas gali padėti išvengti nereikalingų pirkinių ir atliekų

Maisto švaistūnams pravartu žinoti vieną būdą, kuris leis sutaupyti. Šaldyti galima ne tik įprastus maisto produktus – mėsą, žuvį, daržoves, uogas ar grybus. Jei nesugebate įveikti plaktos grietinėlės porcijos, drąsiai kiškite ją į šaldiklį ir smaguriaukite kada tik panorėsite. O geroji žinia yra ta, kad greitai užšaldžius maistą išsaugomos visos jo maistinės vertybės – vitaminai bei oksidantai.
Maistas šaldytuve
Maistas šaldytuve / 123RF.com nuotr.

Laikymo taisyklės

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto darbuotojos Indrės Stoškuvienės teigimu, šiais laikais technologijos leidžia išsaugoti produktų skonį ir vertę, todėl šaldytuvai ir šaldikliai visame pasaulyje labai populiarūs. Iš vis dėlto taip laikant maistą, reikėtų nepamiršti svarbių taisyklių. „Kad maistas, kurį reikia laikyti vėsiai, išliktų šviežias ir nesugestų, jis turi būti laikomas šaldytuve, 1–5 °C temperatūroje, – aiškino Maisto rizikos skyriui vadovaujanti I.Stoškuvienė. – Jei maistas keptas, virtas ar buvo apdorotas kitais būdais, jį reikia dėti į šaldytuvą uždaruose indeliuose. Nepamirškite nuolat patikrinti, ar temperatūra tinkama“.

Pasitaiko atvejų, kai šaldytuvas tiesiog tampa eiline produktų spinta ir braška per siūles prikištas įvairiausio maisto. I.Stoškuvienė perspėja, kad tuomet šis įrenginys sunaudoja daugiau energijos, negana to, labai lengva pamiršti tolimiausiuose kampuose esančius produktus, kuriuos tiesiog teks išmesti. Ji siūlo vadovautis paprasta taisykle, padėsiančia išvengti maisto atliekų. „Sudėliokite maisto produktus į šaldytuvą ir spinteles taip, kad priekyje stovėtų anksčiau pirkti gaminiai, o už jų – naujausi, kurių galiojimo laikas daug ilgesnis. Todėl ruošdami maistą, pirmiausia sunaudosite anksčiau pirktus produktus, o vėliausiai pirktas maistas, kai pagaliau ateis jo eilė, bus dar nesugedęs“.

VIDEO: Kaip šaldytuvas gali padėti išvengti nereikalingų pirkinių ir atliekų

Koks maistas saugus

Svarbu susipažinti ir su produktų galiojimo datų žymėjimu ant pakuočių. Tai padės susiorientuoti, kaip ilgai laikyti maistą. Ant daugumos jų matosi kelios datos. Pati svarbiausia iš jų – „Tinka vartoti iki...“ Ji rodo, iki kada galima vartoti greitai gendantį maistą, pvz., žalią mėsą. „Jei valgysite maistą šiai datai praėjus, galite sunkiai susirgti, – įspėja I.Stoškuvienė. – Todėl jei matote, kad nespėsite maisto suvalgyti iki jo galiojimo pabaigos, užšaldykite, jei nespėjote to padaryti iki nurodytos tinkamumo datos, teks jį išmesti“.

Ant daugelio pakuočių nurodyta ne „Tinka vartoti iki...“, o „Geriausias iki...“ data. Tai reiškia, kad produkto skonis, kvapas ir išvaizda bus geriausi iki tos nurodytos datos. Tačiau nemanykite, kad maistas po nurodytos datos suges arba jo nebebus galima saugiai valgyti. Jei pakuotė nepažeista, o pats produktas buvo laikomas tinkamai, dažniausiai tokį maistą saugu valgyti net ir po „Geriausias iki...“ datos. „Paprastai nuspręsti ar maistą saugu valgyti galite gerai į jį įsižiūrėję. Jei išvaizda nepasikeitusi, jo kvapas ir skonis – geras net ir po „Geriausias iki...“ datos, dažniausiai jį valgyti saugu“, – patvirtino ekspertė.

Šaldyti galima beveik viską

I.Stoškuvienė siūlo renkantis maistą visuomet pirmenybę teikti šviežiems produktams. Tačiau galima pasinaudoti ir vienu iš geriausių būdų išlaikyti visavertį maistą – juk šaldyti galima beveik viską. Tiesa, išimčių yra – ekspertė nepataria šaldyti produktų, kurie savyje turi daug vandens. Bulvės, pomidorai ir agurkai atitirpinti neatrodys patraukliai, jie bus pavandeniję ir pakeitę skonį. Todėl geriau šiuos produktus suvartoti, o pomidorus galima sudžiovinti arba sutrinti į tyrę, pagardinti druska ir tik tuomet kišti į šaldiklį. O štai užšaldytos miško ar daržo gėrybės išsaugo daugiausia vitaminų ir mineralų, atšildytos kvepia kaip ką tik nuskintos. Uogas užšaldyti labai lengva – tereikia jas nuplauti, palikti nudžiūti, tuomet suberti į maišelius ar dėžutes ir užšaldyti. Obuoliai, kriaušės ar bananai atšilę neatrodys gražiai, tačiau puikiai tiks kokteiliams ar pyragų įdarui. Morkos, žirneliai, šparaginės pupelės puikiai tinka šaldymui. Daugelis šeimininkių smulkiai supjaustytas, sausas žoleles užšaldo indeliuose ar maišeliuose. I.Stoškuvienė siūlo patogesnį ir įdomesnį būdą – prieskonines žoleles, jų mišinius sukapokite, įberkite į ledukų šaldymo formelę ir užpilkite alyvuogių aliejumi. Sušaldykite, jei stokojate vietos, sušalusius ledukus iš formelių išimkite ir suberkite į maišelį. Namiškiai tikrai padėkos už troškinius, sriubas ar kepsnius, pagardintus tokiais gardžiais kubeliais.

Ir pabaigai – svarbus maisto ekspertės patarimas. Užšaldymas neleidžia daugintis bakterijoms. Tačiau šie mikrobai gali atsigauti atšildymo metu ir sukelti maisto kilmės infekcijas. „Todėl noriu pasidalinti gerąja praktika, kuri padės išvengti nemalonių ligų. Produktus reikia atšildyti žemoje temperatūroje, pvz., iš šaldiklio perkėlus į šaldytuvą – taip geriausia atšildyti mėsą ir žuvį. O štai šaldytas daržoves iš karto meskite į puodą. Labai svarbu žinoti, kad atšildyto maisto negalima užšaldyti ir reikėtų jį kuo greičiau suvalgyti“, – pasidalijo patarimais I.Stoškuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas