Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip sugrįžus į Lietuvą greitai pasitikrinti sveikatą? Gydytojo patarimai

„Sveiki. Su šeima gyvename Anglijoje ir vasarą ketiname grįžti į Lietuvą kelioms savaitėms. Norėtųsi sugrįžus pasitikrinti sveikatą, kadangi ten, kur gyvename, tai padaryti gana sudėtinga. Ar galėtumėte patarti, kaip tai padaryti kaip įmanoma greičiau, nes nenorime tam skirti viso atostogų laiko?
Medicina
Medicina / 123RF.com nuotr.

Taip pat kokie tyrimai būtų reikalingi? Nesinori pražiopsoti kokios nors slypinčios ligos ir išgirsti pavėluotą diagnozę. Man 43-eji metai, žmonai 38, turime du vaikus – 6 ir 10 metų. Iš anksto dėkoju už atsakymą. Aleksas“

Į skaitytojo klausimą atsako „Kardiolitos“ klinikų medicinos gydytoja Tatjana Maselienė.

Dėkoju skaitytojui už klausimą ir rūpestingą požiūrį į savo sveikatą. Iš tiesų sveikatos patikra turi būti reguliari ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems, tačiau pastarieji kažin kodėl dažnai apie tai pamiršta.

Pradėsiu nuo to, kaip dažnai ir kokius tyrimus kiekvienas turi atlikti, jei nori būti sveikas ir laiku pastebėti galbūt slypinčią ligą.

Visų amžiaus grupių asmenų sveikatos patikra turėtų būti pradedama nuo šeimos arba vidaus ligų gydytojo konsultacijos. Gydytojas turėtų įvertinti Jūsų bendrą būklę ir nuspręsti, ar šį kartą reikalinga profilaktinė patikra ar išsamesnis ištyrimas dėl įtariamos ligos. Profilaktiškai tikrintis reikėtų kasmet. Turėtų būti atliekami kraujo ir šlapimo tyrimai, įvertinama gliukozės koncentracija kraujyje.

Dirbant darbą su žmonėmis, maisto pramonėje – kasmet, o visiems kitiems asmenims – kas dvejus metus rekomenduojama atlikti krūtinės ląstos rentgenogramą plaučių ligų profilaktikai.

Širdies ir kraujagyslių sistemos būklės įvertinimui reikėtų kartą per metus atlikti elektrokardiogramos tyrimą. Esant patologijai – tikslinga kardiologo konsultacija ir išsamesnis ištyrimas.

Moterys turėtų kartą per metus apsilankyti pas ginekologą, nuo 25 metų kas 3 metus atlikti onkocitologinį (PAP) tepinėlį gimdos kaklelio vėžio profilaktikai.

Nuolat dirbant kompiuteriu, daug skaitant sumažėja regos aštrumas, pablogėja matymas tamsoje. Kadangi dauguma žmonių vairuoja, norint išvengti paprasčiausių klaidų dėl suprastėjusio matymo, būtina anksti diagnozuoti regos sutrikimus ir juos koreguoti, dėl to rekomenduojama reguliariai lankytis pas oftalmologą. Jeigu žmogus turi refrakcijos ydą – trumparegystę ar toliaregystę, turėtų pasitikrinti regą kartą per metus, visi kiti – kas 3 metus.

Sveikatos patikros reikalavimai skiriasi taip pat pagal žmogaus amžių ir lytį. Bėgant metams didėja rizika sirgti įvariomis ligomis, todėl didėja ir sveikatos patikros reikalavimai. Vyrai dažniau ir anksčiau nei moterys suserga širdies ir kraujagyslių ligomis, todėl nuo 30 metų amžiaus reikėtų reguliariai atlikti elektrokardiografijos tyrimą, nustatyti cholesterolio koncentraciją kraujyje, sekti arterinį kraujo spaudimą bei širdies susitraukimų dažnį.

Nuo 40 metų amžiaus rekomenduojamas išsamesnis širdies ir kraujagyslių sistemos ištyrimas. Reikėtų atlikti širdies echoskopiją širdies struktūros ir funkcijos įvertinimui, krūvio mėginius. Vyresniems žmonėms reikia dažniau lankytis pas oftalmologą, koreguoti regos sutrikimus, nuo 40 metų rekomenduojama matuoti akispūdį glaukomos prevencijai.

Vyresnio amžiaus žmonėms padidėja rizika susirgti onkologinėmis ligomis. Kasmet reikėtų profilaktiškai atlikti vidaus organų echoskopiją, kurios metu galima nustatyti ankstyvus pakitimus vidaus organuose. Tai ne tik onkologinių susirgimų, bet ir įvairių kepenų, kasos, tulžies pūslės, inkstų ligų ankstyva diagnostika.

Vyrams būtina atlikti prostatos specifinį antigeną, kuris yra ankstyvas prostatos vėžio žymuo. Moterims rekomenduojama nuolat atlikti krūtų apčiuopą, kartą per metus atlikti krūtų echoskopiją bei ginekologo konsultaciją dėl ankstyvų, nejuntamų pakitimų.

Abiejų lyčių atstovams, vyresniems nei 45 m. Amžiaus, rekomenduojama atlikti slapto kraujo išmatose testą žarnyno onkologinių susirgimų bei krūtinės ląstos rentgenogramą plaučių onkologinių susirgimų ankstyvai diagnostikai. Juk kuo anksčiau nustačius onkologinį susirgimą, tuo efektyvesnis ir radikalesnis gydymas yra galimas.

Užsienyje uždarbiaujantys tautiečiai pastaruoju metu aktyviai registruojasi Lietuvos privačiose gydymo įstaigose vizitams. Dalis pacientų kreipiasi dėl didesnio medicinos paslaugų prieinamumo, kiti labiau pasitiki Lietuvos gydymo įstaigomis. Taip pat svarbi yra kaina. Dažnai užsienyje dirbantys tautiečiai renkasi Lietuvos įstaigas dėl medicinos paslaugų kainos ir kokybės santykio. Pacientų srautas dažniausiai padidėja per didžiąsias šventes ir vasaros atostogas.

„Kardiolitos“ klinikos siūlo įvairias sveikatos patikrinimo programas, kurios yra suskirstytos pagal amžių ir lytį. Nuo 20 metų amžiaus tiek vyrams, tiek moterims siūloma programa 20+, į kurią įeina vidaus ligų ir akių gydytojo, dietologo konsultacijos, moterims papildomai ginekologo konsultacija. Iš instrumentinių tyrimų į programą įeina elektrokardiograma, krūtinės ląstos rentgenograma, vidaus organų bei skydliaukės echoskopija. Taip pat atliekami standartiniai kraujo bei šlapimo tyrimai. Minėtos amžiaus grupės asmenys yra plačiai ištiriami dėl dažniausiai pasitaikančių susirgimų.

Nuo 30 metų amžiaus asmenims siūloma programa 30+. Papildomai šioje abiejų lyčių atstovams prisideda neurologo konsultacija, vyrams – kardiologo konsultacija (dėl minėto didesnio sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis). Moterims papildomai atliekama krūtų, o vyrams – uropoetinės sistemos echoskopija onkologinių ligų prevencijai. Iš laboratorinių tyrimų papildomai tiek moterims, tiek vyrams atliekamas bendro cholesterolio kiekio kraujyje nustatymas, o moterims – skydliaukės tyrimai bei onkocitologinis (PAP) tepinėlis gimdos kaklelio vėžio ankstyvai diagnostikai.

40 metų amžiaus ir vyresniems asmenims siūloma programa 40+. Ši programa yra viena išsamiausių patikros programų. Į ją įeina prieš tai minėtos programos ir papildomi tyrimai. Abiejų lyčių atstovams išsamiai ištiriama širdies funkcija: atliekama širdies echoskopija širdies struktūros bei funkcijos pakitimams įvertinti, krūvio mėginys (veloergometrija). Tikrinamos kaklo kraujagyslės dėl aterosklerotinių pakitimų, matuojamas akispūdis glaukomos ankstyvai diagnostikai bei vyrams atliekami plaučių funkciniai mėginiai (spirometrija) plaučių ligų diagnostikai. Išsamiai kraujo tyrimuose ištiriama kepenų, inkstų funkcija, atliekama lipidograma (išsamus cholesterolio kiekio kraujyje nustatymas), vyrams ištiriamas prostatos specifinis antigenas (PSA) prostatos vėžio ankstyvai diagnostikai. Esant patologijai – galimas platesnis ištyrimas.

Taip pat galimos programos, suskirstytos pagal organų sistemas: Gastro – virškinimo sistemos ištyrimas, Gineko – ginekologinis ištyrimas, Kardio – širdies ir kraujagyslių sistemos ištyrimas, Uro – uropoetinės sistemos ištyrimas, Neuro – neurologinis ištyrimas. Kiekvienas pacientas gali išsirinkti sau tinkamiausią patikros programą, ją koreguojant pagal savo poreikius.

Patikros trukmė priklauso nuo pasirinktos programos. Iš anksto suderinus galima atlikti visą programą per vieną dieną, o daugelis laboratorinių tyrimų atliekami dviejų valandų bėgyje. Visas patikros programas galima suderinti su klientų poreikiais, koreguoti programos sudėtį pagal kliento pageidavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas