Kalėdinė veganų mugė – ir sveikuoliams, ir gurmanams

Rugsėjį Vilniuje buvo surengta itin didelio susidomėjimo sulaukusi pirmoji veganų mugė „Vegfest LT“, o jau šį šeštadienį, gruodžio 3 d., veganai bei sveikos mitybos entuziastai rinksis į dar vieną šio ciklo renginį – „Vegfest LT“ kalėdinę mugę.
Be jokių cheminių priedų ir cukraus pagaminti daigintų grikių batonėliai – puiki dovana ir vaikams, ir suaugusiems.
Be jokių cheminių priedų ir cukraus pagaminti daigintų grikių batonėliai – puiki dovana ir vaikams, ir suaugusiems. / Organizatorių archyvo nuotr.

„Kalėdos – tai metas, kai žmonės apmąsto nueitą kelią bei norimus pokyčius. Ši mugė – ne tik puiki proga įsigyti dovanų artimiesiams, bet ir pasisemti įkvėpimo, rasti bendraminčių“, – sakė „Vegfest LT“ sumanytoja Ventė Viteikaitė.

„4Fo Studio“ nuotrauka/Ventė Viteikaitė
„4Fo Studio“ nuotrauka/Ventė Viteikaitė

Atėjusieji į mugę galės paskanauti įvairių veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų, gėrimų, paragauti mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti ekologiškų produktų, įvairių pusfabrikačių, natūralios kosmetikos, literatūros apie sveiką gyvenseną ir augalinę mitybą, receptų knygų, drabužių, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Iš viso dalyvaus beveik pusšimtis įmonių.

Veiks ir infostaliukas, prie kurio visi norintys galės nemokamai gauti informacijos, įvairių leidinukų, bukletų.

Organizatorių archyvo nuotr./Kurį laiką primiršta, marmelado mada atgimsta. Mugėje bus prekiaujama marmeladu, pagamintu iš lietuviškų vaisių ir uogų.
Organizatorių archyvo nuotr./Kurį laiką primiršta, marmelado mada atgimsta. Mugėje bus prekiaujama marmeladu, pagamintu iš lietuviškų vaisių ir uogų.

Idėja organizuoti „Vegfest LT“ Ventei kilo apsilankius keletoje panašių renginių užsienyje. Jie itin populiarūs JAV, Kanadoje, Vakarų Europos šalyse, Izraelyje, Rusijoje, taip pat – Tailande. Nemažai veganams skirtų renginių organizuojama ir kaimyninėje Lenkijoje, o Varšuva netgi laikoma Rytų Europos veganų rojumi, mat veganams skirtų maitinimo įstaigų ten – itin daug.

„Veganizmas sparčiai plinta visame pasaulyje, o kai kuriose šalyse veganų skaičius per keletą metų šoktelėjo daugiau nei dešimtį kartų“, – sakė Ventė. Jungtinėje Karalystėje šiuo metu yra daugiau nei pusė milijono veganų, panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas – didžiausias gyventojų skaičiui, jau siekia milijoną.

Organizatorių archyvo nuotr./Žaliavalgiški tortai – ir skanūs, ir sveiki – laikai, kai desertas buvo nuodėmė, baigėsi!
Organizatorių archyvo nuotr./Žaliavalgiški tortai – ir skanūs, ir sveiki – laikai, kai desertas buvo nuodėmė, baigėsi!

Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia daugiau nei 13 tūkst. narių. Tai pagrindinė šalies veganų platforma internete.

Į augantį veganų skaičių jau atkreipė dėmesį verslas – prekybos centruose atsiranda specialios veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų.

Organizatorių archyvo nuotr./Tarp mugės skanėstų – prancūziški sausainėliai „macarons“. Jie Lietuvoje – dar naujiena.
Organizatorių archyvo nuotr./Tarp mugės skanėstų – prancūziški sausainėliai „macarons“. Jie Lietuvoje – dar naujiena.

„Vien Vilniuje jau veikia trys veganiškos užkandinės, netrukus duris atvers prabangus restoranas, turime keletą veganiškų kepyklėlių, vienintelį pasaulyje veganiškų varškės sūrelių cechą“, – vardijo Ventė. Tačiau pasak merginos, gamybos srityje dar atsiliekame – Lietuvoje gaminamų veganams tinkamų produktų dar trūksta – dauguma, kuriais šiuo metu prekiauja parduotuvės – importuoti.

„Plėstis dar tikrai yra kur, tačiau pažanga aiškiai matoma – dar prieš keletą metų restoranuose, kavinėse paklausus apie veganiškus pasirinkimus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o dabar tie patys restoranai jau turi veganiškus meniu“, – džiaugėsi Ventė. Anot jos, būti veganu tampa vis lengviau.

Organizatorių archyvo nuotr./Veganų ypač mėgiamas humusas – iš avinžirnių gaminama užtepėlė su įvairiais priedais.
Organizatorių archyvo nuotr./Veganų ypač mėgiamas humusas – iš avinžirnių gaminama užtepėlė su įvairiais priedais.

Nors veganizmas kilo iš gyvūnų teisių, tokį gyvenimo būdą žmones skatina rinktis ir daugiau priežasčių – jis pigesnis, sveikesnis, mažiau kenksmingas aplinkai. Gyvūninių produktų vartojimas siejamas su daugybe sveikatos sutrikimų, o gyvulininkystės daroma žala gamtai – itin didelė.

Augalinės mitybos privalumų – daug, tačiau daug ką stabdo įsitikinimas, kad toks maistas – blankus. „Tai – visiška netiesa. Daug kas tapę veganais, tvirtina, jog valgo gerokai skaniau ir įvairiau nei iki tol, atrado produktų, apie kuriuos iki tol nė nebuvo girdėję. Veganiškas maistas skoniu nenusileidžia įprastam – ateikite į mugę ir patys tuo įsitikinsite“, – kvietė organizatorė.

„Vegfest LT“ kalėdine mugė vyks gruodžio 3 d. Vilniaus viešbutyje „Novotel“ nuo 10 iki 16 val. Įėjimas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Aukščiausios klasės kavos aparatai: ar verta į juos investuoti?
Reklama
Įspūdingi baldai šiuolaikinei svetainei: TOP 5 pasirinkimai