„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„Karantino kuchnia“: charčio sriuba. Nežinau, kodėl iki šiol valgydavau ją tik šašlykinėse

Mano tėvai nėra labai azartiški maisto pasirinkime: nei jie skanauja azijietiškų dalykų, nei jie ragauja moliuskų, nei jie valgo aštriai (juodieji pipirai jau yra aštru). Išvykos į restoranus mano vaikystėje ir paauglystėje niekad nebuvo dažnos, bet jei įvykdavo, dažniausiai tai būdavo išvyka į šašlykinę.
„Karantino kuchnia“: Charčio sriuba
„Karantino kuchnia“: Charčio sriuba / Asmeninio albumo nuotr.

Lietuvos šašlykinėse mane visada labiau nei šašlykas domino šašlykinėms būdinga gruziniška sriuba – charčio. Ji atrodė tokia ypatinga, ryški ir skaniai riebi, kad man atrodė, jog be gruzino meilės ir rankų jos nepagaminsi.

Po šimto metų vis dėlto ryžausi ją pagaminti – visiškai nieko sudėtingo, tik reikia turėti teisingus prieskonius.

Jums reikės:

  • 1 kg stambiai supjaustytos, troškiniams ir sriuboms skirtos, jautienos;
  • 3 šaukštų aliejaus kepimui;
  • 1 smulkiai supjaustyto svogūno;
  • 1 smulkiai supjaustyto saliero stiebo;
  • 1,5 litro jautienos sultinio;
  • 1 indelio konservuotų, smulkintų pomidorų;
  • 2 lauro lapų;
  • 1 šaukštelio kalendros sėklų prieskonių (galite taip pat naudoti kalendros stiebus – dosniai, jei mėgstate);
  • 1 šaukštelio rūkytos paprikos;
  • 2 česnakų skiltelių (be abejo, pati naudojau visą galvą);
  • 150 g nevirtų ryžių;
  • vienos nedidelės citrinos sulčių (kai naudojau didelę, išėjo kiek per rūgštu, tad nepersistenkite);
  • žalumynų patiekimui (man patinka daug kalendros ir krapų, bet galite rinktis ir petražoles).

Gaminimas:

  • Ketaus (špižiniame) puode kartu su aliejumi apkepkite jautieną, kol paruduos. Apkepinę išimkite mėsą iš puodo.
  • Tame pačiame puode apie 5 minutes pakepinkite svogūną, salierą ir česnaką.
  • Ten pat sudėkite pomidorus, sultinį, prieskonius ir apkepintą jautieną. Virkite viską žemoje temperatūroje apie dvi valandas.
  • Sudėkite ryžius, įpilkite citrinos sultis ir viską kartu virkite dar 20 minučių.
  • Sudėkite žalumynus ir viską dar kelias minutes pavirkite.
  • Patiekite su dar daugiau žalumynų, nes jų niekada nebus per daug! Taip pat puikiai tinka su šviežia turkiška duona.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs