„Karantino kuchnia“: minkštutėliai kotletai baltajame padaže – visai kaip mokykloje

Ant stalo sugrąžinau savo vaikystės siaubą – kotletus baisiajame miltiniame padaže! Pamenu, mama liepė „suvalgyti mėsytę“ ir, jei noriu, „palikti bulvių košę“. Tai aš, mažoji gudruolė, užkasiau tuos kotletus po bulvių košės paklode ir taip apsimečiau, kad tuos baisiuosius kotletus suvalgiau. Mama mano kėslus atsekė labai greitai – kai reikėjo išmesti mano lėkštės likučius į šiukšliadėžę.
Evelina Stundžienė
Evelina Stundžienė / Asmeninio albumo nuotr.

Praėjus beveik 30 metų, panašiems kotletams galiausiai pribrendau ir savanoriškai juos pasigaminau.

Receptą nusižiūrėjau nuo Ilonos Juciūtės, o pastaroji – nuo Dainos Bosas.

Aš pridėjau keletą korekcijų nuo savęs – ir štai turime puriuosius kotletus, baltąjį padažą su morkomis, tradicinę žirnelių ir majonezo sriubą ir tarkuotų morkų su česnaku.

Jums reikės:

Kotletams:

  • 500 g faršo (aš naudojau jautieną ir smulkiai pjaustytą kiaulienos šoninę; galite maišyti jautieną su kiauliena ar naudoti turimą faršą);
  • 1 tarkuoto svogūno;
  • 1 kiaušinio;
  • 200 ml pieno;
  • šaukštelio paprikos miltelių;
  • šaukštelio česnakų miltelių;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 3 šaukštų miltų;
  • aliejaus kepimui.

Paprastesniam Bešamelio padažui (dariau kiek skurdesnį ir skystesnį nei standartinis):

  • 500 ml karšto pieno;
  • 40 g kambario temperatūros sviesto;
  • 40 g miltų;
  • druskos;
  • baltųjų pipirų.

Garnyrui (čia tik mano pasiūlymai):

  • bulvių košė arba virtos bulvės;
  • žirnelių mišrainė (konservuoti žirneliai, tarkuotas svogūnas, majonezas, druska, pipirai);
  • morkų salotos (tarkuotos morkos, skiltelė česnako, šaukštas acto, šiek tiek cukraus, šiek majonezo, druska, pipirai).

Gaminimas:

  • Visus kotletams skirtus ingredientus sumaišome, suformuojame kotletus ir apkepiname keptuvėje. Neišsigąskite skystos kotletų masės – taip ir turi būti!
  • Atskirame puode paruošiame baltąjį padažą: pakaitintą sviestą sumaišome su miltais iki vientisos masės. Gautą masę užpilame karštu pienu, įdedame druskos bei pipirų ir kaitiname nuolat maišydami kelias minutes.
  • Kotletus kartu su baltuoju padažu sudedame į troškinimui skirtą puodą ir viską patroškiname uždengę dangčiu apie 30 minučių 140 laipsnių temperatūroje.
  • Kol troškinasi, ruošiame pageidaujamus garnyrus. Maniškiame konservuotų žirnelių indelyje buvo ir morkyčių, tad jos nukeliavo troškintis kartu su kotletais.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis