Praėjus beveik 30 metų, panašiems kotletams galiausiai pribrendau ir savanoriškai juos pasigaminau.
Receptą nusižiūrėjau nuo Ilonos Juciūtės, o pastaroji – nuo Dainos Bosas.
Aš pridėjau keletą korekcijų nuo savęs – ir štai turime puriuosius kotletus, baltąjį padažą su morkomis, tradicinę žirnelių ir majonezo sriubą ir tarkuotų morkų su česnaku.
Jums reikės:
Kotletams:
- 500 g faršo (aš naudojau jautieną ir smulkiai pjaustytą kiaulienos šoninę; galite maišyti jautieną su kiauliena ar naudoti turimą faršą);
- 1 tarkuoto svogūno;
- 1 kiaušinio;
- 200 ml pieno;
- šaukštelio paprikos miltelių;
- šaukštelio česnakų miltelių;
- druskos;
- pipirų;
- 3 šaukštų miltų;
- aliejaus kepimui.
Paprastesniam Bešamelio padažui (dariau kiek skurdesnį ir skystesnį nei standartinis):
- 500 ml karšto pieno;
- 40 g kambario temperatūros sviesto;
- 40 g miltų;
- druskos;
- baltųjų pipirų.
Garnyrui (čia tik mano pasiūlymai):
- bulvių košė arba virtos bulvės;
- žirnelių mišrainė (konservuoti žirneliai, tarkuotas svogūnas, majonezas, druska, pipirai);
- morkų salotos (tarkuotos morkos, skiltelė česnako, šaukštas acto, šiek tiek cukraus, šiek majonezo, druska, pipirai).
Gaminimas:
- Visus kotletams skirtus ingredientus sumaišome, suformuojame kotletus ir apkepiname keptuvėje. Neišsigąskite skystos kotletų masės – taip ir turi būti!
- Atskirame puode paruošiame baltąjį padažą: pakaitintą sviestą sumaišome su miltais iki vientisos masės. Gautą masę užpilame karštu pienu, įdedame druskos bei pipirų ir kaitiname nuolat maišydami kelias minutes.
- Kotletus kartu su baltuoju padažu sudedame į troškinimui skirtą puodą ir viską patroškiname uždengę dangčiu apie 30 minučių 140 laipsnių temperatūroje.
- Kol troškinasi, ruošiame pageidaujamus garnyrus. Maniškiame konservuotų žirnelių indelyje buvo ir morkyčių, tad jos nukeliavo troškintis kartu su kotletais.
Skanaus!