Ingredientai:
- litras kefyro (tinka ir pasukos; manau kitą kartą miksuosiu 50/50);
- 2 kietai virti ir susmulkinti kiaušiniai;
- 100 gramų smulkiais kubeliais pjaustyto kiaulienos kumpio (aš naudojau virtą kiaulienos kumpį; tiks ir šlapenkė);
- svogūnų laiškai ir krapai (tiek, kiek dedat į šaltibarščius, tiek dėkit ir čia);
- 2 smulkiais kubeliais supjaustyti trumpavaisiai agurkai;
- keli ridikėliai (nebūtina, bet gerai atrodo);
- dvi bulvės;
- du šaukštai acto (vienas bulvių virimui; kitas – kad suteiktų sriubai rūgštelės);
- druska.
Gaminimas:
- Nuskutame bulves ir supjaustome smulkiais kubeliais. Užverdame vandenį ir įpilame į jį vieną šaukštą acto. Verdame bulves uždengę puodą 10 minučių. Svarbu, kad bulvės nepervirtų ir nesuminkštėtų. Atsikratome vandens ir bulves atvėsiname. Tiesą sakant, nelabai suprantu, kodėl niekas taip bulvių neruošia baltai mišrainei. O gal ruošia?
- Pusę bulvių ir visus supjaustytus ingredientus sumetame į puodą, sumaišome ir padruskiname. Likusias bulves kol kas atidėkime į šoną. Iš daržovių išėjo nebloga mišrainė, kurios dalį galime atidėti į šoną (vėliau pasakysiu, ką daryti su atidėta dalimi).
- Viską užpilame kefyru ar pasukomis, acto šaukštas ir padedame į šaldytuvą kokiam pusvalandžiui.
- Liko pusė bulvių. Ką daryt su jom?! Apkepinti sviestuke! Tai nėra klasikinis variantas, bet tikrai verta atlikti šį paskaninimą.
- Patiekiame sriubą su apkepintomis bulvelėmis šalia arba įmetame jas į sriubą.
Bonus track: Jeigu atidėjote dalį sriubos masės be kefyro į šoną, kaip prašiau, dabar turėsite dar ir mišrainę. Šaukštas majonezo ir šaukštelis garstyčių. Turite mišrainę sveikesnę ir skanesnę už mūsų mylimą baltąją.
Pastabos: Šiuo atveju gaminau paprastu, gana klasikiniu būdu, be jokių ten krienų ir garstyčių, kaip aš mėgstu daryti su šaltibarščiais, bet mano nuomone, čia tikrai verta įdėti šaukštelį baltų (!) krienų ir kokius 2–3 sriubinius šaukštus agurkėlių marinato. Duos sriubai daugiau charakterio.