Labai artimos kibinų giminaitės iš Čilės ir Argentinos, nors turbūt kiekviena šalis turi savo „kibinų“ versiją. Kaip ir į kibinus, į empanadas galima pridėti begalę dalykų, bet klasika yra klasika, todėl šiandien su jautiena. Tiks bet koks šaldiklyje užsilikęs jautienos gabalas. Pati naudojau kulninę.
Nemažai receptų siūlo dėti faršą, bet man tikrai žymiai skaniau su ilgai troškinta kapota mėsa. Tešlos receptų irgi yra ne vienas – šįkart naudojau šaldytą bemielę tešlą, nes nesinorėjo daug terliotis. Išorė išėjo sausa, bet vidus – itin sultingas. Sakyčiau, kad iškylai toks variantas idealus – neišsiriebaluos rankos!
Jums reikės:
- Pakelio šaldytos bemielės tešlos;
- Jautienos kulninės ar troškinti skirtos jautienos (geresnio gabalo čia nereikia, nes vis tiek troškinsime kelias valandas);
- Svogūno galvos;
- Keleto skiltelių česnako;
- Miltų tešlai kočioti;
- Lauro lapų;
- Kvapiųjų pipirų;
- Trupučio sviesto ar aliejaus kepimui.
Eiga:
- Pripilame pilną puodą vandens. Sudedame į jį mėsą, lauro lapus, pipirus. Šiame etape siūlau vandens stipriai nesūdyti, nes jis išgaruos ir gali būti per sūru. Troškiname porą valandų – t. y., kol išgaruos didžioji dalis vandens.
- Apkepiname svogūną ir česnaką.
- Mažais gabaliukais supjaustome jautieną. Sudedame ją į keptuvę kartu su svogūnais ir česnakais. Užpilame puode likusiu sultiniu ir troškiname, kol skysčio visai nebeliks.
- Tešlą ruošiame pagal pakelio nurodymus. Aš savąją per ilgai palaikiau šiltoje virtuvėje ir tešlos lakštai sulipo. Teko viską paversti vientisu gumulu ir iškočioti.
- Empanadas formuojame kaip įprastus pyragėlius.
- Kepame 180 laipsnių temperatūroje ant kepimo popieriumi išklotos skardos apie pusvalandį.
- Susipakuojame empanadas, išsitraukiame pledą ir einame valgyti parke.