2023 04 30

Gydytoja: „Ši liga – kaip vėžys. Daug metų tyli, o po to taip žiebia, kad mažai nepasirodo“

Cholesterolis – organizmo ląstelių „statybinė“ medžiaga, įeinanti į jų membranos sudėtį, todėl jis mums gyvybiškai būtinas. Tačiau tam tikros rūšies cholesterolio padidėjimas kraujyje jau turi priešingą poveikį. Turbūt visi esame girdėję apie vadinamąjį blogąjį cholesterolį – vieną iš svarbiausių širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių. Ką reiškia teiginys „padidėjęs cholesterolis“, kaip šio padidėjimo išvengti ir kodėl skirtingiems žmonėms riba, kada jau kyla rizika, yra skirtinga, kalbamės su manodaktaras.lt platformoje konsultuojančia gydytoja kardiologe dr. Milda Kovaite.
Milda Kovaitė ir asociatyvi nuotr.
Milda Kovaitė ir asociatyvi nuotr. / 123rf.com ir asmeninio archyvo nuotr.

Kodėl negalima taikyti visiems vienodų normų

„Paprastai, kai vartojame žodį cholesterolis, mes kalbame apie mažo tankio, arba blogąjį, cholesterolį. Tai viena iš riebalų rūšių, kuri nulemia aterosklerozės progresavimą, paprastai tariant, kraujagyslių užsikimšimą. Atliekant cholesterolio tyrimą, nustatomas ir didelio tankio, arba gerasis, cholesterolis, bet jo biologinė reikšmė iki šio nėra iki galo išaiškinta. Žinoma tik tiek, kad jis didelės įtakos organizmui neturi, tad ir neakcentuojamas“, – teigė pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis