Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kardiologė: štai kokie 5 būdai gali padėti sumažinti jūsų kraujospūdį

Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, pusė suaugusių JAV gyventojų skundžiasi hipertenzija, t. y. padidėjusiu kraujospūdžiu, ir tik ketvirtadalis jų jį kontroliuoja. Aukštą kraujospūdį gali lemti tokie veiksniai kaip genetika, rūkymas, diabetas, fizinio aktyvumo stoka ir pan.
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka / Shutterstock nuotr.

Kaip rašoma Bussines Insider, aukštas kraujospūdis gali padidinti širdies ligų riziką, todėl svarbu jį kontroliuoti vartojant vaistus ar keičiant gyvenimo būdą.

„Nepaisant to, ką žmonės galvoja, jie nejaučia savo kraujospūdžio, todėl tai – tylusis žudikas, – sakė kardiologė Beth Abramson.

Ji pabrėžė, kad svarbu, jog žmonės bent kartą per metus pasitikrintų kraujospūdį apsilankydami pas savo gydytoją ir pasidalino, kaip aukštą kraujospūdį galima sumažinti be vaistų.

Mankšta 3 kartus per savaitę

„Mankšta ir aktyvumas gali sumažinti kraujospūdį“, – sakė gydytoja B.Abramson. Ji rekomendavo mankštintis tris kartus per savaitę po 30 minučių. Tai gali padėti sumažinti kraujospūdį per kelis mėnesius.

Gydytoja teigė, kad žmonės turėtų rinktis jiems labiausiai patinkančią veiklą, kurią galima įtraukti į savaitės dienotvarkę: „Nebūtina lankytis sporto salėje. Spartus pasivaikščiojimas gali labai pakeisti situaciją.“

Kardiologės teigimu, reikėtų vaikščioti mažiausiai tris kartus per savaitę: „Kuo daugiau užsiimsite aktyvia veikla, tuo didesnė tikimybė, kad išlaikysite kraujospūdžio kontrolę.“

Vienas tyrimas parodė, kad mankštinantis nuo 30 iki 60 minučių per savaitę kraujospūdis sumažėjo, o mankštinantis nuo 61 iki 90 minučių – dar labiau.

Įveikite antsvorį

„Jei turite antsvorio ir numetate pavyzdžiui, apie 5 kg, gali pasikeisti kraujospūdžio kontrolė“, – sakė G.Abramson.

Vienas didžiausių aukšto kraujospūdžio tyrimų, nustatė, kad numetus apie 2 kg, kraujospūdis sumažėjo. Iš tyrime stebėtų žmonių, numetus svorio, 42 proc. nebeturėjo hipertenzijos.

Įvertinkite alkoholio faktorių

G.Abramson teigė, kad egzistuoja tiesioginis ryšys tarp alkoholio vartojimo ir kraujospūdžio: „Jei žmonės per dieną išgeria du-tris gėrimus, kraujospūdis padidėja. Taigi alkoholio vartojimo sumažinimas padės sumažinti kraujospūdį.“

Besaikis gėrimas savaitgaliais taip pat turės įtakos kraujospūdžio lygiui. Gydytoja rekomendavo žmonėms pasikalbėti su gydytoju apie savo įpročius, kurie padės įvertinti, ar jie geria per daug ir kokią žalą tai daro sveikatai.

Kiek druskos suvartojate?

Kardiologė teigė, kad druskos vartojimo sumažinimas gali padėti kontroliuoti kraujospūdį, ypač, jeigu druskos vartojama pernelyg daug.

Kai kurie žmonės gali kentėti nuo jautrumo druskai – tokiu atveju vartojant druską kraujospūdis padidėja labiau nei vidutiniam žmogui. Tokiems žmonėms druskos vartojimo mažinimas gali būti ypač svarbus.

Mitybos pokyčiai

Galite išbandyti DASH dietą („Dietary Approaches to Stop Hypertension“). G.Abramson sakė, kad kruopščiai laikantis DASH dietos galima gerokai sumažinti kraujospūdį, be to, tai naudinga ir bendrai širdies sveikatai.

Kas būdinga įvardytai dietai? Pabrėžiama, kad reikėtų vartoti mažiau raudonos mėsos, o daugiau vaisių, daržovių bei riešutų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas