Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kas nutinka jūsų kūnui, kai vartojate alkoholį?

Ekspertai ne tik atskleidžia faktus apie alkoholio vartojimą, bet ir išsamiai aptaria mažiau žinomą trumpalaikį ir ilgalaikį jo poveikį organizmui.
Alkoholizmas
Priklausomybė nuo alkoholio / 123RF.com nuotr.

Nors daugelis iš mūsų žino apie alkoholio poveikį kepenims, alkoholio poveikis yra daug platesnis, rašoma The Healthy. Tad ką alkoholis padaro jūsų kūnui?

Kepenys

Gydytojas Justinas R. Boike iš Northwestern Medicine sako, kad alkoholis ir jo medžiagų apykaitos šalutiniai produktai yra žinomi dėl to, kad sukelia tokius simptomus kaip veido paraudimas, pagirios ir DNR pažeidimai, kurie trikdo organizmo gebėjimą atsigauti. Dr. J.R.Boike įspėja apie ribotą kepenų gebėjimą apdoroti alkoholį, pažymėdamas, kad per trumpą laiką išgėrus per daug alkoholio, gali greitai atsirasti kritinė būsena, kurią jis vadina „kritiniu tašku“.

Gausus alkoholio vartojimas gali sukelti kepenų suriebėjimą ir ilgainiui peraugti į sunkesnes būkles, pavyzdžiui, ūminį alkoholinį hepatitą, kuris yra pavojingas gyvybei.

Lėtinis piktnaudžiavimas alkoholiu taip pat gali sukelti nuolatinį kepenų pažeidimą ir tokias ligas kaip kepenų vėžys ir cirozė. Šios ligos gali turėti sunkių pasekmių, įskaitant kepenų nepakankamumą. Tad verta žinoti, kad piktnaudžiavimas alkoholiu gali sukelti negrįžtamus pokyčius, stipriai paveikti jūsų sveikatą ir gyvenimo kokybę.

Smegenys

Licencijuota konsultantė narkotikų ir alkoholio klausimais Mayo klinikoje Danica Reiser, pasakoja, kad alkoholis, būdamas neurotoksinas, neigiamai veikia smegenis. Jis gali sutrikdyti normalią smegenų veiklą, todėl atsiranda atminties sutrikimų, galvos skausmų, kalbos ir koordinacijos sunkumų.

Lėtinis gausus alkoholio vartojimas taip pat gali sukelti tokias sunkias būkles kaip traukuliai ir demencija. Nėščioms moterims rizika dar didesnė, nes alkoholis sukelia negimusio vaiko vystymosi problemų ir įgimtų sutrikimų.

Specialistė pabrėžia, kad nors alkoholis iš pradžių gali sukelti atsipalaidavimo ir euforijos pojūtį, iš esmės jis yra depresantas. Tai reiškia, kad ilgainiui reguliarus ir gausus alkoholio vartojimas gali paveikti smegenis, sukelti nuotaikų svyravimus, dirglumą ir net ilgalaikes depresines būsenas. Šis smegenų chemijos pokytis gali turėti įtakos ne tik asmens psichinei sveikatai, bet ir jo asmeniniams bei profesiniams santykiams.

Širdis

Per didelis alkoholio kiekis turi įtakos tokios širdies problemoms kaip aukštas kraujospūdis (hipertenzija), padidėjęs trigliceridų kiekis ir širdies raumens susilpnėjimas, kuris vadinamas kardiomiopatija ir gali sukelti širdies nepakankamumą.

Be to, besaikis gėrimas arba gausus alkoholio vartojimas per trumpą laiką gali sukelti nereguliarų širdies ritmą (aritmiją) ir kelti rimtą pavojų gyvybei.

Imuninė sistema

Šeimos medicinos gydytojas, Ohajo šeimos gydytojų akademijos narys Mike'as Sevilla pabrėžia ilgalaikį alkoholio poveikį imuninei sistemai, dėl kurio organizmas tampa jautresnis infekcijoms ir ligoms. Susilpnėjusi imuninė sistema reiškia, kad dažniau sergate tokiomis ligomis kaip peršalimas ir gali kilti didesnė sunkių infekcijų, tokių kaip COVID-19 ir plaučių uždegimas, rizika. Lėtinis alkoholio vartojimas taip pat gali padidinti įvairių vėžio rūšių, įskaitant krūties, burnos, gerklės, kepenų, stemplės ir storosios žarnos, riziką.

Virškinimo sistema

Alkoholis gali sudirginti virškinimo sistemą ir sukelti tokius simptomus kaip pilvo skausmas ir pilvo pūtimas, aiškina Dr. M.Sevilla. Jis taip pat gali sutrikdyti žarnyno mikrobiomą – sudėtingą mikroorganizmų bendriją, kuri itin svarbi virškinimui, imuninei funkcijai ir bendrai sveikatai.

Šių žarnyno mikrobų pusiausvyros sutrikimas gali sukelti tokias problemas kaip viduriavimas ar vidurių užkietėjimas, o laikui bėgant gali prisidėti prie rimtesnių susirgimų, tokių kaip uždegiminės žarnyno ligos. Tai taip pat turi įtakos kasai, todėl gali sukelti pankreatitą – skausmingą būklę, kuriai būdingi tokie simptomai kaip pilvo skausmas, pykinimas ir vėmimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas