Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kas vyksta su jūsų kūnu, kai atsisakote kavos?

Dažnas neįsivaizduoja dienos pradžios be gardaus kavos puodelio. Tačiau vieną dieną kyla noras pabandyti pagyventi be jos: galbūt tai padės jaustis geriau, o gal kaip tik, kūnas, atrodo, subyrės? Tad kas gi darosi su jūsų kūnu, kai atsisakote kavos?
Espreso puodelis
Espreso puodelis / 123RF.com nuotr.

Trumpalaikis galvos skausmas

Ir per dažnas kofeino vartojimas, ir staigus jo atsisakymas gali sukelti galvos skausmą, tačiau tai – laikinas reiškinys. Anot JAV mokslininkų žurnale „Library of Medicine“ publikuoto tyrimo, kofeino vartojimas siaurina kraujagysles, dėl ko sulėtėja ir kraujo pratekamumas. Atsisakius kofeino, kraujagyslės sugrįžta į įprastą dydį, dėl ko ir gali kilti trumpalaikiai galvos skausmai, rašoma 43factory.coffee.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Krenta svoris

Nors pati kava ir nėra kaloringas gėrimas, tačiau pagardai, kuriais ją skaniname – cukrus, pienas, sirupai – tikros kalorijų bombos.

Kavos vartojimas yra siejamas su padidėjusia liemens apimtimi ir kūno svoriu. Kai nustojate gerti kavą, sumažinate ir suvartojamų kalorijų kiekį, dėl ko kūno svoris gali šiek tiek sumažėti. Ypač jei geriate ne paprastą juodą kavą.

123RF.com nuotr./Svoris
123RF.com nuotr./Svoris

Sumažėjęs budrumas

Kofeinas yra stimuliantas, kuris jį vartojantiems padeda išlaikyti budrumą ir dėmesį. Kai staigiai atsisakote šios medžiagos, gali kilti sunkumų norint išlikti budriems. Taip pat galite justi mieguistumą bei būti išsiblaškę. Jei nenorite susidurti su šiais šalutiniais kavos atsisakymo poveikiais, pabandykite suvartojamo kofeino kiekį mažinti po truputį. Pavyzdžiui, jei išgerdavote po tris puodelius kavos per dieną, bandykite išgerti du.

Vidurių užkietėjimas

Kaip rašoma 43factory.coffee, kava stimuliuoja ne tik smegenis, bet ir virškinimo sistemą. Staigus kofeino atsisakymas gali sukelti vidurių užkietėjimą. Vietoj kavos rinkitės vandenį bei skaidulų kupiną maistą, tokį kaip vaisiai, daržovės, riešutai, pilno grūdo produktai – tai padės išvengti šio nemalonaus kofeino atsisakymo šalutinio poveikio.

123RF.com nuotr./Virškinimo problemos
123RF.com nuotr./Virškinimo problemos

Lėtėja odos senėjimo procesai

Kofeinas lėtina natūralius kolegeno gamybos organizme procesus. Tai – labai svarbus baltymas, atsakingas už odos stangrumą ir elastingumą. Kai kolageno mažėja, oda ima glebti bei ima ryškėti raukšlės. Tad nustoję gerti kavą galite išvengti kolageno gamybos organizme mažėjimo ir šitaip sulėtinti odos senėjimo procesus.

123RF.com nuotr./Brandžios odos priežiūra
123RF.com nuotr./Brandžios odos priežiūra

Gerėjanti savijauta

Kavoje esantis kofeinas skatina ir streso hormonų gamybą. Tad nustojus vartoti kavą, sumažės ir pastaroji. Nors iš pradžių atsisakius kavos jausite šalutinius nemalonius poveikius, tačiau po kurio laiko jūsų savijauta ir nuotaika pastebimai pagerės.

Vida Press nuotr./Laiminga moteris
Vida Press nuotr./Laiminga moteris

Geresnis miegas

Nors iš pradžių, kol jūsų kūnas bando prisitaikyti gyventi be kasdienės stimuliuojančio kofeino dozės, gali atrodyti, kad trūksta energijos, ilgainiui galite pajusti, jog daug geriau išsimiegate. Ypač jei mėgdavote pasimėgauti popietinės kavos puodeliu. Norėdami pradėti dieną kupini energijos, neprivalote pradėti nuo kavos puodelio. Vietoj jos galima išbandyti žolelių arbatą. Kūnas po kurio laiko prisitaikys prie šitokio režimo ir nebejaus energijos šuolių.

123RF.com nuotr./Miegas
123RF.com nuotr./Miegas

Kiek laiko užtrunka organizmo adaptacija?

Nors aukščiau išvardinti simptomai skamba nelabai maloniai nuteikiančiai, tačiau gera žinia ta, kad jie trunka viso labo vos kelias dienas. O praėjus šį etapą jūsų savijauta pastebimai pagerės. Tad jei svarstėte atsisakyti kofeino, neišsigąskite. Gerkite daugiau vandens, reguliariai mankštinkitės ir nebereikės vartoti kavos, kad pajaustumėte poveikį, kurį jums šis gėrimas suteikdavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas