Norėdami efektyviai išspręsti padidėjusio kraujospūdžio problemą, neužsiimkite savigyda. Pirmiausia kreipkitės į gydytoją, kuris jums patars, ką galite padaryti. Ne paslaptis, kad mityba taip pat turi didelę įtaką jūsų savijautai ir kraujospūdžiui.
Štai kokius produktus reiktų įtraukti į valgiaraštį, jeigu norite pasijausti geriau, rašoma Prevention.com.
Avižos
Ne veltui mums mamos sakė, kad valgytume avižinę košę. Ji tikrai sveika ir naudinga, be to, turi sudėtyje daug magnio, kuris naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai. Journal of Family Practice publikuotame tyrime rašoma, jog avižų vartojimas efektingai sumažina tiek sistolinį, tiek diastolinį kraujo spaudimą žmonėms, kuriuos kamuoja hipertenzija. Beta gliukanas, randamas avižose, yra labai naudingas širdies sveikatai.
Galite valgyti ne tik avižų košę, pagardintą uogomis, vaisiais, riešutais ar daržovėmis, bet ir gaminti kitus patiekalus su avižomis – dėti į kepsnius, kepinius, troškinius.
Pistacijos
Valgydami riešutus galite sureguliuoti kraujo spaudimą – tai paprasta ir sveika bei lengvai įgyvendinama. Tai patvirtina daugybė tyrimų. Štai American Journal of Clinical Nutrition aprašyta, kad pistacijos efektyviai mažina kraujo spaudimą, taip pat jose gausu magnio, kalio, skaidulų, o visa tai turi teigiamą įtaką kraujospūdžiui.
Saujoje pistacijų jūs atrasite antioksidantų, kurie saugo ir nuo laisvųjų radikalų poveikio, vėžio rizikos. Skaninkite salotas, jogurtą, sriubas arba tiesiog valgykite vienas.
Vynuogės
Speciali vynuogių rūšis Concord yra ypatinga ne tik savo spalva, bet ir tuo, kad jose gausu polifenolių, gerinančių širdies sveikatą. American Journal of Clinical Nutrition praneša, kad naktinis kraujo spaudimas pagerėjo tiems žmonėms, kurie aštuonias savaites vartojo šių vynuogių sultis. Vynuogės yra puikus užkandis, tinka salotoms, padažams ar trintiems pusryčių kokteiliams, taip pat – įvairiems desertams.
Apelsinai
Apelsinų sultys ir apelsinai – puiki ryto pradžia. Svarbiausias šių vaisių privalumas – dideli magnio kiekiai, teigiamai veikiantys širdies ir kraujagyslių sveikatą. Be to, hesperidinas, kuris siejamas su kraujo spaudimo ir širdies bei kraujagyslių sistemos sutrikimų mažinimu, natūraliai aptinkamas apelsinuose ir apelsinų sultyse. Apelsinai tinka skanauti tiek vieni, tiek dėti į įvairias salotas, košes, kepinius.
Lęšiai
Tai puikus pasirinkimas, siekiantiems paįvairinti valgiaraštį ir pasijausti sveikiau. Tikinama, kad lęšiai padeda „pataisyti“ kraujo spaudimą, kadangi juose gausu skaidulų ir kalio. Viename tyrime, publikuotame British Journal of Nutrition, lęšiai buvo išskirti kaip mažinantys kraujospūdį.
Lęšiai ypač tinka košėms, troškiniams, kepsneliams ir įvairiems kitiems kulinariniams eksperimentams. Lęšiuose gausu augalinių baltymų, kurie ypač vertingi ir naudingi norintiems gyventi sveikiau.
Burokėliai
Burokėliai niekaip nesustoja išgyventi renesanso – šios šakninės daržovės tikros karalienės. Juose slypintis kalio ir magnio užtaisas puikiai kovoja su šokinėjančiu kraujospūdžiu, todėl skanaukite burokėlius į sveikatą. Na, o galimybė iš burokėlių pasigaminti netikėtų ir gurmaniškų patiekalų taip pat viliojanti. Galite virti, kepti, troškinti, gaminti salotas, įdaryti... Belieka atrasti tai, kas skaniausia. Burokėlių sultys taip pat įvardijamos kaip mažinančios kraujo spaudimą.