Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kauno klinikų medikai: Ir meningokokine infekcija užsikrėtusiam, ir 60 proc. kūno nudegusiam berniukams operacijos atliktos sėkmingai

Kauno klinikų medikai džiaugiasi, kad dviems ties mirties slenksčiu atsidūrusiems vaikams atliktos operacijos buvo sėkmingos. Trejų metų berniukui, nudegusiam 60 proc. kūno, antradienį buvo šalinama nudegusi oda ir jos vietoje persodinama sveika. Trečiadienį apmirę audiniai šalinti ir jo bendraamžiui, užsikrėtusiam meningokokine infekcija.
Jurijus Klebanovas ir Rytis Rimdeika
Jurijus Klebanovas ir Rytis Rimdeika / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Primename, kad birželio 7-osios naktį į klinikas per kelias valandas iš skirtingų šalies vietų buvo atvežti trys meningokokine infekcija užsikrėtę vaikai. Trejų metų mergaitė ryte mirė, penkerių berniukas sėkmingai sveiksta, o dėl trejų metų berniuko iš Gervėnupio (Kauno r.) gyvybės medikai kovojo beveik savaitę. Nors jo gyvybei pavojus nebegresia, klastingos infekcijos pasekmės liks visam gyvenimui. Galūnėse sutrikus kraujotakai, apmirė audiniai, taip pat – ir kauliniai. Juos reikia šalinti chirurginiu būdu.

Prieš savaitę į Kauno klinikas atvežtas dar vienas sunkus ligonis – beveik pusę kūno nudegęs trejų metų radviliškietis, kurį žaisdamas padegė brolis. Jo gyvybei pavojus taip pat nebegresia, tačiau laukia ilgas ir skausmingas gydymas.

Abiejų vaikų tėvai nenori, kad būtų viešinama informacija apie jų atžalų gydymo eigą, todėl Kauno klinikų gydytojai trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje papasakojo apie tai, kokios pasekmės yra, koks gydymas taikomas panašiais atvejais.

Mirštamumas – 80 proc.

„Meningokokinės infekcijos atvejais kartais taip atsitinka, kad būna galūnių nekrozė. Arba visos galūnės nekrozuoja, arba dalis jų. Tuomet reikalinga operacija ar kelios. Kartais pašalini pažeistus audinius, tačiau ligos eigoje nekrozuoja ir sveiki, tuomet reikia papildomų operacijų“, – pasakojo  Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos ortopedas traumatologas, kombusciologas (nudegimų gydymo specialistas) dr. Jurijus Klebanovas.

Geriausiu atveju, jei nekrozė vystosi tik odoje, tuomet po kurio laiko kraujo krešuliai nuo odos nukrenta ir žmogus vėl yra sveikas. Jei susirgimas yra sunkios formos, gyvas likęs žmogus turi susitaikyti su sunkia negalia.

„Uždegimai pakenkia kraujagysles, o gali būti pakenkiama ir visa galūnė – pakenkimo laipsnis ir lygis yra labai individualus ir priklauso nuo paciento. Kraujotakos sutrikimas laikinas, bet, pavyzdžiui, nekrozavę pirštai neatauga“, – aiškino J.Klebanovas.

Jam antrino Kauno klinikų direktorius operacinei medicinai, Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos vadovas prof. Rytis Rimdeika, pabrėžęs, kad kiekvienas užsikrėtusių meningokokine infekcija atvejis yra labai individualus. Reakcija į infekciją, gydymą priklauso nuo žmogaus imuninės sistemos, organizmo stiprumo.

Keturis dešimtmečiu rekonstrukcines operacijas darančio ir gydančio J.Klebanovo teigimu, sunkių komplikacijų atvejais meningokokine infekcija užsikrėtusių žmonių mirštamumas siekia net apie 80 proc.

Gydymas po nudegimo – keli metai

Kauno klinikų medikai sakė, kad į gydymo įstaigą per metus atvežami tik keli mažamečiai, kurių kūno nudegimai siekia 50 proc. ir daugiau.

„Per kelerius metus tik vienas vaikas mirė nuo nudegimų. Visus kitus pavyksta pagydyti. Jei nudegę daugiau nei 50 proc. kūno, gydymas – randų gydymas, odos rekonstrukcija – užtrunka kelis metus. Pats ūmios traumos nudegimo gydymas užtrunka apie 3 mėnesius“, – pasakojo J.Klebanovas.

Jis sakė, kad sužalotus audinius galima atkurti tik to paties žmogaus oda, kitų žmonių oda yra atmetama.

„Sintetinės dirbtinės odos yra per brangios, Ligonių kasos jų neapmoka“, – teigė R.Rimdeika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas