Kenčiantiems nuo migrenos: kokio maisto bei gėrimų vartoti, o ko – vengti?

Tie, kurie turi migreną, puikiai žino, koks tai nemalonus skausmas, galintis smarkiai paveikti gyvenimo kokybę. Tad siekiant išvengti migrenos priepuolių ar juos paretinti, verta peržvelgti savo mitybą.
Migrena
Migrena / 123RF.com nuotr.

Kas patinka migrenai

Siekiantiems išvengti migrenos priepuolių ar sumažinti jų tikimybę, patariama vartoti maisto, kuriame yra daug vitaminų, mineralų ir riebiųjų rūgščių, rašo healthline.com.

Pasirūpinkite, kad organizme netrūktų magnio, kurio gausu tamsiose žaliose lapinėse daržovėse, avokaduose ir tune. Tyrimai rodo, kad daugumai baltaodžių moterų magnis padeda sumažinti migreninius skausmus.

Pasirūpinkite, kad organizme netrūktų magnio, kurio gausu tamsiose žaliose lapinėse daržovėse, avokaduose ir tune.

Omega-3 riebiosios rūgštys taip pat padeda kenčiantiems nuo migrenos. Šių rūgščių gausu riebioje žuvyje, tokioje kaip sardinės, lašiša, taip pat įvairiose sėklose ir ankštinėse daržovėse.

Vandens trūkumas gali paskatinti įprastus ir migreninius galvos skausmus, tad pasirūpinkite, jog organizme netrūktų skysčių. Atminkite, kad jei jau jaučiate troškulį, tai rodo, jog organizmas yra dehidratavęs.

Taip pat daliai žmonių gali tikti ketogeninė dieta, siūlanti vartoti mažiau angliavandenių ir daugiau riebalų bei baltymų, ypač mėsos, kiaušinių, jūros gėrybių. Vis dėlto, tokia dieta tinka ne visiems, tad būkite atsargūs.

Vida Press nuotr./Sumuštiniai su avokadais
Vida Press nuotr./Sumuštiniai su avokadais

Kas nepatinka migrenai

Tam tikriems asmenims gali pagelbėti ir kai kurių maisto produktų eliminavimas, tarkime, saikingesnis druskos vartojimas arba žemo glikeminio indekso dieta.

Kiekvienas atvejis yra individualus, vis tik pastebėta, kad tam tikri maisto produktai bei gėrimai didesnei daliai žmonių gali paskatinti migreną. Tai – nitratų turintis maistas; taip pat perdirbtame maiste randamas priedas mononatrio glutamatas; pieno produktai ir ledai; pomidorai ir svogūnai; alus ir vynas; glitimas, randamas kviečiuose.

Taip pat migreną paskatinti gali histamino turintis maistas – fermentuoti produktai, džiovinti vaisiai, alkoholis etc. Tiraminas, kurio randama ilgai brandintame sūryje ir fermentuotuose produktuose, irgi ne migrenos draugas. Neretai turintiems migreną patariama vengti ir juodojo šokolado, riešutų, citrusinių vaisių, acto ir sojos.

Taip pat atkreipkite dėmesį, galbūt pastebite, kad migreną asmeniškai jums skatina tam tikras maistas ar gėrimai? Yra žmonių, kuriuos gali paveikti gausesnis saldiklių, ypač aspartamo, ir kitų maisto priedų vartojimas, tačiau tai būdinga ne visiems.

O štai dėl kofeino poveikio nesutariama – kai kurie žmonės pastebi, kad per didelis kofeino kiekis skatina migreninius skausmus. Tačiau yra ir atradusių, kad nedidelis kiekis kofeino jiems padeda išvengti migrenos, be to, kofeino yra ir kai kuriuose vaistuose nuo galvos skausmo. Taigi veikiausiai viskas priklauso nuo kofeino kiekio.

Kai kurie tyrimai rodo, kad problema gali būti ne pats maistas, o tai, kad žmogus išbūna per ilgai nevalgęs arba suvalgęs netinkamo maisto, dėl ko nukrenta cukraus kiekis kraujyje. Tad, kol pavalgoma, jau gali būti per vėlu – migrena jau būna susiaktyvavusi.

Apibendrinant, jei ketinate smarkiai keisti ar apriboti mitybą, eliminuojant tam tikrus produktus iš savo raciono, prieš tai pasitarkite su gydytoju ar dietologu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis