Kaip rašoma pranešime spaudai, sprendimas priimtas išanalizavus Marijampolės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų atlikto skubaus patikrinimo rezultatus. Patikrinimas pradėtas gavus vartotojo pranešimą, kad įsigijęs mėsos pusgaminį „Naminis kepsnys“, jo viduje rado baltos spalvos, panašų į švirkštą ir sunkiai iš mėsos gabalo ištraukiamą vamzdelį mėlynu kamšteliu.
Patikrinimo metu inspektoriai išsiaiškino, kad vartotoją išgąsdinęs vamzdelis – tai kepimui skirtas vienkartinis termometras (temperatūros indikatorius), parodantis, kada kepsnio viduje pasiekiama 700 C temperatūra ir mėsa jau iškepusi.
„Ruošiant didelius mėsos kepsnius visuomet pravartu žinoti, kad mėsa jau tikrai iškepusi ir saugi vartoti, tačiau šiuo atveju gamintojai persistengė. Visų pirma, maisto produktų gamyboje draudžiama naudoti ne maisto medžiagas, todėl šis indikatorius gal būt galėjo būti pridėtas prie gaminio pakuotės, o ne įkištas į jo vidų. Be to, gamintojai turėjo pasirūpinti tinkama informacija vartotojui, kam skirtas šis indikatorius ir kaip juo naudotis“, – pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Septilkienė.
Specialistės teigimu, vartotojo skundas pagrįstas ir aktualus, nes nepateikus informacijos apie maisto produkto pakuotėje, o tuo labiau pačiame produkte esančias nevalgomas jo dalis, produktas vartotojui gali tapti nesaugiu.
Atsižvelgus į šias specialistų išvadas, priimtas sprendimas iš rikos atšaukti visas netinkamai paženklintas mėsos pusgaminio „Naminis kepsnys“ partijas iš Estijos, o informaciją apie atvejį perduoti Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF.
UAB „Klaipėdos maisto mėsos produktai“ generlinio direktoriaus Evaldo Juodišiaus teigimu, mėsoje rastas daiktas yra kepimui skirtas temperatūros indikatorius.
Apie tai, kad toks indikatorius yra įdėtas į vidų turėjo informuoti lipdukas priklijuotas ant pakuotės, bet, deja, į parduotuves buvo išvežti keli vienetai produkcijos be lipdukų.
Temperatūros indikatoriai yra įsigyti iš amerikiečių kompanijos „Volk Enterprises, INC“. Ir atitinka visus higienos reikalavimus bei turi Europos Sąjungos sertifikatą.
Kai kepant mėsos temperatūra gaminio viduje pasiekia 70 laipsnių, iškilusi indikatoriaus galvutė parodo, kad gaminys iškepęs ir jį galima valgyti.
„Mes labai apgailestaujame, kad pirkėja neteisingai suprato temperatūros indikatoriaus paskirtį, bet iškilus klausimais ji iš karto galėjo kreiptis į mus ir ant pakuotės nurodytu telefonu ir gauti pilną informaciją.
Jeigu pirkėja vis dėl to nuspręs kreiptis į mus mes pasiruošę kompensuoti jos patirtus nuostolius, dėl to, kad ant pakuotės nebuvo lipduko.
Šiuo metu Veterinarijos Tarnyba vykdo tyrimą, kai mes būsime informuoti apie jų
sprendimą imsimės atitinkamų veiksmų“, - sakė E. Juodišius