Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kineziterapeutė: kaip liežuvio padėtis burnoje susijusi su knarkimu ir ydinga laikysena

Dėl netaisyklingos laikysenos ir su ja susijusių skausmų dažnai kaltinamas sėdimas darbas, mažas fizinis aktyvumas ar neteisingai pasirinkta sportas. Tačiau ar kada nors susimąstėte, kad mūsų laikyseną gali paveikti įprotis, kaip burnoje laikome liežuvį? „FaceMyo“ studijos įkūrėja, kineziterapeutė Vita Mozūraitienė teigia, kad liežuvis turi tiesioginę įtaką laikysenai, veido ir pečių srities skausmų atsiradimui, o taip pat sąkandžio problemoms, dantų griežimui bei knarkimui.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Liežuvio svarba mūsų kūnui tinkamai neįvertinta

V.Mozūraitienė pasakoja, kad, pradėjusi domėtis veidu iš estetinės pusės, atrado, jog šioje kūno vietoje kyla daug ne tik estetinių, bet ir medicininių problemų. Šiuo metu į specialistę kreipiasi žmonės, kenčiantys dėl veido ir žandikaulio skausmų, sąkandžio problemų, knarkimo, miego apnėjos, dantų griežimo ir pan. Pasak jos, viena iš šių sutrikimų priežasčių gali būti susijusi su netaisyklinga liežuvio padėtimi burnoje. Mat, kai liežuvis yra netaisyklingoje padėtyje, vargsta kiti veido raumenys, stipriai apkraunamas sąnarys.

Liežuvio svarba mūsų kūnui daug didesnė, nei mes įsivaizduojame. Jo pagalba ryjame seiles ir maistą, jis turi įtakos kvėpavimui, taip pat laiko veido karkasą. Ir, kaip paradoksaliai skambėtų, nuo šio raumens prasideda mūsų laikysena.

„Liežuvis – vienas svarbiausių ir stipriausių mūsų kūno raumenų, priklausantis priekinių giliųjų raumenų grupei, ir yra atsakingas už visą mūsų laikyseną. Tai pirmasis raumuo, kuris dalyvauja šioje grandyje. Remdamasis į gomurį, jis turi būti atrama visam kūnui. Jeigu liežuvis tinkamai neatlieka savo funkciją, ją kompensuoti turi kiti raumenys, kad išlaikytų kūną vertikalioje padėtyje. Kai atitaisoma liežuvio padėtis, žmogus natūraliai gali netgi nustoti kūprintis. Aišku, tai nėra panacėja, bet dažnu atveju – didelė pagalba laikysenai. Beje, vyksta ir atvirkščias procesas, kai laikysena veikia liežuvio padėtį. Jeigu žmogus dėl kokių nors priežasčių pradeda kūprintis, mūsų galva su kaklu pasislenka į priekį, dėl to pasikeičia žandikaulio padėtis, liežuviui nebelieka viršuje vietos ir jis nusileidžiasi žemyn“, – aiškino kineziterapeutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas