Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kineziterapeutė pataria: kaip išrinkti kuprinę vaikui ir koks pasirinkimas blogiausias

Artėjant Rugsėjo 1-ajai, tėvai kartu su vaikais skuba įsigyti mokyklai reikalingų daiktų. Tarp jų dažnai patenka ir kuprinė. Perkant ją pirmą kartą, gali kilti nemenkas galvos skausmas – kaip išrinkti tinkamiausią? Kineziterapeutė Sonata Martutaitienė išskiria, į ką būtina atsižvelgti renkantis ir kaip nepadaryti klaidų.
Mergaitė
Mergaitė / 123rf.com nuotr.

Kuprinę reikia rinkti kartu su vaiku

Kineziterapeutė S.Martutaitienė, stebėdama savo aplinką ir tai, kaip tėvai renka vaikams kuprines, atkreipia dėmesį, kad šiais laikais žmonės turi nemažai žinių, domisi bei stengiasi rasti geriausią variantą.

„Mano vaikų klasėse yra mažai tokių, kurie neturėtų ergonomiškos kuprinės. Šiandien tėvai tikrai supranta, kad vaiko laikysena ir stuburu reikia rūpintis nuo pirmų dienų. Žinoma, kartu atsižvelgiama į turimus finansus, bet dabar galima įsigyti ergonomiškų kuprinių už protingą kainą“, – tikina S.Martutaitienė.

Asmeninio albumo nuotr./Sonata Martutaitienė
Asmeninio albumo nuotr./Sonata Martutaitienė

Vardydama pagrindinius kriterijus, pagal kuriuos reikia rinktis kuprinę, specialistė išskiria būtinybę tą daryti kartu su vaiku tam, kad iš karto būtų galima įvertinti, ar ji tikrai tinka.

„Renkantis kuprinę, ją reikia uždėti ir pažiūrėti, kad nebūtų ilgesnė nei vaiko sėdmenys – turi būti iki jų. Dar būdami parduotuvėje bandykite viską sureguliuoti tinkamai. Petnešas reikia nustatyti taip, kad kuprinė būtų per vaiko liemenį – jeigu bus žemiau sėdmenų, tai mažametį vers atgal. Tokiu būdu vaikiški pasistumdymai ir žaidimai baigsis kritimu ant nugaros“, – perspėja S.Martutaitienė.

Anot kineziterapeutės, geriausia, kad kuprinė būtų stačiakampio arba kvadrato formos – reikėtų nesirinkti tokių, kurios būna per daug sukritusios. Be to, didelę reikšmę turi ir dirželiai, kurie apjuosia krūtinę bei pilvą.

„Kuo kuprinė labiau prispausta prie kūno, tuo tolygiau pasiskirsto jos svoris. Dirželių naudojimas yra patogus, nes apsaugo nuo tiesioginio spaudimo į vieną tašką. Tik, vėlgi, tėvai, juos reguliuodami, turi gerai patikrinti jų ilgį. Už dirželio turi laisvai užkišti pirštą, kad nebūtų visiškai užspausta. Tokiu atveju veržimas bus mažesnis ir neužspaus pečių juostos, – aiškina S.Martutaitienė.

– Taip pat svarbu, kad kuprinė turėtų kietą nugarėlę, kuri remtųsi į vaiko nugarą. Pagrindas turi būti pakietintas ir kartu paminkštintas – tai svorį paskirstys per visą nugarą. Petnešos turėtų būti paminkštintos bei plačios, kad neužspaustų pečių, nedarytų didelio spaudimo ant trapecijos, sprando. Kuo petnešos bus platesnės ir minkštesnės, tuo vaikui bus komfortiškiau.“

Specialistė pabrėžia, kad itin svarbu vaikui kuprinę nešioti taisyklingai – kitaip iš jos nebus naudos.

„Tėvai gali nupirkti brangią, gražią kuprinę, bet, jei vaikas nuolatos nešios ant vieno peties, kad ir kokia ji būtų ergonomiška, niekuo nepadės“, – atkreipia dėmesį S.Martutaitienė.

Kaip sako kineziterapeutė, kuprinė turėtų būti lengva ir sverti iki 1 kg. Tai būdinga ergonomiškoms kuprinėms – kai kurių svoris siekia, pavyzdžiui, 900 g.

„Papildomas svoris, kurį lemia vaikų daiktai, sukuria didelį sunkumą. Tikrai nereikia tiek kišenėlių, kiek kartais būna kuprinėse – kuo jų daugiau, tuo svoris didesnis. Vaikai suranda, ką į jas prikrauti, o ten turėtų būti tik knygos, maisto dėžutė. Šoninės kišenėlės reikalingos tik vandeniui, skėčiui. Daugiau nieko nereikia.

Vaikai dažnai prisigrūda smulkmenėlių ir kiekvieną kartą nešioja papildomą svorį, o tėvai apie tai nežino. Pastebėkite, ar vaikas linkęs daug prisikrauti daiktų. Protinga kartais vis patikrinti, kas yra kuprinėje“, – pataria S.Martutaitienė.

Tikrai nereikia tiek kišenėlių, kiek kartais būna kuprinėse.

Specialistės teigimu, nėra vieno standarto, koks turėtų būti maksimalus kuprinės su daiktais svoris. Vis dėlto, anot jos, kartais būna, kad kuprinė sveria gerokai daugiau nei 3 kg – tai jau yra per daug.

„Vaikai patiria nemažą augimo šuolį – kaulai, griaučiai auga, bet raumenys nespėja iš paskos vystytis. Nugaros iškrypimai dažniausiai ir pradeda progresuoti einant į 1–2 klasę. Iki tol vaikas būna laisvesnis, daugiau juda, keičia savo padėtis, o tuomet jį staiga pasodina 3–4 valandoms. Mažamečiui tai būna tiek emocinis, tiek fizinis suspaudimas.

Kita vertus, tėvai dabar stengiasi nuvežti ir pasiimti vaikus, paneša jų kuprines. Patys mokinukai sąžiningai kuprines pradeda nešioti maždaug 3–4 klasėje. Pirmokai tikrai labai globojami ir saugojami, todėl įtariu, jog žalos padaro ne tiek kuprinė, kiek sėdėjimas“, – svarsto S.Martutaitienė.

Kuprinė privalo būti tinkamai nešiojama

Kineziterapeutė tikina, kad sparčiau augančiam vaikui nebūtina kasmet pirkti naujos kuprinės – pavyzdžiui, ergonomiškos turėtų pakakti pirmiems dvejiems metams mokykloje. Tiesa, būtina nuolatos kuprinę tinkamai sureguliuoti.

„Kadangi vaikai auga, petnešas reikia tikrinti kas tris mėnesius. Svarbu atsižvelgti ir į sezoną – dabar, kai šilta, kuprinė sureguliuota vienaip, bet kai vaikas dėvės striukę ar žieminius drabužius, reikės pareguliuoti kitaip. Nėra taip, kad sureguliuoji rugsėjį ir vaikas nuolatos taip nešioja.

Be to, yra vaikų, kurie mėgsta nešioti kuprines ant vieno peties, todėl vienas diržiukas būna labiau ištampytas nei kitas. Vis patikrinkite, ar petnešos gerai sureguliuotos. Kartu aiškinkite vaikui, kad kuprinę reikia nešioti ant abiejų pečių, ji neturi spausti ar siekti sėdmenų – mokyklinukas jau pats pagal pojūčius turėtų galėti pasakyti, kada jis mano, jog reikėtų pareguliuoti.

Tėvams taip pats siūlau neatsipalaiduoti – kad ir kokia kuprinė būtų ergonomiška, svoris gana didelis, todėl, jei yra galimybė, paneškite ją už vaiką ir atiduokite tik mokykloje“, – pataria S.Martutaitienė.

123rf.com nuotr./Mokykla
123rf.com nuotr./Mokykla

Vyresnėse klasėse paaugliai dažnai mieliau renkasi laisvalaikio kuprines, kurios neretai neturi pakietintos nugarėlės ar dirželių aplink krūtinę, juosmenį. Anot specialistės, tai nėra itin tinkamas pasirinkimas.

„Aš pati sau visada renkuosi tokias kuprines, kurios turi kietesnį pagrindą, besiremiantį į nugarą. Turint medžiagines, kabančias kuprines yra žymiai didesnis spaudimas į pečius, nėra svorio pasiskirstymo. Dabar tikrai yra labai didelis kuprinių pasirinkimas – nesvarbu, kokio amžiaus esate, norėdami apsaugoti nugarą ir nesukelti įtampos pečių juostoje, rinkitės su plačiomis, paminkštintomis petnešomis, pakietinta nugarėle.

Svarbu atsižvelgti ir į rankinukus, nešiojamus per vieną petį. Jeigu jis mažas ir nėra didelio svorio, dar nieko tokio, bet jeigu yra su ilga rankena, ten daug visko prikraunate, stuburas labai greitai ima krypti į „S“ formos skoliozę, nes petys iškeliauja į vieną pusę, o dubuo – į kitą. Dabar tokios rankinės nebėra tiek madingos, kiek buvo vienu metu, bet tai yra pats blogiausias pasirinkimas“, – įspėja S.Martutaitienė.

Kineziterapeutė priduria, kad, renkant kuprinę pirmai klasei, geriau pirkti aukštesnę, nes vaikai naudojasi didesniais, A4 formato vadovėliais. Tad reikėtų įsivertinti, ar į kuprinę tikrai viskas telpa, niekas nesusispaudžia.

„Tėvai dažnai įsivaizduoja, kad, jeigu nupirks labai brangią, ergonomišką kuprinę, viskuo jau bus pasirūpinta. Jei vaikas nesupras, kaip ją tinkamai nešioti, nieko nebus. Deja, kartais kuprinės grožis paima viršų“, – sako S.Martutaitienė.

Tėvai dažnai įsivaizduoja, kad, jeigu nupirks labai brangią, ergonomišką kuprinę, viskuo jau bus pasirūpinta.

Išrinkus netinkamą kuprinę ar blogai ją nešiojant, anot specialistės, labiausiai kenčia vaiko griaučiai ir raumenų sistema. Be to, dėl užspaustos diafragmos, pečių bei kaklo apsunkėja kvėpavimas.

„Žiūrint realistiškai, vaikai dabar kuprinių nenešioja itin dažnai. Nėra taip, kaip būdavo seniau, kai toli važiuodavo iki mokyklos, daug eidavo. Ypač 1–2 klasėje jiems tikrai yra šiltnamio sąlygos, – mano S.Martutaitienė. – Vis dėlto patys vaikai turi suprasti, kad kuprinę reikia užsidėti tinkamai – nesvarbu, kad trumpam. Tai turi būti įprotis.

Būna, kad skubėdami vaikai dažnai užsimeta kuprinę ant vieno peties, o kitas tuomet iškeliauja į šoną. Kai tai vyksta diena iš dienos, svoris kitaip pasiskirsto, o problema per ilgesnį laikotarpį įsivažiuoja. Vėliau tokio įpročio labai sunku atsikratyti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas