Mitybos specialistai teigia, kad saldumynus reikėtų valgyti tik per šventes. Tortai, bandelės, šokoladas – nekasdienis maistas, juolab jais nevalia mėgautis iškart po sočių pietų ar vakarienės. Pagal maisto derinimo principus desertą galima valgyti tik tarp valgymų. Jei esate įpratusi po kepsnio ir lėkštelės sriubos pasimėgauti torto gabalėliu, anksčiau ar vėliau turėsite sveikatos sutrikimų. Pasak natūropatų, taip maitinantis pirmiausia išsiderina virškinimo sistema. Blogai virškinamas ir pasisavinamas maistas ilgainiui sutrikdo visą medžiagų apykaitą: prasčiau funkcionuoja vidaus organai, kaupiasi toksinai ir šlakai. Be to, daugelis saldumynų yra bevertės kalorijos, nuo kurių it ant mielių auga svoris.
► Kelia pavojų sveikatai
Saldumynai kenkia ne tik figūrai, bet ir kasos veiklai, nes sukelia staigius cukraus kiekio svyravimus kraujyje. Dėl to galite susirgti II tipo cukriniu diabetu (jį sukelia ir nutukimas). Su įvairiais pyragėliais, kepinėliais, spurgomis, vaisvandeniais suvalgome daug vadinamojo paslėpto cukraus. Statistika rodo, kad per metus žmogus jo suvartoja nuo 35 iki 40 kilogramų.
Saldumynuose esantis cukrus labai kenkia dantų emaliui – yra viena iš dantų ėduonies atsiradimo priežasčių. JAV mokslininkų ištirta, kad piktnaudžiavimas saldumynais mažina seksualinį aktyvumą, nes sutrikdo lytinių hormonų testosterono ir estrogenų gaminimąsi. Didina riziką susirgti krūties vėžiu, mažina vaisingumą, skatina blogojo cholesterolio gamybą kraujyje. Naujausi mokslininkų tyrimai rodo, kad per didelis kiekis saldumynų išbalansuoja žarnyno mikroflorą. Trūkstant gerųjų bakterijų, silpsta organizmo atsparumas.
► SOS! Blogieji riebalai
Ne paslaptis, kad į tortus, pyragus, spurgas gamintojai dažniausiai deda pačius prasčiausius hidrogenizuotus riebalus – tepiuosius riebalų mišinius, margariną. Mitybos specialistų teigimu, hidrogenizuoti riebalai gaunami cheminiu būdu, pakeičiant augalinio aliejaus formulę. Toks aliejus tampa kietuoju margarinu, kurio gamybos procese susidaro įvairių cheminių junginių, tarp jų ir nuodingų medžiagų. Tai – nenatūralus produktas, kurio, kaip teigiama, žmogaus organizmas negali pasisavinti.
Nesuvirškinti riebalai kaupiasi ant kraujagyslių sienelių, todėl didėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Be to, organizmas į neatpažintus riebalus reaguoja kaip į svetimkūnį. Norėdama jį neutralizuoti, imuninė sistema priversta dirbti didesniu pajėgumu – silpsta jos veikla. Dėl to piktnaudžiaujant saldumynais, pagamintais su hidrogenizuotais riebalais, sintetiniais maisto priedais, gali prasidėti alergija, kraujagyslių uždegimai, autoimuninės sistemos ligos.
► Rinkitės sveikesnius desertus
Užuot suvalgiusi pieninio šokolado, rinkitės gryną juodąjį, kuriame kakavos yra ne mažiau kaip 70 proc. Jame mažiau cukraus. Tikras šokoladas burnoje tiesiog ištirpsta ir nesivelia. Nors jis kaloringas, jame gausu ir naudingųjų medžiagų. Mokslininkų ištirta, kad juodajame šokolade esantys flavonoidai mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei vėžiu. Be to, juodajame šokolade daug teobromino, kuris stimuliuoja organizmą, saugo nuo depresijos ir žvalina. Sveikam žmogui saugi kasdienė dozė – ne daugiau kaip 30 kcal turintis juodojo šokolado gabalėlis. Didesnės dozės sukels priešingą poveikį.
Puiki alternatyva saldumynams – džiovinti vaisiai ir sakingai vartojamas medus. Juose gausu senėjimą stabdančių antioksidantų. Taip pat tinka vaisių salotos, pudingai, įvairių skonių želė.
► Kiek kalorijų yra kai kuriuose saldumynuose (100 g):
Juodajame šokolade – 545 kcal
Saulėgrąžų chalvoje – 494 kcal
Šokoladiniame batonėlyje „Twix“ – 490 kcal
Pieniniame šokolade su įdaru – 537 kcal
Kozinake su saulėgrąžomis – 464 kcal
Kozinake su sezamais – 437 kcal
Dribsnių sausainiuose – 467 kcal
Sausainiuose su riešutais – 466 kcal
Pyrage su varške – 275 kcal
Sluoksniuotos tešlos pyragėlyje su obuoliais – 245 kcal
Arbatiniuose traškučiuose – 385 kcal
Šokoladiniuose zefyruose – 421 kcal
Pudinge su vaisių sultimis – 84 kcal