Kodėl jaučiame alkį? Maisto ekspertė įvardijo priežastis ir patarė, kaip jį nugalėti

Siekdami išvengti alkio, dažnai nešiojamės užkandžių dėžutes ar stengiamės sočiai pavalgyti pusryčių, pietų ir vakarienės metu. Visgi Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, atkreipia dėmesį, kad maisto pilna lėkštė toli gražu nereiškia didesnio sotumo jausmo, nes priežasčių, kodėl jaučiame alkį, yra daugybė. Maisto ekspertės teigimu, žinant šias priežastis ir būdus, kaip jų nebepraktikuoti kasdienybėje, galime išvengti šio nemalonaus pojūčio.
Ką čia galėčiau pasigaminti šiandien?
Ką čia galėčiau pasigaminti šiandien? / Shutterstock nuotr.

„Sotumo jausmas reikšmingai prisideda prie mūsų geros savijautos: tuomet jaučiamės energingesni, geriau nusiteikę.

Tuo tarpu alkis sukelia priešingus jausmus – turime mažai noro aktyvioms veikloms, sunkiau sukoncentruojame dėmesį į darbus. Natūralu, kad to išvengti norime kiekvienas. Alkio priežasčių yra įvairių, tačiau jas žinant, pokyčiams pasiekti tereikia kiek pakoreguoti įpročius. Tai padarius, gera savijauta taps kasdienybe“, – sako maisto ekspertė.

V.Juodkazienė dalijasi 5 priežastimis, kurios gali lemti alkio jausmą, bei siūlo, kaip jų išvengti.

Per mažai valgote. Žalumynų kokteilis pusryčiams ir lengvos salotos pietums – regis, tobulas valgio derinys, kuris suteiks naudingų maistinių medžiagų ir jėgų visai dienai. Visgi ekspertė atkreipia dėmesį, kad per menkas suvartojamų kalorijų kiekis gali lemti užklumpantį nemalonų alkio jausmą.

To išvengti nėra sudėtinga. Pavyzdžiui, į ryte ruošiamą kokteilį įmaišykite avižų dribsnių, pagardinkite riebalų šaltiniu vadinamu avokadu, o pietums valgomus patiekalus praturtinkite baltymų turinčiais avinžirniais. Taip ne vien pagardinsite įprastus valgius, bet ir organizmą sustiprinsite papildomais vitaminais ir mineralais.

„Pastebime, kad lietuviai noriai perima Rytų šalių tendenciją vartoti daugiau sveikatai palankių prieskonių, daržovių ir ankštinių kultūrų. Vos pristatėme egzotiškąjį avinžirnių karį, jis iš karto sulaukė dėmesio. Jį sudaro avinžirniai su pomidorais, svogūnais, morkomis bei kokosų pienu, pagardinti geltono kario pasta, česnakais, imbierais ir išraiškingais rytietiškais prieskoniais. Avinžirniai yra labai maistingi ir suteikia ilgą sotumo jausmą, todėl pavalgius patiekalų su avinžirniais kils mažesnė pagunda užkandžiauti“, – sako V.Juodkazienė.

Renkatės mažesnį sotumo jausmą sukeliančius produktus. Parduotuvėse galima rasti skirtingų rūšių makaronų, ryžių, duonos, tad jei alkio jausmas yra dažnai lydintis pojūtis, verta išbandyti sveikesnes ir sotesnes šių produktų alternatyvas. Kaip žinoma, viso grūdo produktuose yra gerokai daugiau skaidulų, kurios užtikrina ilgesnį sotumą.

Taigi, kito apsipirkimo metu pabandykite atrasti savo skonį atitinkančius viso grūdo makaronus, vietoje baltų ryžių – ilgagrūdžius basmati, o duoną rinkitės viso grūdo su sėklomis. Nustebsite pamatę, kad toks pats produkto kiekis suteikia daugiau sotumo ir energijos.

Vida Press nuotr./Makaronai su daržovėmis
Vida Press nuotr./Makaronai su daržovėmis

Alkio jausmo sukėlėjas – nuobodulys. Turbūt kiekvienam yra tekę atsidurti situacijoje, kai sėdint namie kas valandą siekiame naujo užkandžio. Pripažinkime, retai kada taip atsitinka dėl to, nes skrandis ūžia, dažniausiai tai – nuobodulio sukeliamas nesąmoningas veiksmas.

Kiekvieną kartą, kai jaučiate atsidūrę tokioje situacijoje, pagalvokite, ar šiuo metu jus kamuoja alkis, ar viso labo veiklos trūkumas? V.Juodkazienė pataria – pamažu šiltėjant orams, rinkitės pasivaikščiojimus gryname ore, kurie ne vien prablaškys, bet ir veiksmingai numalšins užkandžiavimo įprotį.

Rinkitės pasivaikščiojimus gryname ore, kurie ne vien prablaškys, bet ir veiksmingai numalšins užkandžiavimo įprotį.

Valgote ne todėl, kad norite, o todėl, nes tai daro aplinkiniai. Gyvenant šeimoje ar su antrąja puse valgymo įpročiai dažnai derinasi prie kitų šeimos narių mitybos režimo. To pasekmės ne visada yra teigiamos, nes tuomet įsivaizduojame pradedą jausti alkio jausmą, kai aplinkiniai valgo ar mums pasiūlo ką nors išbandyti.

Kitą kartą, išgirdę tokį ar panašų pasiūlymą, paklauskite savęs, ar tikrai norite papildomai valgyti, galbūt tai – viso labo nesąmoningas veiksmas, kurio vėliau gailėsitės? Labai svarbu jausti savo organizmą ir poreikius, o valgyti ne tada, kai jums siūloma, o tada, kai jaučiate tam poreikį.

Per mažai laiko skiriate miegui. Apie miego būtinybę daug pasakoti nereikia – jis yra būtinas fiziniam pajėgumui palaikyti, užtikrina normalią smegenų ir širdies veiklą, palaiko stabilų kūno svorį. Pasirodo, skirdami per mažai laiko miegui taip pat padidinate galimybę dienos metu jausti alkį. Kodėl?

Miego trūkumas lemia alkį slopinančio hormono leptino trūkumą, tuo tarpu alkį stimuliuojančio hormono grelino lygis pakyla. Tad stenkitės savo dienas suplanuoti taip, kad turėtumėte pakankamai laiko poilsiui, taip pat – ir miegui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų