Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl norisi saldaus? Kalta ne tik mityba

Būna dienų lyg tyčia, kai, regis, be gabalėlio šokolado, sluoksniuotos bandelės su kremu ar varškės pyrago sugrius pasaulis. Tuomet nė motais mitybos specialistų patarimai, kad verčiau saldumynus laikyti kuo atokiau nuo savęs ar juos keisti sveikesne alternatyva, kaip antai, vaisiais ar uogomis... Kaip kovoti su potraukiu saldumynams ir kodėl gi jų taip norime?
Moteris ir saldumynai
Moteris ir saldumynai / Fotolia nuotr.
  • Trūksta chromo. Sakoma, kad šio mikroelemento trūkumas sukelia tikrą saldumynų parduotuvių šturmą. Taip yra todėl, kad chromas reguliuoja gliukozės patekimą į iš kraujo į ląsteles, ir taip užtikrina, kad būtume energingi, na, o priešingtu atveju, norėsis kažko saldesnio. Kad nekiltų noras per daug apsalti, pasistenkite į racioną įtraukti vištienos, jautienos, žuvies, perlinių kruopų, pomidorų, vyšnių, obuolių, pilno grūdo duonos – tai produktai, kuriuose gausu chromo. Tikėtina, kad aprūpinusios savo organizmą šio mikroelemento atsargomis, sugebėsite pasipriešinti saldumynų traukai.
  • Nevalgote pietų. Geriausia valgyti reguliariai, nors šiais laikais, kai nuolatos skubame, tai padaryti nėra taip paprasta. Už tai visuomet pravartu rankinėje nešiotis obuolį, bananą, indelį varškės ar grūdų batonėlį, kuris padėtų numalšinti alkį. Organizmas daugiausia energijos turi gauti iki 16-17 valandos, o praleidusios pietus, mes ją sumažiname iki minimumo. Alkis tuomet šokteli į viršų, ir pajuntame nenumaldomą norą paskanauti ko nors saldaus.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Raugintų kopūstų dieta - viena efektyviausių žiemą
Soda - nuo prakaitavimo ir antsvorio
Oda atspindi jūsų įpročius

  • Padidintas protinis krūvis. Greičiausiai ne vienai jūsų teko sunkiai darbuotis ir generuoti įvairiausias idėjas, ieškoti kūrybinių sprendimų ar paskutines akimirkas plušėti prie itin svarbaus projekto. Šiuo atžvilgiu maistas turi didelės įtakos, kadangi smegenų darbui išnaudojama 15-20 proc. energijos, kurią gauname su maistu. Atrodo, kad užtenka suvalgyti kažko saldaus, ir darbas einasi lyg sviestu patepta. Tačiau būkite atsargios, kadangi greit priprasite stimuliuoti smegenų veiklą saldėsiais, o po to liūdėsite dėl išsipūtusios talijos. Bandykite ieškoti kitokių sprendimų ir į valgiaraštį įtraukite kruopų, ankštinių daržovių, grūdėtos duonos.
  • Maitinatės netinkamai arba labai save ribojate. Pavyzdžiui, suvartojate itin mažai kalorijų arba valgote tuos pačius produktus ir nesistengiate paįvairinti savo mitybos. Didelį vaidmenį atlieka ir tai, kad sau draudžiate suvalgyti, tarkime, net mažiausią gabalėlį šokolado. Taigi organizmas pradeda ieškoti būdų, kaip atgauti prarastą energiją, ir atsiunčia jums ženklą, prašantį ko nors saldaus. Ką daryti? Visų pirma, nedarykite didžiulių tarpų tarp valgymų, užkandžiaukite bent kas 3-4 valandas, nesilaikykite mažo kaloringumo dietų, stebėkite, kad maiste, kurį valgote, būtų pakankamai baltymų ir gerųjų angliavandenių.
  • Stresas ir prasta nuotaika. Tokia savijauta būdinga kone kas antram žmogui, todėl saldumynai tampa lyg paguoda, dėl kurios turėtume pasijusti geriau. Tačiau ar visada taip? Gerą nuotaiką palaiko serotoninas ir endorfinas, o kai jų lygis organizme krinta, tam pasitelkiami saldumynai juos sugrąžina į reikiamus rėmus. Vadinasi, emociškai jaučiamės geriau. Tačiau, kad ir fiziškai būtų smagiau, verčiau pasportuokite, pajudėkite, paskanaukite produktų, turinčio magnio. Ir dar šis tas – suvalgykite kelis bananus: juose atrasite nuotaiką pakeliančio hormono – serotonino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais