Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl pomidorus patariama apdoroti prieš valgant ir kitos 5 naudos sveikatai

Pomidorai būtent šiuo metu išgyvena aukso amžių – noksta tiek lauke, tiek šiltnamyje ir gali apdovanoti ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir nauda sveikatai. Kokiomis naudingomis savybėmis jie pasižymi ir kaip juos valgyti, kad gautume daugiausia maistinių medžiagų ir vitaminų?
Įvairių spalvų pomidorai
Įvairių spalvų pomidorai / Vida Press nuotr.

Kaip rašo goodhouse.ru, pomidorai dažniausiai įtinka ir tiems, kurie sako nemėgstantys vaisių ir daržovių. Mitybos specialistas Jonny Bowdenas, 15 knygų autorius, tarp kurių ir „Smart Fat: Eat More Fat, Lose More Weight, Get Healthy Now!“, sako, kad geriausia ir naudingiausia sveikatai pomidorus valgyti apdorotus.

Pasirodo, kad pomidoruose gausu antioksidanto likopeno, kovojančio su stresu, vėžiu, gerinančio širdies sveikatą. Apdorotuose pomidoruose likopeno yra kur kas daugiau ir mūsų organizmui jį lengviau įsisavinti.

123RF.com nuotr./Pomidorai
123RF.com nuotr./Pomidorai

Pomidorai – skaisčios odos draugai

Be to, kadangi pomidoruose yra vitaminų A, C, K ir jau minėto antioksidanto likopeno, odai jie daro itin teigiamą įtaką:

  • kovoja su UV spinduliais, kurie skatina pigmentinių dėmių, raukšlių susidarymą, sendina;
  • skatina ląstelių regeneraciją, turi įtakos odos grožiui, išvaizdai, spalvai;
  • dalyvauja kolageno gamyboje, todėl oda spindi, atrodo lygesnė, šviesesnė;
  • o apie tai, kad vitaminai A ir C yra tikri odos draugai, ir aiškinti nereikia – jie suteikia jai stangrumo, švytėjimo, saugo nuo neigiamo aplinkos poveikio.

Pomidorai gali pagerinti širdies sveikatą

Likopenas ne tik suteikia tokią gražią spalvą pomidorams. Jo galia kur kas didesnė. Jau paminėjome įtaką odos grožiui, tad pridėkime ir širdies sveikatą. Kaip teigia tyrimai, likopenas širdies ir kraujagyslių sistemą veikia keliais būdais – gali padėti sureguliuoti kraujospūdį, sumažinti aterosklerozės riziką, taip pat „blogojo cholesterolio“ ir trigliceridų kiekį.

Užkerta kelia vėžio rizikai

Mitybos specialistas J.Bowdenas sako, kad tyrimų duomenimis, pomidoruose esantis likopenas sumažina onkologinių ligų, tokių kaip prostatos, krūtų, plaučių, skrandžio, storosios žarnos vėžys, riziką.

Vitaminų dozė

Pomidoruose gausu įvairių vitaminų, tačiau vitaminas C ir kalis mūsų organizmui suteikia tikrai daug naudos. Įdomu ir tai, kad pomidorų tyrėje ir pastoje kalio yra daugiau nei šviežiuose pomidoruose. Beje, vidutinis pomidoras turi 292 mg kalio, o vidutinis bananas – 422 mg.

Kalis spartina medžiagų apykaitą ir užtikrina sklandžią širdies veiklą, saugo mus nuo streso, stiprina nervinę sistemą. Jeigu kalio trūksta, tuomet galite jausti nuovargį, raumenų skausmus, mėšlungį, vidurių užkietėjimą, ir, žinoma, širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus. Todėl verta žinoti, kad kalio mes daugiausia netenkame su prakaitu ir, jeigu gyvename itin aktyviai, turėtume nepamiršti į racioną įtraukti tų produktų, kuriuose šio mikroelemento yra su kaupu.

Teigiama įtaka virškinimui

Pomidoruose gausu ląstelienos (vidutiniame – apie 1,5 g), vadinasi, mūsų organizmas tik padėkos už vieną kitą porciją pomidorų. Ląsteliena teigiamai veikia virškinamąjį traktą, be to, padeda ilgam palaikyti sotumo jausmą.

Ir dar vienas patarimas: svarbu pomidorus vartoti saikingai, nes per didelis jų kiekis nėra dovana sveikatai. Na, o kad jie išliktų skanūs, geriau nelaikykite šaldytuve. Patariama pomidorus visada laikyti kambario temperatūroje, kad jie išsaugotų naudingąsias medžiagas ir antioksidantus, kuriuos praranda šaldytuve.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas