Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl prieš menstruacijas kartais skauda dantenas?

Menstruacijos nėra pats maloniausias, kas mėnesį pasikartojantis etapas moters gyvenime. Be skausmo, maudimo pilvo apačioje, galvos skausmų, kai kurias moteris dar vargina ir dantenų skausmas, dažniau būdingas prieš pat ciklo pradžią. Ši būklė dar vadinama menstruaciniu gingivitu.
Dantenų skausmas
Dantenų skausmas / 123RF.com nuotr.

Gingivitas yra dantenų, minkštojo audinio aplink dantis, uždegimas. Paprastai gingivitas yra ankstyvos stadijos dantenų liga, kurią sukelia per didelis dantų apnašų kiekis. Gingivito rizikos veiksniai yra prasta burnos higiena, rūkymas, cukrinis diabetas ir kt. Tačiau menstruacinis gingivitas yra susijęs su moteriškais lytiniais hormonais menstruacinio ciklo metu.

Kas sukelia menstruacinį gingivitą?

Menstruacinis gingivitas yra siejamas su moters lytinių hormonų pokyčiais menstruacinio ciklo metu. Hormonų estrogeno ir progesterono padidėjimas, atsirandantis prieš pat mėnesines, gali suaktyvinti dantenų kraujotaką, todėl dantenos tampa jautresnės apnašoms ir bakterijoms.

Tačiau šie hormoniniai pokyčiai yra laikini. Menstruacinio ciklo metu estrogeno ir progesterono kiekis padidėja liutealinės fazės metu, kuri paprastai įvyksta po ovuliacijos, t. y. 14 dienų prieš menstruacijas. Šių hormonų kiekis sumažėja iškart prasidėjus mėnesinėms.

Kaip atpažinti šią būklę?

Jau dvi savaites prieš mėnesines galite pastebėti ryškiai raudonas, patinusias dantenas. Net ir nedideli apnašų kiekiai gali sudirginti dantenas, atsiradus šiems hormoniniams pokyčiams. Dantenos gali ne tik parausti, bet ir kraujuoti, ypač valantis dantų šepetėliu ir naudojant siūlą.

Kai kurios moterys jaučia dantenų skausmą. Tačiau net ir jaučiant šiuos simptomus svarbu laikytis kasdienės burnos higienos, nes tai gali padėti sumažinti dantenų uždegimą ir kraujavimą, taip pat išvengti rimtesnių dantenų ligų.

Kada metas kreiptis į odontologą?

Gingivito simptomai paprastai nėra sunkūs ir išnyksta po menstruacijų. Tačiau galite pasikalbėti su savo gydytoju odontologu, kuris patars, kaip palengvinti šios būklės simptomus. Jei jie tęsiasi net ir mėnesinių metu ar joms pasibaigus, tai gali būti rimtesnės dantenų ligos arba gingivito, nesusijusio su hormonų pokyčiais, požymis.

Odontologas padės išsiaiškinti šios ligos priežastį. Anksti pastebėjus gingivitą galima jį suvaldyti, taikant tinkamą gydymą, taip išvengiant galimų komplikacijų.

Ar menstruacinis gingivitas išgydomas?

Prasidėjus mėnesinėms gingivito simptomai turėtų netrukus išnykti. Patariama kasdien valyti dantis itin minkštu šepetėliu, fluoro turinčia pasta, švelniai naudoti tarpdančių siūlą kaskart po valgio, burnos skalavimo skystį bei kitas jums priimtinas dantų priežiūros priemones.

Tinkama burnos higiena padės sumažinti apnašų ir bakterijų kaupimąsi bei leis išvengti uždegimo ar galimos infekcijos. Reguliarus apsilankymas pas gydytoją odontologą (bent kartą per pusmetį ar per metus, priklausomai nuo dantų būklės) taip pat gali padėti sumažinti menstruacinio gingivito simptomus.

Kiti hormoniniai pokyčiai, susiję su gingivitu

Menstruacinis ciklas nėra vienintelis laikas, kai hormonai daro įtakos gingivito atsiradimui.

  • Lytinis brendimas

Padidėjęs estrogeno ir testosterono kiekis vaikams ankstyvoje paauglystėje iki brendimo gali sukelti padidėjusį dantenų jautrumą. Vadinamasis brendimo gingivitas anksčiau pasireiškia paauglėms mergaitėms, berniukams – gerokai vėliau.

  • Geriamieji kontraceptikai

Vartojant geriamuosius kontraceptikus, gali padidėti moteriškų lytinių hormonų lygis, panašus į natūralų menstruacinį ciklą, taip pat gali atsirasti kolageno kaupimasis dantenose. Šie pokyčiai gali sukelti dantenų jautrumą ir dantenų uždegimą. 2019 m. atliktas tyrimas rodo, kad moterims, kurios ilgiau nei 18 mėnesių vartojo kontraceptines tabletes su estrogeno ir progestino deriniu, gali būti didesnė dantenų kraujavimo ir uždegimo tikimybė.

  • Nėštumas

Hormoniniai pokyčiai nėštumo metu taip pat yra susiję su gingivitu, tačiau skiriasi simptomų trukmė. Kitaip nei menstruacinis gingivitas, nėštumo gingivitas gali tęstis kelis mėnesius. Ši būklė gali pasireikšti nuo antrojo iki aštuntojo nėštumo mėnesio. Odontologas net gali parekomenduoti nėščiajai valyti dantis dažniau nei dukart per dieną.

Parengta pagal: Health.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas