Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kokią įtaką mūsų širdžiai turi miego trukmė

Jei norite, kad širdis būtų sveika, būtinas kokybiškas ir pakankamas nakties poilsis, skelbiama CNN naujausiame tyrime.
Žadintuvas
Žadintuvas / 123RF.com nuotr.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) duomenimis, širdies ir kraujagyslių ligos yra viena pagrindinių mirčių priežasčių ne tik Amerikoje, bet ir visame pasaulyje. Vidutiniškai kas 34 sekundes nuo jų mirštama Jungtinėse Valstijose.

Dar 2022 metų vasarą Amerikos širdies asociacija įtraukė miego trukmę į Širdies ir kraujagyslių sveikatos kontrolinį sąrašą, dabar vadinamą „Life’s Essential 8“. Šios mokslu pagrįstos gairės buvo sukurtos siekiant padėti žmonėms pagerinti savo širdies sveikatos būklę.

Tam rekomenduojama laikytis 8 dalykų:

  1. Nerūkykite arba meskite rūkyti.

  2. Valgykite subalansuotą maistą.

  3. Būkite aktyvūs.

  4. Kontroliuokite savo kūno svorį.

  5. Valdykite savo kraujospūdį.

  6. Reguliuokite cholesterolio kiekį kraujyje.

  7. Sumažinkite cukraus kiekį kraujyje.

  8. Gerai išsimiegokite.

Kolumbijos universiteto Mailmano visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkų atliktas tyrimas rodo, kad širdies ir kraujagyslių sveikatos gairės veiksmingiau prognozuoja širdies ligų riziką, jei jos apima ir miegą. Atlikdami JAV širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių tyrimą, vadinamą Multi-Etnic Study of Atherosclerosis arba MESA, mokslininkai ištyrė 2000 vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonių miego įrašus.

Išsamaus miego tyrimo metu dalyviai turėjo užpildyti apklausą apie savo miegą, nešiojo prietaisą, kuris matavo jų miegą septynias dienas, ir atliko vienos nakties tyrimą, kurio metu mokslininkai galėjo stebėti, kaip žmogus miega.

Kaip teigiama tyrime, dauguma dalyvių turėjo prastus miego įpročius. Nustatyta, kad apie 63 proc. jų miegojo mažiau nei septynias valandas per parą, o 30 proc. – mažiau nei šešias valandas. Remiantis CDC, optimali suaugusiojo miego trukmė turėtų būti nuo septynių iki devynių valandų.

Tie, kurie miegojo mažiau nei septynias valandas, turėjo daugiau širdies ligų rizikos veiksnių.

Žmonės, kurie miegojo mažiau nei septynias valandas per parą, turėjo didesnę nereguliaraus miego, pernelyg didelio mieguistumo dieną ir miego apnėjos tikimybę. Tiksliau, beveik pusė tyrime dalyvavusių žmonių turėjo vidutinio sunkumo ar sunkią miego apnėją. Daugiau nei trečdalis pranešė apie nemigos simptomus, o 14 proc. prisipažino jaučiantys pernelyg didelį mieguistumą dieną.

Tie, kurie miegojo mažiau nei septynias valandas, turėjo daugiau širdies ligų rizikos veiksnių, tokių kaip nutukimas, antro tipo cukrinis diabetas ir aukštas kraujospūdis. Kiti tyrimai taip pat parodė ryšį tarp trumpo miego ir lėtinių ligų išsivystymo.

„Vis daugiau įrodymų, kad asmenys, kurie nepakankamai miega, dažnai turi ir netinkamus mitybos įpročius. Miego metu vyksta atstatomieji procesai, kurie, be kitų dalykų, gamina ir reguliuoja hormonus, dėl kurių galite jaustis sotūs arba alkani. Be to, prastas miegas taip pat yra susijęs su mažesniu fiziniu aktyvumu“, – teigė tyrimo autorius Nouras Makaremas, Mailmano visuomenės sveikatos mokyklos epidemiologijos docentas.

Taigi, tiek miegas, tiek prasta mityba, tiek judėjimo trūkumas yra susiję su daugybe širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių (įskaitant ir psichologinius). Nekokybiškas, per trumpas miegas gali padidinti streso lygį ir depresijos riziką, kurios neigiamai veikia širdies sveikatą.

Los Andželo Charleso R.Drew medicinos ir mokslo universiteto slaugos mokyklos docentės Sharon Cobb teigimu, svarbu, kad šeimos gydytojai atsižvelgtų į miego trukmę ir kokybę, vertindami bendrą paciento sveikatą. Ji tikisi, kad būsimi moksliniai tyrimai suteiks papildomų įrodymų apie ryšį tarp geros sveikatos ir kokybiško miego bei paskatins gydytojus dažniau užduoti pacientams klausimus, susijusius su miegu.

„Gydytojai matuoja jūsų kraujospūdį, klausia, kaip maitinatės, ar sportuojate, bet nedažnas pasiteirauja, kaip miegate naktimis. O derėtų! Kokybiškas ir pakankamas miegas yra būtinas, norint turėti sveiką širdį ir gerą savijautą“, – patikino doc. S.Cobb.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas