„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kokie maisto produktai sukelia dar didesnį alkį?

Specialistė Alex Caspero sako, kad ilgam sotumo jausmą užtikrina riebalai, ląsteliena ir baltymai bei pabrėžia: „Patiekalai be šių ingredientų greičiausiai jus paskatins ieškoti kuo dar galite pamaloninti savo skrandį“.
Pikantiški rauginti agurkėliai
Pikantiški rauginti agurkėliai / Shutterstock nuotr.

Jos nuomone, štai septyni produktai, kurie greitai sukelia alkio jausmą, rašoma womenshealthmag.com.

Pilno grūdo kvietinė duona

Nors šioje duonoje yra skaidulų, tačiau vis tiek trūksta sotumo suteikiančių ingredientų kaip riebalai ar baltymai. A.Caspero siūlo džemą ant duonos pakeisti tokiais skanėstais kaip kiaušiniai, avokadai ar riešutų sviestas. Specialistė sako, jog tai puikūs pagardai, kurie užtikrins sotumo jausmą. Tik įspėja, kad nereikia padauginti – riešutų sviesto neturėtų būti daugiau kaip 2 arbatiniai šaukšteliai.

Sultys

„Vaisių sultyse yra daug vitaminų, mineralų ir ląstelienos“, – tikina dietologė Jess Cording. Tačiau sultys neturi riebalų ir baltymų, todėl alkis gali atskubėti septynmyliais žingsniais.

Kaip sako A.Caspero, sulčių buteliukas – tai 3–4 vaisių ir daržovių porcijos, kurias išgeriame, o tai mums nesuteikia tokio sotumo jausmo kaip kad visa tai suvalgytume: „Gali atrodyti, kad jūs visiškai nieko nesuvalgėte“, – tikina ji (nors kilokalorijų ir cukraus suvartojame gerdami sultis išties nemažai).

Žali trinti kokteiliai

Dietologė Isabel Smith žaliuosius trintus kokteilius vadina dar vienais „vaisių spąstais“. Juose mažai kilokalorijų, tačiau daug vaisių cukraus, nėra baltymų ir riebalų, todėl alkio jausmas atkeliauja greitai. Specialistė siūlo paskaninti kokteilius arba baltymais, arba riebalais – avokadais, riešutų sviestu, sėklomis ir panašiai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ką iš tikrųjų reiškia jūsų alkis: 10 jo rūšių

Kiaušinių baltymai

Juose labai mažai kilokalorijų, beveik nėra riebalų, tačiau galima atrasti nuo 3 iki 4 g baltymų. Visgi sotumo jausmas bus laikinas, todėl jeigu ruošiate omletą, verčiau tam naudokite visą kiaušinį. Tryniuose yra sveikų maistinių medžiagų, tokių kaip riebalai, baltymai, akims naudingas liuteinas, todėl skanaukite į sveikatą.

Pieno produktai be riebalų

Greičiausiai jau girdėjote, kad liesi pieno produktai nėra tokie nekalti. Jie ne tik sukelia alkio jausmą kur kas greičiau, bet dargi ir turi daugiau cukraus. Jeigu norite jausti sotumą ilgiau ir būti sveikesni, dietologai ir mitybos specialistai pataria rinktis vidutinio riebumo pieno produktus. Pavyzdžiui, dietologė Jess Cording tikina, jog graikiškas jogurtas – puikus pasirinkimas, nes jame daugiau baltymų, jis yra sotesnis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Trijų savaičių sveikų pusryčių iššūkis. Išbandykite!

Marinuoti agurkėliai

Tokie produktai, kaip marinuoti agurkėliai, rauginti kopūstai ar kimchi (aštrūs rauginti kopūstai, nacionalinis Korėjos patiekalas), yra daugelio mėgstami valgiai. Specialistai pabrėžia, kad rauginti produktai, o ne marinuoti, tikrai sveika mūsų žarnynui, tačiau juose yra nemažai druskos. I.Smith sako, kad dėl druskos pertekliaus mes jausimės labiau ištroškę, be to, ji sukels ir alkio jausmą. Ką galite padaryti? Stenkitės vartoti mažiau druskos ir gerkite daugiau vandens, kadangi kartais noras valgyti tėra apgaulingus pojūčius sukeliantis troškulys.

Pilno grūdo traškūs sausainiai (krekeriai)

Kaip ir pilni grūdo duona, taip ir krekeriai turi širdžiai naudingų skaidulų, tačiau trūksta baltymų ir riebalų, kad pasijaustumėte išties sotūs ilgam. Idealu krekerius pagardinti riešutų sviestu, lašiša ir rikotos sūriu, humusu ar avokadais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“