Kopūstai ir bulvės mažina riziką susirgti skrandžio vėžiu

Nauji Kinijos mokslininkų tyrimai parodė, kad bulvių, svogūnų ir žiedinių kopūstų kasdienis vartojimas gali trečdaliu sumažinti skrandžio vėžio riziką. Šią riziką didina ir alus, spiritiniai gėrimai, druska bei konservuotas maistas, rašo ndtv.com.
Pilvo skausmas
Pilvo skausmas / „Fotolia“ nuotr.

Manoma, kad didžiausią nuo vėžio saugantį poveikį turi daržovėse esantis vitaminas C. Jis veikia kaip antioksidantas ir gali sumažinti skrandžio ląstelių stresą, kovoja su bakterija, galinčia sukelti vėžį.

Šios išvados padarytos išanalizavus 76 tyrimų, skirtų nustatyti mitybos ir skrandžio vėžio išsivystymo ryšį, rezultatus. Tyrimuose dalyvavo daugiau nei 6,3 mln. žmonių.

Taip pat skaitykite: Visas sąrašas: 116 dalykų, kurie gali jums sukelti vėžį

Nustatyta, kad kiekviena per dieną suvalgyta 100 g vaisių ar daržovių porcija (maždaug pusė obuolio) skrandžio vėžio riziką sumažina 5 procentais.

Kasdienis vartojimas 50 mg vitamino C (tiek vitamino C yra maždaug dviejose bulvėse) riziką susirgti sumažina 8 proc.

Šaukštelis druskos kiekvieną dieną riziką padidina iki 12 proc.

Taip pat nustatyta, kad skrandžio vėžio riziką didina marinuotų daržovių, kepenų ir špinatų, o mažina – vaisių, lapinių kopūstų ir salierų kasdienis vartojimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų