Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronavirusą atlaikiusių Klaipėdos „Carito“ globos namų vadovas: „Kažko dabar negali nusipirkti, bet visada gali parodyti daugiau širdies“

Klaipėdos „Carite“ įsiliepsnojęs koronaviruso židinys slopsta. Įstaigai vadovaujantis klebonas Mindaugas Šlaustas sako, jog Šv. Kalėdas globos namai pasitiks grįždami į įprastą gyvenimo ritmą. Kunigas dėkoja senolius globojusiems savanoriams ir mokiniams, pradžiuginusiems senjorus rankų darbo dovanėlėmis. Iki Šv. Kalėdų likus nedaug laiko M.Šlaustas sako, kad nepaisant pandemijos, šventės nebus liūdnos. Juk net kai daug ko daryti negali, vis dar yra daugybė dalykų, kurie žmogų daro laimingą.
Kunigas Mindaugas Šlaustas, Klaipėdos Marijos Taikos karalienės parapijos klebonas
Kunigas Mindaugas Šlaustas, Klaipėdos Marijos Taikos karalienės parapijos klebonas / Kristinos Gucovos nuotr.

„Nemanau, kad Kalėdos bus liūdnos. Žmonės labiau linkę stresuoti dėl to, kad kažko negali. Atrodo, griūva pasaulis. Taip nėra! Pagalvokime, kiek daug gi galiu padaryti ir būti laimingas šiandien“, – sako klebonas M.Šlaustas. Jis kartu su kolegomis neskaičiuodami valandų plušėjo prie „Carito“ globos namuose gyvenančių senolių. Kone visi jie sirgo koronavirusu, Covid-19 nepalietė vos poros senjorų.

„Covid-19 nugesinom. Ačiū Dievui, seneliai gerai jaučiasi. Izoliacinis procesas vis dar yra, laikomės visų normatyvų, kol kas dar kiek įtemptai, bet, ačiū Dievui, stabiliai. Kurį laiką niekas nedarė tyrimų, turi praeiti tam tikras laikas, kad rodytų neigiamus tyrimo rezultatus, bet nė vienas senolis temperatūros neturi, gerai jaučiasi, yra savo kambarėliuose. Sirgo beveik visi, tik pora žmonių, kurie neturėjo užsikrėtimų, visi kiti buvo buvo pagavę. Pas mus šiuo metu gyvena 28 senoliai“, – pasakojo klebonas.

Virusas buvo pakirtęs arba izoliuotis privertęs ir didžiąją dalį, kone pusę personalo – net 17 asmenų. Šiuo metu dirbti sugrįžo jau kone visi. Pristigę rankų globos įstaigos darbuotojai koronaviruso židinį slopino neskaičiuodami darbo valandų. Gelbėjo ir apie dešimt savanorių, kuriems įstaiga be galo dėkinga.

„Buvo gerų žmonių, radome pamainą, seneliai neliko be priežiūros. Kas likome, personalas ir administracija, atlikom einamuosius darbus. Su Dievo pagalba ir žmonių gerumu viskas gerai baigėsi. Įtampa nuslūgo, grįžtam į normalų ritmą nuo praėjusios savaitės. Tuo džiaugiamės. Iš tiesų, niekas tuo metu darbo valandų neskaičiavo, pagrindinis rūpestis buvo, kad seneliai neliktų be priežiūros, būtų užtikrinta visa jiems būtina priežiūra, nieko nestokotų higieniškai“, – kalbėjo M.Šlaustas.

Kalėdos su viltimi

Klebonas sako, jog Šv. Kalėdas įstaiga pasitinka viltingai, nepaisant griežtinamo karantino.

„Aišku, karantinas šiek tiek sustabdo žmonių gyvenimą, palies ir ekonomiškai, bet šiandien turėtume žvelgt labiau į tarpusavio santykius, permąstymą daugelio svarbių dalykų žmogaus gyvenime, jausti daugiau atsakingumo, kurti ateitį. Viešpats atėjo atnešdamas viltį, tikrąją meilę, tad turime džiaugtis, – kalbėjo antrus metus globos įstaigai vadovaujantis klebonas. – Seneliai Kalėdas sutiks kiekvienas savo kambarėlyje. Džiaugiamės, kad vienos mokyklos vaikai paruošė dovanėles. Anksčiau ateidavo, darydavo koncertą, bet nepaisant situacijos mūsų globotiniai bus pamaloninti jų rankų darbo staigmenėlėmis. Klaipėdos universitetas advento vainikais pasirūpino – senelių globos namai papuošti. Artuma ir meilė šildo mus“.

Anot jo, šios Šv. Kalėdos įstaigoje bus ramesnės nei ankstesniais metais, kuomet globos namai jausdavo daugiau šurmulio, triukšmo, išorinio džiaugsmo.

„O dabar džiugins vidinis džiaugsmas. Svarbu šiam laikotarpyje neužakcentuoti apribojimų, bet pasidžiaugt tuo, ką turi. Parodyt nuoširdumą. Gal kažko negali nusipirkti, bet galėsi daugiau širdies parodyti, o tai irgi pradžiugina“, – sako M.Šlaustas, pavyzdžiu rodydamas senelius, kurie gyvenimo saulėlydyje yra kupini džiaugsmo, besišypsančiais veidais, gebantys laimės krislą įžiūrėti smulkmenose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant