Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 20

Kosulys užsitęsė? Gydytoja išvardijo tris pagrindines priežastis

Kai kalbame apie kosulį, dažniausiai minime dvi jo rūšis – sausą ir šlapią. Tačiau iš tiesų kosulys gali turėti labai daug atspalvių, pagal kuriuos galima atsekti jo priežastį. Tačiau nuo 70 iki 90 proc. atvejų ilgai besitęsiantį, lėtinį kosulį sukelia trys priežastys. Kokios jos ir ką būtina žinoti apie jų sukeliamą kosulį?
Kristina Biekšienė ir asociatyvi nuotr.
Kristina Biekšienė ir asociatyvi nuotr. / Asmeninio archyvo ir 123.rf.com nuotr.

Kauno klinikų Pulmonologijos klinikos gydytoja pulmonologė doc. Kristina Biekšienė pabrėžė, kad kosulys – svarbus kvėpavimo sistemos apsauginis refleksas, kurio pagalba iš kvėpavimo takų pašalinamas pagausėjęs kvėpavimo takų sekretas, įkvėptos dalelės, žalingos medžiagos, mikroorganizmai, svetimkūniai. Tačiau kosulys gali būti ir ligos simptomas. Užsitęsęs kosulys labai vargina ir blogina gyvenimo kokybę.

Į ką atkreipti dėmesį kosėjant

Pasak pašnekovės, pirmiausia kosulys skirstomas į ūmų (jeigu tęsiasi iki 3 savaičių), lėtinį (jeigu tęsiasi daugiau nei 8 savaites) ir poūmį, kuris trunka nuo 3 iki 8 savaičių. Taip pat galima kosėti sausai arba šlapiai, t. y. atkosėti skreplių. Jeigu kosulys šlapias, skreplių spalva gali būti labai įvairi – bespalvė, balkšva, žalsva, gelsva, pilkšva, su kraujo priemaišomis ir pan. Pagal jas galima numatyti kosulio priežastį. Gleivių kiekis taip pat gali būti įvairus – pavyzdžiui, per dieną atsikosėjama šaukštelį, šaukštą ar pusę stiklinės gleivių. Dažnai kosulį lydi ir kiti, vienai ar kitai ligai būdingi simptomai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus